de miért? Kasszás Erzsi Fluimucil Ábel reklám tömegkommunikációJó ég! Most a CBA Kasszás Erzsijén pörög Internetország népe, láttam már olyan headline-t, ami szerint a CBA-t a saját kreatívjai és marketingesei nyírják ki. Holott ennél nagyobbat nem is lehetne tévedni, inkább magyarázom. Korább akartam megírni, de sebaj. 

Néhány hónappal ezelőtt Fluimucil Ábelre zúdult a népharag, konkrétabban a kisfiú hangja alá kevert roppant irritáló szinkron keltett olyan disszonanciát, amitől aztán sokakból előbújt a hardcore troll, diszlájkolt és kommentelt az is, aki amúgy korábban soha. 

Fluimucil Ábel alighanem egy véletlen eredménye volt, azaz kanyarba sem úgy tervezték a reklámot, hogy annak a tömegkommunikációs hatása, végülis a Fluimucil népszerűsítése l bombasiker legyen, igen, ez egy olyan típusú eset volt, amikor a „negatív reklám is reklám”, egy, végülis averzív ingerbombával érnek el célt. 

de miért? Kasszás Erzsi Fluimucil Ábel reklám tömegkommunikációKasszás Erzsiék viszont már tanultak Fluimucil Ábeltől, aztán pedáns módon lemásolták a koncepciót, végülis a siker nem is maradt el. Az pedig, hogy Kasszás Erzsit később is előhúzták a bugyorból, illetve alighanem még később is elő fogják ugyancsak azt erősíti, hogy a CBA által felkért ügynökség igenis tudatosan tervezte a nagyobb hirdetési kampány részét képző tévéreklámot.  Csak éppen Kasszás Erzsi karaktere nem a hangjával pusztít, hanem többek közt azzal, hogy a megformált karakteren keresztül bő nyállal köpik szembe az összes olyan trendet, amihez pozitív képzettársításokat kapcsolunk manapság, azaz magával az ellentétekkel operál. Konkrétabban: a kibontott haj menő, a konty nem menő, vékonynak vagy sportosnak lenni menő, túlsúlyosnak vagy elhízottnak nem menő és így tovább, akinek van szeme a filmekhez, alighanem még bőven találna ilyet. 

Persze nem kell lépten-nyomon konteókban gondolkodni, hátsó szándékot sejteni, viszont minden tömegkommunikációs jelenségnél, ami nagyobbat pukkan, érdemes elgondolkozni rajta, hogy a véletlenen kívül más is szerepet játszhatott-e abban, hogy alaposan megugrotta az ingerküszöböt egy olyan világban, ahol ez egyre nehezebb. Kasszás Erzsi, csak így tovább!