Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldogtalan vagy? Akkor dögölj is meg! 

empátia emberség pszichológia negatív személyekKezdeném azzal, hogy nem, nem ítélem el a coach-okat és hasonló, segítő tevékenységet végző szakembert összességében. Viszont a többségben lévő félművelt kontár részük nagyon sokszor messze túllépi a hatáskörét, ennek megfelelően sokkal többet árt, mint használ az ügyfeleinek. Sokuk például életvezetési tanácsokat osztogat, amihez sem a megfelelő képesítéssel nem rendelkezik, lévén, hogy nem klinikai szakpszichológus és nem is orvos, emellett igazából gyakorlatilag joga sem lehetne hozzá, hogy akár minimális mértékben is beleszóljon más életébe. A jó coachoké és mentoroké, akik tudják, hogy meddig mehetnek el és hogyan, tiszteletem. Viszont ezekkel a többségben lévő balfaszokkal a legfőbb probléma, hogy úgy pusztítanak, hogy közben még csak meg sem lehet fékezni őket. Hiába tartalmazza a büntető törvénykönyv a kuruzslást, ma még az olyan hajmeresztően veszélyes baromságoknak sem lehet elejét venni, mint az otthonszülés, amilyen logika alapján lehetne mondjuk otthoni epehólyagműtét is. Márpedig ha valaki hivatásszerűen hatást gyakorol valakinek az életére, az is beavatkozás, csókolom! Na most akkor mit lehetne kezdeni azokkal, akik hivatásszerűen olyan dolgokat mondanak, aminek idővel komoly kihatása lehet az ügyfelek életvitelére, egészségére? Na igen, semmit. 

Aminek apropóján ezt a posztot írom az, hogy egyre gyakrabban találkozom azzal a véleménnyel, miszerint a negatív embereket, jelentsen ez bármit is, kerülni kell. Nincs magyarázat, semmi, csak annyit mondanak, hogy kerüld, aztán jó lesz. Való igaz, hogy vannak olyan energiavámpírok, akiknek tényleg az a heppjük, hogy rossz megszokások és kognitív torzításaik miatt csak úgy borítják a másikra a saját problémáikat, amiket eltúlzottnak lehet érezni (itt jelzem, hogy „eltúlzott probléma” tudományos értelemben nem létezik) és a jóég tudja miért, még élvezik is. Itt most nem róluk lesz szó. 

Problémái mindenkinek adódnak, különbség abban van, hogy egyesek gyorsan átlépnek rajta gondolatban vagy ha ténylegesen megoldandó külső tényezőkről van szó, elkezdenek vele foglalkozni, aztán meg is oldják. És persze, ha terhes nekik, teljesen természetes dolog, hogy megosztják azt a szűk környezetükkel, akik jó esetben nem akarnak beleugatni a magánügyeikbe. Emlékeim szerint két ötöd-három ötöd az arány a pozitív témák javára, ami mellett egy emberi kapcsolat stabil marad, azaz elővigyázatosságot igényel, hogy mennyire terheljük még a bizalmasainkat, vagy akár a legjobb barátainkat is, mivel ha rendszeresen túlterheljük őket, idővel csúnyán megroppanhat a kapcsolat. 

Ma hajnalban ismét arra riadtam fel, hogy félrevert a szivem, fulladtam, az izmaim be voltak görcsölve, iszonyúan szédültem és persze a saját zsíromban úsztam és arra gondoltam, hogy ha mindent megoldanék az életben, ez alighanem továbbra is fennmaradna. Nincs pánikbetegségem, viszont egy kiadós, de csendes pánikrohamhoz hasonlítani az egészet, az ilyen esetekre karnyújtásnyira betárazott gyógyszert bedobtam, el is múlt egészen gyorsan, de már bőven reggel lett, mire egyáltalán fel tudtam kelni. Orvosit végzett és orvosi kérdésekben igencsak tájékozott ismerőseim szerint ki vagyok merülve, amit mondjuk eddig is tudtam, emellett nem kis bizonytalanságban élek szinte minden területen, talán az egyetlen állandóan meglévő jó dolog, hogy imádom, amit csinálok, különben már fix, hogy elpatkoltam volna. 

empátia emberség pszichológia negatív személyek

Amikor találkozom vagy telefonon beszélek valakivel, akit a barátomnak mondhatok (na, belőlük van mondjuk egy maréknyi, de közülük nem biztos, hogy ők is barátjuknak mondanának), persze, hogy előkerül, hogy mi van a betegségeimmel, meg úgy egyáltalán hogy vagyok és bizony felérne egy büdös nagy hazugsággal, ha elhallgatnám, hogy bizony vannak rosszulléteim bőven, szakmailag nem tudok olyan sebességgel fejlődni, amennyire szeretnék és ismét úgy érzem, hogy hiányzik egy társ az életemből, aminek a hiánya sem valami kellemes. Egy szóval csupa negatív dolgokat mondok, mivel ez van előtérben az életemben és ez az a része, amit csak egy szűk körrel oszthatok meg, öntöm a másikra a fost dézsányi mennyiségben. Persze végig figyelembe veszem, hogy a másik nem terhelhető a végtelenségig, ahogy arra korábban is utaltam. 

Itt csúszik a képbe az a félreértelmezett őrület, miszerint a „negatív emberek” társaságát kerülni kell, mert a hangulat bizonyos szempontból tapadós. Nem mennék bele olyan részletekbe, mint amilyen az, hogy a súlyosan maguk alatt lévő emberektől is sokat lehet tanulni, például azzal, ha megfigyeljük, hogy ők milyen gondolati hibák okán látják olyan pokolinak a saját életüket, hogyan-nem tudják megoldani a problémáikat. Nem, nem ez a lényeg. Nem könnyű megfogni, hogy mi a legirritálóbb abban az egyre inkább közkeletű felfogásban, hogy aki boldogtalan, az maga a lepra, a fertő, kerülni kell, mint a büdös szart, de jó esetben nem válik valamiféle társadalmi konvencióvá. Mármint egyrészt a negatív emberek kerülése, másrészt hogy egoista módon csak a jót mutassuk magunkból, amire jókora lapáttal rátesz a közösségi média. Én mondjuk sokszor önzetlenül végighallgattam olyan arcokat is, akiknek akár a problémája számomra egyszerűen nem is volt értelmezhető probléma, de gyorsan rájöttem, hogy ha a helyükben lennék és az agyukkal gondolkoznék, bizony érzékelhetném súlyos és megterhelő problémának ideig-óráig. Viszont ha a saját problémám lenne, egy jól irányzott mindhackinggel bizonyára gyorsan feloldanám a dolgot belül illetve máshogy kezelném a külső tényezőt. Mióta egyáltalán ember az ember, természetes, hogy meghallgatja a másikat, a mondandó pedig persze, hogy nem mindig vidám töltésű. 

empátia emberség pszichológia negatív személyek

Szóval mit is mondanak ezek a wannabe coach-ok, hűtőmágnes-bölcsességek, önmagukat valódi életvezetési tanácsadónak nevező balfaszok, akik akár egy-egy nyolc-tíz évig képzett terapeuta órabére mellett dolgoznak? Azt, hogy legyél önző, került a negatív arcokat, szarjál más problémáira, meg se hallgasd őket. Hogy szerintük miért? Mert csak, azért, gondolom, de alighanem még racionalizálják is a saját veszélyes hülyeségüket. Nem, nem igaz, hogy feltétlenül lerántanának a pokol tornácára azok, akik megosztják a problémáikat, még ha esetleg kicsit megterhelő is. Viszont ha követnénk ezeknek a kontár coachoknak a életbölcsességeit, egy olyan, amúgy szürreális társadalomban találnánk magunkat, ahol az emberekből totálisan kihalt az emberség, más empatikus megértése, bőven beteges szintre hágna az individualizmus és egoizmus, az egymás felé mutatott érzéketlenség. Nem kellenek ide pofás evolúciós pszichológiai elméletek és hálózatelméleti modellek, hogy józan ésszel belássuk: egy ilyen társadalom konkrétan összeomlana. 

Nemrég egy videóinterjúban hallottam, hogy a magyar nyelvűek közt a legmeghatározóbb Bura.hu pszichológiai problémákkal foglalkozó közösségi szájt közösségének tagjai sokszor jobban lesznek attól, hogy metsző őszinteséggel kiírhatják magukból a szenvedéseiket, akár jobban, mint a családtagjaiknak tudnák elmondani, de a lényeg most nem ez. Hanem az, hogy akik a Búra-közösség tagjai vagy már nem búráznak, mert megoldódott a problémájuk, nos, nincs információ róluk, hogy bármelyikük is öngyilkos lett volna. Az viszont tudható, hogy ketten is véget vetettek az életüknek azok közül, akik otthagyták a közösséget. Ha már Búra.hu, nagyon érdemes megnézni ezt, na meg ezt az interjút emberségről, megértésről és mások segítéséről. 

Szóval igenis, lehetőségeidhez mérten hallgasd meg a másikat, ha teheted, függetlenül attól, hogy egy régi barátodról, egy exedről, egy munkatársaidról vagy kiről van szó, főleg olyan szituációban, amikor egy mélyebb beszélgetés közben, akár az ebéd közben fektet beléd annyi bizalmat, hogy veled osztja meg, hogy aktuálisan mi nyomja a lelkét. Persze az energiavámpírokat és rokon jószágokat is a helyükön kell kezelni, akik mondjuk kimondottan azon élvezkednek, hogy más fáraszthatnak. 

Ha mondjuk egy konferenciáról van szó, csak azért, mert valakiről messziről süt a letargia, úgy néz ki, mint akit kimostak, aztán elfelejtettek kivasalni, ne kerüljük már, mint a büdös szart! Az alapjáraton letargikus beállítottságú vagy éppen problémákkal szembenéző embereknek nem elég probléma önmagában a helyzet, amiben vannak, mégis? Ha a coach-ok többsége által sugallt emberellenes patkányságokat mindenki követné, ezek az emberek még a környezetük mások alkotta védőhálójából is részben vagy teljesen kiesnének.  

Összefoglalva nem, nem kell, hogy bárkinek is a hobbiterapeutája legyél, más ember problémája ne legyen büdös, persze jó belőni és felismerni a szükséges határokat és természetesen senki se próbálja más problémáját megoldani. Viszont az üzenet, hogy kerüld a negatív embereket, ahogy írtam, az elképzelhető egyik legundorítóbb üzenetet hordozza magában az emberséggel kapcsolatban: hogy hagyjuk el éppen azt a tulajdonságunkat, ami egyáltalán emberré tesz minket, a másokon való segítés, a másokra való odafigyelés valamilyen formája. Ez az egyik kulcsa egyáltalán annak is, hogy ne idegenedjünk el egymástól. 

3 Tovább

Világunk szürke eminenciásairól 

hatás megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan információáramlás véletlenszerűségA posztjaim címét általában a végén találom ki, ezúttal gondoltam először adok címet neki. A cím éppenséggel lehetett volna az is, hogy A világot uraló szürke eminenciások, csak éppenséggel nem lett volna pontos, mivel azt a téves benyomást keltené, hogy olyanokról lesz szó, akiknek irányító jellegű hatása van a világban történő folyamatok alakulására. 

Többször merül fel a laikus kérdés, hogy nem az lenne-e a legpraktikusabb, ha például egy-egy államban a bizonyítottan legnagyobb tudással rendelkezők alkotnák a kormányt. A válasz persze több szempontból nem, nem csak a kivitelezhetetlensége miatt, gondoljunk csak arra, hogy mindez átvezet ahhoz a kérdéshez, hogy kik döntsék el mégis, hogy kik a legjobb szakértők. 

Még korábban felmerült bennem, hogy mi az oka annak, hogy a közgazdasági Nobel-díjasok vagy akár a kimondottan tőzsdei folyamatok tanulmányozásával foglalkozó kutatók megkapják a kis fizetésüket a munkahelyükről, esetleg szakértőként dolgoznak itt-ott, amiért szintén megdobálják őket egy kis apróval, de messze nem a világ leggazdagabb emberei, holott akár azok is lehetnének. A rövid magyarázathoz, példaként vegyünk egy tőzsdei folyamatok törvényszerűségeivel foglalkozó professzort. Őt az érdekli, az motiválja, hogy minél többet tudjon meg ezekről a folyamatokról és nem pedig az, hogy ezzel a tudással keressen. Abba belemenni, hogy képzeletbeli professzorunkat miért motiválja az első és miért nem a második, már mélyvíz lenne, magyarázatnak érjük be ennyivel. Példánkban ők a közgazdaságtan szürke eminenciásai, akik azon keresztül, hogy egyszerűen csak beszélgetnek nagybefektető ismerőseikkel vagy tanácsadást is végeznek a főállásuk mellett, így üzeneteik eljutnak az ő tudásuk alkalmazóihoz, felfoghatatlan mennyiségű pénzt, dollármilliárdokat mozgatnak meg anélkül, hogy tudnának róla. És közben lehet, hogy teljesen introvertált arcok, akiket az életbe nem mutat a tévé, nem kérdeznek az újságok, már csak azért sem, mert esetleg nem tudnák fogyasztható módon elmagyarázni azt, amivel ténylegesen foglalkoznak. 

Szó sincs róla, hogy a jelenség csak közgazdászokra esetében elképzelhet. Belegondolva gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol ne lennének szürke eminenciások, még egyszer tehát, olyanok, akiket sosem kérdez a média, nem szerepelnek az újságban vagy csak elvétve, azaz nem szándékoltan bújnak el, hanem azért, mert annyira nem kíváncsi rájuk a tömeg, nem nagyon jelennek meg. Helyettük beszélnek azok, akiknek mondjuk úgy, a beszélőkéje jobb és úszkálnak a sikerben. 

Még csak nem is háttéremberekről beszélek, hanem akár a háttéremberek háttérembereinek háttérembereiről, akik annyira háttérben vannak, hogy nem vagy csak rendkívül nehezen lehetne kimutatni összefüggést a tevékenységük és egy-egy szervezeti döntés, politikai döntés vagy más hatás közt. 

Van róla fogalmatok, hogy mennyi statisztikus, nyelvész és hasonszőrű arc van, akik akár egy hét alatt el tudnák téríteni a Google keresési találatait? Sok. De nem teszik, mert nem is akarják. Vagy éppen, hogy a legkülönbözőbb területeken olyannak olyanok, akik rendszeresen beszélnek véleményvezérekkel, a véleményvezéreknek pedig esetleg épkézláb véleményük sem lenne, ha nem beszélnének mondjuk egy-egy alkalommal a büfében olyannal, aki a saját területén látja a lényeget és hangosan gondolkozik csevegés közben? De lehet, hogy a véleményvezérnek csak a szürke eminenciás szakértő asszisztensével is elég együtt ebédelnie, aki megemlíti, hogy mivel is foglalkoznak, majd véleményvezérünk utánanéz és akár szándékoltan, akár akaratlanul, később úgy fog egy-egy témában nyilatkozni, mintha amit mondana, mind a saját gondolata lenne. 

Ha példákról van szó, most jön a kedvencem, ha úgy tetszik, kedvenc rögeszmém arról, hogy hogyan gondolkoznak az online marketingesek. Magyarországon az online marketingbe aztán tényleg dömperrel öntik a pénzt, majd a hazai marketingmágusok egy-egy puccos konferencián elmondhatják egymás közt, hogy mennyire szarul teljesítenek, de ez még mindig jónak számít, merthogy a másik ügynökség teljesítménye még tragikusabb. A hatékonyabb online marketinghez persze nem több pénzt kellene, hanem több ész meg kreativitás, ami látványosan nincs. 

Most mindegy, hogy a többségben lévő sült idiótákról beszélünk, akik olyan módszerekkel próbálkoznak például keresőoptimalizálás terén, ami már tíz évvel ezelőtt is kínosan réginek számított vagy olyan marketingesekről, akik jobban látják a folyamatokat egészében, esetleg még csak nem is elavult a szaktudásuk, viszont képtelenek túllátni egy bizonyos kereten. Többször, több helyen cikkeztek már róla, hogy ahogyan a keresőmotorok egyre okosabbak lesznek, egyre jobban figyelembe veszik, hogy egy-egy webes tartalom mennyire egyedi, mi több, hétpecsétes titokként kezelt technológiákkal azt is, hogy mennyire értékes. Márpedig egyedi és értékes tartalmakkal felvenni a versenyt hosszú távon az Isten pénzével sem lehet pl. Adsense-n, Adwords-ön keresztül, amire meg a tartalommarketinges azt mondja, hogy akkor tartalommarketinggel kell turbósítani. Erre a marketinges rendszerint azt mondja, hogy a tartalom előállítása nagyon költséges, csak hosszú távon térül meg és így tovább, részben igaza is van. Mert ha az én képzeletbeli cégem holnaptól elkezdene olyan kütyüket gyártani, ami mondjuk orvosi diagnosztikai eszközök beágyazott szoftverrendszereinek biztosít extra védelmet az informatikai támadásokkal szemben, hiába bíznék meg egy vértprofi tartalommarketinges csapatot, hogy írjanak a kutatásainkról, ha nem látják át nagyon mélyen, hogy ez miről szól, nem menne a dolog. Mi több, a marketingben amit fontos kiemelni vagy elrejteni az üzenetben, hogy mitől jobb az adott termék, mint a versenytársak, jópofa cikkeket ugyan tudnának írni, de nem lenne látványos hatása, még hosszabb távon sem. Ha már a képzeletbeli cég kutatói vagy szakértők írnak egy céges blogot, teljesen más a helyzet. 

hatás megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan információáramlás véletlenszerűség

Az online tartalommarketing nemrég született, de már temetik is, nem világos, hogy azért nem alkalmazzák Magyarországon kiterjedten, mert egyszerűen nincs ezzel kapcsolatos elég tapasztalati adat vagy azért nem, mert egyszerűen bénák voltak a tartalommarketinges szövegírók korábbi projektekben, esetleg maga a tartalommarketing tényleg relatív működésképtelen dolog. 

Amit viszont biztosan tudok, hogy nem kevés olyan nyelvtechnológiai módszer ismert, amit alkalmazva nagyon nagyot mehet az, aki mondjuk valamit nagyon keresőbaráttá próbál tenni. A nyelvtechnológia persze relatív elméleti tudomány, a marketingesek pedig nem nagyon beszélnek nyelvtechnológiai cégek képviselőivel, de még ha beszélnének is, nem értenék meg, hogy miért járnának jól vele és nem csak azért, mert a marketingesek többsége többek közt a matematikához hülye, mint a segg. Aztán inkább marketingesünk csak legyint és marad a régi módszereinél. 

De vannak olyan információkinyerési- és visszakeresési módszerek is, amiket konkrétan valaki kikutatott, majd nagyon szűk körben közzétett. Nem lennék meglepődve rajta, ha az, aki számára elérhetővé vált, hatalmas hasznát venné a legkülönbözőbb területeken, legyen szó akár piackutatásról, akár bűnügyi nyomozásról, akár hagyományos módszerekkel nehezen kinyerhető információk előkerítéséről és értékesítéséről. És hatalmasakat szakítana vele az, aki alkalmazza, míg a kitalálója nem látna belőle egy kanyi vasat sem. 

Egykor szóba került, hogy ha az nyílt-forrású szoftverek forradalma, azon belül is a linuxok elterjedése akkora sikersztori, akkor miért nem keresett vele Linus Torvalds semmit vele, legalábbis közvetlenül biztosan nem. A válasz rohadt egyszerű, ő maga nyilatkozta: mert nem azért írta meg a linuxot, hogy keressen vele. Arról nem is beszélve, hogy a nyílt-forrású szoftverre ráállt cégek nem ritkán születnek és dőlnek be. 

Tehát a kulcs, úgy gondolom, maga a motiváció. Ha valakit pályakezdő korában olyan benyomás ért, hogy azért nem vették fel egy munkahelyre vagy azért lépett le onnan, mert a felettese sokkal hülyébb volt nála, emiatt nem hagyta kibontakozni, az elég lehet arra, hogy az illető az egész iparágból kiábránduljon. Azaz a motiváció valamilyen specifikus irányba ki is oltódhat, aztán az illetőnek totálisan elmegy a kedve az egésztől, akár végleg. 

Megint másoknak megvan az a szükséges önbizalmuk, hogy az életük részeként végezzék azt, amit csinálnak, viszont az égvilágon semmi érzékük nincs ahhoz, hogy ebből hogyan csináljanak pénzt, esetleg nem is gondolkodnak rajta vagy ötletük sincs azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene megtalálni a célcsoportot és megértetni velük, hogy az ő szaktudásával miért járnak nagyon jól. 

A világ legszegényebb országaiban gyakorlatilag csóróként dolgozó közgazdászprofesszorok vagy más kutatók, akik tudják, hogy külföldön milyen aranyéletük lehetne, valami miatt mégsem költöznek. Megmagyarázhatatlan? Ugyan. Más motivációk ott tartják őket. 

Motivációink sűrű szövedéke, ebből pedig tevékenységünk adja azt is, hogy kik vagyunk, mikor hogyan döntünk. Ahogy legtöbbször annak az információnak az útja is nyomon követhetetlen, ami megjelenik az alapkutatás irodalmának egy eldugott szegletében, majd valaki egy teljes jövedelmező birodalmat épít rá egy jó csapattal, amelyik képes marginálisnak tartott alapkutatási eredményeket kreatívan alkalmazni a gyakorlatban. 

hatás megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan információáramlás véletlenszerűség

Persze nem csak kutatókra gondolok, mint szürke, sosem látható eminenciásokra, hanem a halkszavú ötletemberekre, akik sokszor egy garast sem keresnek azzal, hogy egy közös kávézás közben elmondták valamelyik ötletüket olyannak, aki mondjuk az ötletet feldobja egy cég középvezetőjének, az információ átszivárog a felsővezetéshez, majd egy komplett üzletággá fejlesztik mások azt, ami kezdetben csak egy elkotyogott ötlet volt. 

Sosem azért kezdtem el tanulmányozni azt, hogy hogyan viselkednek az emberek tömegben, csoportban vagy face-to-face, hogy manipulálni tudjak. Ahogyan a szociálpszichológia legnagyobbjai közül is elvileg néhányan tudnák irányítani az egész világot, nem céljuk, nem motivációjuk. 

A tudatban létrejött információk útjai kifürkészhetetlenek. Megmagyarázhatatlan? Dehogy. 

Hekkmester főoldal - klikk ide

0 Tovább

Kommentspam-agyfasz

Drága Reblog! spam Reblog agyfasz

Mint tudjátok a kommentként érkező spam alighanem egyidős a kommenteléssel, ugyanakkor a Reblog motorban nincs lehetőség kommentelő kizárására olyan esetben sem, ha a kommentje nyilván spam, esetleg fertőző webhelyre mutat. 

Kedvencünk, Szalay Miklós nevű spammerpajtásunk perpillanat nem kevesebb, mint 860 helyre szórta szét a szarságait csak a reblog.hu blogjain, ami persze az összes érintett hely SEO rankjét is rontja. Egyébként emberünk nem valami szemérmes típus, az már biztos: a kommentjeiben lévő domain-névnek ugyanis a WHOIS szerint ugyanis hogy-hogynem Szalay Miklós a tulajdonosa. 

Imádnám, ha lenne végre lehetőség kommentelő kitiltására nicknév, ami még jobb, a bloggerek előtt mondjuk félig kitakart IP-cím alapján, ami mutatná a nick megváltoztatásakor is, hogy ugyanaz a szerencsétlen, azonos IP-vel, de az IP-t nem kellene felfedni. Vagy legalább lenne lehetőség notórius módon újra megjelenő URL-ek kommentbeli letiltására. 

A fenti képen amúgy nem Szalay Miklós látható. 

0 Tovább

Szellemi teljesítmény fokozása és megmagyarázhatatlan kemikáliák

A kutatókkal kapcsolatban amolyan hallgatólagos elvárás, hogy mindig tudják a miérteket, a saját területükön magyarázatot tudjanak adni minden jelenségre, amit csak tapasztalnak, mi több, tudásuk birtokában, akár meg is változtassák a történéseket. Ja, persze akkor is, ha a másik csak úgy gondolja, hogy a kutató ért a szóban forgó témához is. 

nootropikum szellemi teljesítmény fokozása okos drog metilfenidát modafilin farmakológia megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan egészség

A borzalmas coelho-i felvezetés után két szemléletes példa jutott eszembe. Neumann és előtte sokan mások dogmaként kezelték, hogy egy gép legyen bármilyen bonyolult is, determinisztikus működésű, így elvben szinte bármilyen bonyolult szoftverrendszer, ha nem viselkedik jól, megfelelő teszteléssel és elemzésekkel megállapítható a hibás működés miértje és orvosolható a probléma. Az más kérdés, hogy manapság már egy-egy szoftverrendszer olyannyira komplex, hogy ha van rá lehetőség, idő-, pénz- és energiaráfordítás szempontjából a projektmenedzser sokkal praktikusabbnak tartja a hibásan működő részt kidobni, „beküldeni /dev/null-ba” és a helyére tenni egy újat. 

A 20. századi, majd azt követő gyógyszertudomány több évtizeddel növelte a születéskor várható életkort szerte a világon, viszont míg korábban csak annyit láttak a klinikusok, hogy adott hatóanyagra a beteg hogyan reagál a szervrendszer szintjén, azaz jobban vagy rosszabbul lesz tőle, mára megvan a lehetőség arra, hogy egy-egy gyógyszer hatásmódját a molekulák szintjén vizsgálják és persze a fejlesztések is ennek megfelelően történnek. 

Korábban már írtam róla, hogy a legtöbb esetben máig ismeretlen annak az oka, hogy bizonyos gyógyszerektől miért lesznek egyesek nagyon rosszul, megint másokat gyakorlatilag visszahoz egy élhető életbe, a jelenség pedig a mentális betegségekre irkált medicináknál  talán a leglátványosabb. Persze egyre több és több génről derül ki, hogy az egyéni reakciókban mi is a szerepe. A gének elképesztő különbségeket okoznak olyan szempontból, hogy például egy kábítószer kire hogyan hat. Rosszul lesz tőle? A klasszikus, tankönyvi hatásokat érzékeli? Teljesen el tudja engedni vagy totálisan függő lesz és rámegy a fél élete, jó esetben nem az egész? Az egyik ilyen bűvös gén a delta-FosB egyik változata, aminek alighanem külön posztot is szentelek majd. 

Alapvetően viszont még mindig csak kapisgáljuk, hogy egy-egy szer, ami átjut az agy-vér gáton, miért is hat annyira drámaian más módon különböző egyéneknél, és az sem látna  sokkal pontosabban, aki megfelelő helyen dolgozna, és nem sajnálná rá az időt, hogy kimondottan a droghatással összefüggésbe hozható génváltozatait vizsgálja meg saját magán. 

Már évekkel ezelőtt eljutottam oda, hogy tudom, hogy mit ír a tankönyv, de reménytelennek tartom megállapítani önmagammal kapcsolatban, hogy miért hatnak rám egyes ételek, táplálékkiegészítők, mérgek, egy szóval xenobiotikumok, úgy, ahogyan. 

Nem leszek finnyás, szégyenlős meg aztán pláne nem, írok mindennapi drogjainkról, közönséges kábítószerekről ugyanúgy, mint kognitív teljesítményfokozókról. 

Nikotin: 14 éves koromban szívtam el az első blázst. Teljesen atipusos módon nem folyamatosan szoktam rá, hanem szinte azonnal beállt a napi egy doboz cigi, nem is értem, hogy hogyan tudtam annak idején megengedni magamnak. Aztán amikor huszas éveim elején éreztem, hogy a sport a tüdő és a többi szervrendszer csökkenő kapacitása miatt sokkal nehezebben fog menni, illetve ki más tudott volna többet egyetemi tanulmányaiból a dohányzás kockázatairól, ha nem én, úgy gondoltam, hogy leteszem. Konkrétan nikotinfüggő voltam. Nem ment, hogy kevesebbet szívtam belőle vagy gyengébb cigivel próbálkoztam, nem tudtam koncentrálni, sem normálisan aludni. Aztán átszoktam a niktointapaszra, ami tényleg a leghatékonyabb eszköz annak is, aki egyszerűen csak masszív dohányos, akár konkrétan totálisan nikotinfüggő. Viszont a beinhalált és a folyamatosan adagolt nikotin közt hatalmas különbség, hogy míg az egyik bizonyos hullámokban dobogtatja meg a noradrenerg-dopaminerg rendszert, a tapasznál nincs ez a hatás, csak a nikotinéhség szűnik meg. Nem tudom, hogy mennyi volt a leghosszabb idő, amit úgy húztam ki, hogy egyáltalán nem gyújtottam volna rá, viszont ha valamitől nagyon armageddon-hangulatom lesz vagy nagyon éget egy határidő, leveszem a tapaszt és ugyanúgy szívom a blázst 1-1,5 dobozos napi dózisban. Szánalmas? Lehet, még szerencse, hogy mások ilyen típusú véleménye már rég nem érdekel. Ami viszont tény, hogy a szellemi teljesítményem fokozza. 

nootropikum szellemi teljesítmény fokozása okos drog metilfenidát modafilin farmakológia megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan egészség

Kávé és zöld tea hatóanyagai, főleg koffein: nem kávézom rendszeresen, ami több study szerint rosszabb, mintha minden reggel-délben betolnék egy-egy erősebb kávét. Van, amikor kimondottan jól esik, megint máskor azt érzem, hogy a szivem menten szétrobban tőle. Viszont a jó minőségű zöld teák amellett, hogy finomak, általánosságban élénkítenek is, folyamatosan lehet velük magasabb szinten tartani a szellemi teljesítményt, szemben a kávéval, aminek a „lecsengési görbéje” teljes más. Ha teáról van szó, nem a filteres szarokra gondolok, hanem a szálas-kifőzős teákra. 

Szorongásoldók, szedatívumok és szedatohipnotikumok: ami biztos, hogy utálom, amikor valaki lazán csak „nyugtatnónak” hívja őket, ugyanis a korszerű készítmények közt már sikerül elválasztani többé-kevésbé a szorongásoldó, szedáló és altató hatást. Alapvetően sokkal rosszabb a renoméjük, mint amennyit javíthatnak az ember életminőségén, ha egy felkészült orvos utasításának megfelelően alkalmazzák őket szükséges esetben. Mióta az eszemet tudom, szorongó gyerek voltam. Amikor egyetemen egy-egy szigorlatra kellett készülni, a többiek itták a kávét literszámra, míg én olyan anyagokkal fokoztam a teljesítményt, amire mindenki rávágná, hogy csak ronthat rajta. Szerencsére sosem voltak alkoholproblémáim, de amikor fröccsözgetve készültem a vizsgáimra, nem azon paráztam, hogy mi lesz, ha megbukok, mennyire van közel a határidő, hanem kimondottan a tananyagra tudtam koncentrálni és be is vált. Márkanevet szándékosan nem írok, de szinte minden háztartásban van alprazolam, ami egy nagy potenciállal rendelkező benzodiazepin, elsősorban a szorongásra hat. Igen ám, viszont az alprazolam elsősorban az emlékezeti folyamatokat gátolja, hosszú távú használat esetén a munkamemória és a hosszú távú memória egyaránt megsínyli a dolgot. Ha valakinek még nem volt hozzá szerencséje, 0,25 mg-től valószínűleg, 0,5 mg-től pedig szinte biztos, hogy minimum beálmosodik, 1 mg bevétele után pedig alaposan bealszik tőle. Még ma is, amikor szorongatnak a határidők, bedobok akár 3-4 mg-ot is, így nem azzal foglalkozom, hogy nehogy lekéssem azt, amit időre meg kell csinálnom, hanem pontosan arra tudok koncentrálni. Hogy miért leszek produktívabb attól, amitől hülyébbnek kellene lennem aszerint a könyv szerint, aminek a tananyagából le is vizsgáztam? Nem tudom. 

Amikor komoly fájdalmaim voltak alvászavar kíséretében, végigpróbálgatták rajtam az összes, kimondottan szedatohipnotikus altatót, hiszen a minőségi alvásnál nem sok dolog van, ami az életminőséget javít illetve, teljesítményfokozónak is tekinthetjük egészséges személy esetén.  Az érdekesség, hogy a terápiás dózistartományban az altatók olyan hatással voltak rám, mintha csak cukorkát kaptam volna. Több esetben akár 3-4 altatóra volt szükségem ahhoz, hogy el tudja aludni, igaz, sokszor a fájdalmaim mellett még azokon a dolgokon is pörgött az agyam, amik aktuálisan foglalkoztattak, hogy miket szeretnék még megcsinálni az életben. Hogy miért vagyok ennyire érzéketlen az altatókra, nem világos. Ugyan ezek is a benzodiazepinek csoportjába tartoznak, ilyen módon kereszttoleranciát mutathatnak az előbb emlegetett alprazolammal, ez még mindig nem magyarázat altató-érzéketlenség ilyen szintjére. Amikor egy nagyon elfoglalt időszakomban egy gyógyszertudományi téren jártas ismerősnek mondtam, hogy miket szedek, azt mondta, hogy igazság szerint ilyen mennyiségtől más nem állna meg a két lábán, nem hogy 16-18 órát foglalkozzon egy-egy probléma megoldásával. Hozzáteszem, az altatókkal kapcsolatos rendkívül érzékenységem akkor is megvan, amikor egyébként semmilyen fájdalmam nincs. 

Már bőven huszas éveimet jártam, amikor először szippantottam füves cigibe, ami egy ismerősöm szerint babadrog, nem is igazi drog. Ehhez képest engem izomból vert a padlóra: sugárban hánytam tőle, sosem volt pánikrohamom, de belülről éreztem, hogy eluralkodott rajtam a pánik és hogy nem szeretnék éppen ott meghalni. Egyszerűen nem tudtam elengedni azt a gondolatot, hogy mikor lesz már vége ennek az egész szarnak. Képtelen voltam megmozdulni, ugyanakkor az agyam teljes éberséggel azon pörgött, hogy mikor lesz már vége, az alapján, amit a THC farmakodinamikájáról és farmakokinetikájáról tudok. Szerencsére nagyon segítőkész közegben voltam és nem volt komolyabb baj, de akkor is borzalmas volt. Fontos megjegyeznem, hogy nem szívtam túl magam, nem herbál vagy valami hasonló szar volt, hanem fű. Aztán még talán 1-2 alkalommal szívtam füvet életemben, aminél hányni már nem hánytam, de borzalmas volt, félórás bénulással és pánik-szerű állapottal, nem csoda, hogy a szagát is gyűlölöm. 

Persze, vannak, akiknél a mindennapok része, közben alkotnak, meglátnak olyan összefüggéseket, amiket korábban nem, szó sincs róla, hogy például megvetném a füveseket, egyszerűen csak tudom, hogy elképesztően más módon működik az agyuk. 

nootropikum szellemi teljesítmény fokozása okos drog metilfenidát modafilin farmakológia megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan egészség

Érdekes jószág a bupropion. Amikor sok-sok évvel ezelőtt kérdéses volt, hogy megdöglök-e fél éven belül vagy sem, amitől az amúgy sem remek kedvem masszív depresszióba fordult, ezt az atipusos készítményt állította be az orvos, mivel az összes, korábban próbált, elsőként választandó antidepresszánstól még rosszabbul lettem, még többet hánytam és még fostam is. A bupropiontól nagyon sokat csúnyán szétpörögnek, ezért nem is szivesen írják a dilidokik, az én eszem pedig ismét fogott tőle, igaz, az érzelmeimet csúnyán megkavarta, azokat arrébb tenni is könnyebb volt. 

Ciklohexil-nitrit, amil-nitrit, izobutil-nitrit: egytől egyig undorító szerves oldószerek, ismertebb nevük rush vagy poppers, ám a 5-10 ml-es üvegcsékről rendszerint nem derül ki, hogy a termék a három vegyület közül melyik milyen arányban tartalmazza. Az üvegcsékből minden esetben jókorát szippant a fogyasztó, a hatás néhány másodpercen belül jelentkezik és néhány percig tart. Szubjektív írom, hogy nem sok szánalmasabb látvány van, mint amikor valaki partiördögként a tánctéren szipákolja ezt a folyékony szart, aztán meg érdekes arcot vág hozzá. Az irodalmi adatok szerint rövid ideig eufóriát okoz, fokozza a szexuális teljesítményt és egyféle rövid szeretet-tripet eredményez. Szinte mindig összefüggésbe hozzák a homoszexuális szubkultúrával, aminek egy, de nem kizárólagos oka lehet, hogy a simaizmokat relaxáló hatással rendelkezik, ilyen módon melegek közt a befogadó félnek közvetlenül a behatolás előtt könnyebb dolga lesz és nagyobbat is élvez. 

Egyszer egy olyan szubkultúrával kerültem kapcsolatba rövid ideig, ahol ez is volt – mármint nem seggbekúrás, hanem poppers – kíváncsivá tett, hogy mit lehet ebben szeretni és miután kérdeztem, hogy kérhetek-e, egy repülőgép-hajtómű erejével szippantottam bele párat. Az eredmény: abszolút semmi! 

Piracetam: elvben a kognitív funkciókat javítja, emellett a memóriára nagyon pozitív hatással van, egyes tanulmányok szerint fokozza a két agyfélteke közti információcserét, ugyan lehet, hogy ez egyszerűen annak a hatásnak tudható be, hogy magát az agyi keringést általánosságban javítja. Próbálkozni lehet, de senki ne számítson azonnali, látványos agy-tuningra, a hatása egyébként sem azonnal jelentkezik. 

Metilfenidát: gyakran emlegetik egy lapon az Adderall-lal (ami gyakorlatilag gyógyszerészi tisztasági amfetamin) és a modafinillel, de ez a kategorizáció súlyosan megtévesztő. Teljesen eltérő típusú vegyületekről van szó, az Adderall-hoz még sosem volt szerencsém, ahogy a modafinilhez sem. Ami viszont sokat mondó, hogy modafinil-hatóanyagú készítmény Magyarországon mindössze 2006 és 2010 közt volt gyógyszertárban elérhető (ez nem azonos azzal, hogy kereskedelmi forgalomban van-e), egyrészt alighanem annyi misuse-t jelenthettek a gyógyszerrel kapcsolatban, az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálata pedig annyira kockázatosnak találta az ambuláns alkalmazását, hogy emiatt el is tűnt a gyógyszertárak polcairól. A modafinillel kapcsolatos, Országos Gyógyszerészeti Intézet által kiadott figyelmeztetésnek pedig egyetlen betűje sem riogatás! Sajnos orvos- és gyógyszerész berkekben hozzáférhető, na meg persze mindenki tudja, hogy honnan még. 

nootropikum szellemi teljesítmény fokozása okos drog metilfenidát modafilin farmakológia megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan egészség

Ami a metilfenidátot illeti, ugyancsak a renoméja sokkal rosszabb, mint amilyen a hatása a többségre ténylegesen. Hatástani szempontból alighanem perdöntő szerepet játszik, hogy valaki milyen géneket kapott az anyukájától és apukájától. A South Park 4. évadjának 3. egyébként zseniális epizódjában emiatt ütik agyon Kennyt, Cartman pedig a szer miatt mindenhol Christina Aguilera-t látja szörny formájában. Amit én szeretek a metilfenidátban, hogy félre tudom tenni az érzelmeimet és intenzíven, fókuszáltan tudok arra koncentrálni, amit igazán élvezek, így bekerülök egyfajta Csíkszentmihályi-féle flow állapotba – például most, ahogy kikapcsolódásként írom ezt a posztot, nem gondolok arra, hogy az elmúlt egy hónapban milyen magánéleti kudarc ért. 

nootropikum szellemi teljesítmény fokozása okos drog metilfenidát modafilin farmakológia megmagyarazhatatlan megmagyarázhatatlan egészség

A metilfenidát éber, kreatív állapotot eredményez nálam, ugyanakkor nem olyan módon stimulál, mint például a kávé, azaz például nem köpöm ki a szivem tőle bő nyállal. A kutatásban hasznos, én többször jöttem rá olyan összefüggésekre, jelentkeztek olyan asszociációk, amikkel könnyűszerrel meg tudtam oldani olyan problémát, ami igencsak kemény diónak tűnt. Figyelem! Ahogy szinte minden smart drugról szóló cikkben olvashatjuk, az okosdrogoktól senki sem lesz okosabb, csupán ideális esetben a meglévő szellemi teljesítményét tudja hatékonyabban kihasználni. Ugyanakkor van ismerősöm, aki egyszerűen csak „bediszkózva” érzi magát tőle, anélkül, hogy ez egyébként látszódna. A metilfenidát hébe-hóba, egy kapszulaként alkalmazott adagja tehát nagyon hasznos lehet annak, akinek határidőre kell cikket vagy éppenséggel PhD-munkát leadnia, esetleg valamilyen intenzív szellemi kikapcsolódásra vágyik, az előbb felsoroltakon túl a munkamemóriát is javítja. Ugyanakkor érdekesség, hogy 2-3 kapszula metilfenidát bevételét követően, amikor az idei, ultrarövid nyaralásom során elmentem egy táncikálós szórakozóhelyre, inkább feszültebb lettem, töménnyel fogyasztva pedig úgy éreztem, mintha be lennék szpídezve, ugyan nincs viszonyítási pontom, mert sosem próbáltam, nem tudom, hogy a spuri milyen. A memóriám viszonylag jó, viszont ezen az estén, igaz, alighanem a töménytelen pia is közrejátszott, de sokkal kevesebb arcot és nevet jegyeztem meg. A figyelmem nagyobb adagtól annyira szétszórt lett, hogy esélytelen lett volna egy pontra figyelnem, mintegy multitaskingba kapcsolt az agyam amellett, hogy az anyag többszörözte az „órajelet” is. 

Amikor ismerősök kérdeznek tőlem kábszi-témában, amellett, hogy elmondom, hogy nem vagyok toxikológus, néhány dolgot nagyon ki szoktam emelni. 

Ha dílertől szerzett anyagról van szó, számításba kell venni, hogy sajnos ma már mindent kevernek minden szarral, azaz még ha a dizájner drogokat nem is számítom, ha valaki nem valami kivételesen megbízható arctól vesz például ekit, abban egyáltalán nem biztos, hogy csak MDMA lesz, de a tisztaság mellett a hatóanyagtartalom is változhat függően attól, hogy hol kotyvasztották ki. Ez persze igaz a többi kábszerre is, de a veszély fokozott, ha a díler nem elég megbízható, ne adj’ Isten valaki a neten rendel. Egyébként nem ismerek drogdílereket és drogrendelő zugoldalakat sem, mert annyira nem érdekel. 

Ha pedig arról van szó, hogy hejj, de veszélytelennek mondja a haverod haverja valamelyik anyagot, jusson eszedbe, hogy mekkora egyéni változatosságokkal érdemes számolni, elég csak az én füves példámra gondolni. 

A másik, hogy az orvos által felírt, a gyógyszertárban szabályosan kiváltott gyógyszert, ha valaki nem orvosi utasítást követve használja, szintén droghasználatnak tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy önmagukban egyébként biztonságos gyógyszerek bizonyos kombinációban nagyon kifejezett pszichotróp hatással rendelkeznek, azaz nem a legbölcsebb ötlet a nagyitól elcsent X gyógyszert együtt bevenni az orvos által írt, majd kiváltott Y gyógyszerrel csak azért, mert a neten az olvasható, hogy mekkora császár dolog vagy azt mondja a biológus/orvos haver. 

Ha már teljesítményfokozásról van szó, érdemes hosszabb távon gondolkozni, nem csak azonnal ható bogyókban, xenobiotikumokban. Nyilván írni vagy mondani sokkal könnyebb, mint be is tartani, de a jól megválasztott rendszeres sportolásnál kevés jobb teljesítményfokozó van, viszont érdemes számolni vele, hogy a hatása nem azonnal jelentkezik a szellemi teljesítményben. Viszont valaki minél korábban kezdi, annál jobb.  

Sokan esküsznek még a ginkgora és a ginzengre, ha szellemi teljesítmény fokozásáról van szó. Ami a ginkgo-t illeti számtalan termék található a pakikákban az egészen silány minőségűtől az egészen kitűnőig, viszont az én ismereteim szerint a ginkgo hatása több év vagy évtized alatt mutatható ki, már ha kimutatható egyáltalán. Viszont a placebó hatása igencsak erős. 

A szellemi teljesítmény fokozásához többen használnak ginzenget, aminek a hatása ugyancsak nem azonnal jelentkezik, inkább középtávon. Ugyanakkor amikor én akár az ampullából kiszippantható takonyízű terméket próbáltam, akár a tablettásat, nem tapasztaltam teljesítményfokozódást több hónap után sem. Szóval olyan ez, mint amikor valakinek tavasszal jut eszébe, hogy hamarosan jön a strandszezon, aztán le kellene adni a télen felszedett szalonnából kondizással. Nem fog menni néhány hét alatt, néhány hónap alatt esetleg. 

A vitaminokkal és nyomelemekkel kapcsolatban hasonló a helyzet, a vény nélkül kapható termékek gyártóin és forgalmazóin komoly a nyomás, hogy minél többet adjanak el és itt most nem a teljesen idióta gyócccerlobbi-konteóra gondolok. Sokkal inkább arra, hogy nem kis mértékben a táplálékkiegészítők értékesítésében érdekelt felek és a fogyasztók együttesen tartanak fenn olyan hiedelmeket, hogy (azonnali) szellemi teljesítményfokozódást eredményezne bizonyos vitaminok és nyomelemek nagy dózisban történő bevitele. Természetesen a dolog messze nem megalapozatlan, példaként a B-vitaminok hiányában súlyos idegrendszeri tünetek lépnek fel, ez az állapot pedig B-vitaminok adagolásával megszüntethető. Kimondott B-vitaminhiány viszont gyakorlatilag csak olyat veszélyeztet, aki nagyon egészségtelenül táplálkozik, akut alkoholista valamint hirtelen hiánytüneteket okoz és a B-vitaminok forgalmában zavart kelt, ha valaki kéjgázt szív. 

Jó minőségű multivitamin fogyasztása mellett érdemes lehet akár nagy dózisú C-vitamint és B-vitamin komplexet is fogyasztani, legalábbis én ezeket fogyasztom. Ezeknek a hatása persze szintén nem azonnali, arról pedig szó sincs, hogy egyenesen arányos lenne a bevitt vitaminok mennyisége a jótét hatásukkal. A vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban nem kevés féligazság és tévhit él a köztudatban. Az egyik, hogy nem lehet túladagolni. Nos, ha valaki kétpofára eszi az erőnléttel egyértelműen összefüggésben álló vitaminokat, több szempontból is rosszul teszi. Igaz, hogy a vízben oldódó vitaminokat gyakorlatilag nem lehet túladagolni, extrém mennyiségek megnövelik a vesekő kialakulásának kockázatát, ezen kívül teljesen értelmetlen az extrém mennyiségű fogyasztás azért is, mert a vitaminokat csak korlátozott mértékben képesek tárolni az emberi szervek, főleg a máj. Ha pedig valamiből túl sok van, nemes egyszerűséggel kihugyozzuk a vitamint, vízben oldódó vitaminok esetén. 

Az eszetlen vitaminzabálással kapcsolatban van még valami, amit nagyon érdemes figyelembe venni: ismeretesek olyan vitaminok, amiknek a túlzott bevitele meggátolja más vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek felszívódását vagy felhasználódását! 

Nem igazán van általános szabály arra vonatkozóan, hogy melyik vitaminnak mennyi az optimális adagja, ha erről keresel információt, inkább kérdezz orvost vagy dietetikust, ha pedig netes forrást használsz, akkor az megbízható forrás legyen. Ami valamelyest kapaszkodót jelenthet, a készítmény ára, de azért ne legyünk benne ezer százalék biztosak, hogy a termék annál jobb, minél drágább. 

Egy szó, mint száz, farmakogenomika ide vagy oda, ha van valami, ami még jóideig megmagyarázhatatlan marad, hogy egy olyan igen bonyolult élő rendszerben, mint amilyen az ember, annak is a pszichés funkcióit ellátó idegrendszeri részei, miért hatnak olyannyira máshogy a teljesítményfokozók és élvezeti szerek. A drogoktól egyesek megundorodnak, megint másoknak a függőség kialakulását követően rámegy az életük. Ezen a téren megmagyarázhatatlan az, amiről jelenleg még keveset tudunk vagy tudunk eleget elvben ugyan, de az empirikus adatok ellentmondanak a tankönyvi információknak. 

0 Tovább

Mérgező kapcsolatok – visszatérő sémák

interperszonális pszichológia társas alapmotívumok párkapcsolat párválasztás párkapcsolati probléma magatartástudományAlighanem mindannyian ismerünk olyan párokat, akikkel kapcsolatban egyszerűen el nem tudjuk képzelni, hogy egyáltalán mi tartja bármiféle emberi szinten a kettőjük kapcsolatát. Bizonyos pároknál az egyik durván beavatkozik a másik autonómiájába például azzal, hogy folyamatosan stalkolja az üzeneteit és mindezt még legitimálja is önmagában azzal, hogy „féltékeny típus”. Megint más esetben sok apró vagy kevés, de nagyon jelentős kompromisszumok mellett marad fenn a párkapcsolat, ami végülis egyik félnek sem jó, de nincs az törvénybe foglalva sehol, hogy az embernek boldogan kellene élnie az életét. Ráadásul racionalizálják a saját hülyeségüket azzal, hogy „minden párkapcsolat kompromisszimokat igényel” – csak nem mindegy, hogy mekkorákat. Megint más esetben annak ellenére, hogy mondjuk a férj piásan veri az asszonyt és a gyerekeket rendszeresen, a feleség akkor sem költözik, amikor egyébként minden további nélkül megtehetné, mi több, meg kellene tennie a gyermekei biztonsága érdekében. 

Mi tartja fel a totálisan beteg párkapcsolati sémákat? Miért nem lép ki belőle egyik fél sem annak ellenére sem, hogy mindkettőjüknek szenvedés az egész? 

Amikor arra gondoltam, hogy cikket írok a párkapcsolati függőségről, Susan T. Fiske Társas alapmotívumok című, zseniális könyvét lapoztam fel, hogy a pusztító kapcsolatok valamelyikét bemutassam. Ha valaki meg szeretné érteni, hogy a legkülönbözőbb helyzetekben miért viselkednek az emberek egymással úgy, ahogyan, kötelező! Végül mégis inkább a saját szakmai tájékozottságomra és intuícióimra alapozva, azok mentén írok. 

A saját környezetemben is sok-sok olyan pár van, akik párkapcsolatban élőnek mondják magukat, mégis annyira súlyosan kompromisszumokkal terhelt az egész, - akár hallgatólagos félrekúrásokkal tarkítva – mintha óvodások játszanának papás-mamásat. A hasonlat nem is volt olyan rossz: ezek a kapcsolatok számos infantilis jelet hordoznak magukban, mivel eleve olyan emberek kapcsolatáról van szó, akik még nem nőttek fel az érett párkapcsolathoz és alighanem nem is fognak. 

A mai világban egy nagyon erős faktor, hogy hallgatólagosan párkapcsolatban élni a menő, szinglinek lenni pedig ciki, már ha nagyon egyszerűsítünk. Személyesen úgy gondolom, hogy ez az egyik oka annak, hogy sokan nem szakítanak, inkább tűrnek egy mérgező kapcsolaton belül. 

Világos, hogy minden emberben megvan a természetes igény arra, hogy szeressen valakit és szeretve legyen, szó sincs róla, hogy egyedül ne lehetne valaki boldog. Márpedig a kultúránk azt plántálja mindenki fejébe, hogy egyedül maradni gáz, ha valaki egyedül marad, annak biztosan valamilyen oka van, valamint azt a szintén téves képzetet, hogy az egyedüllét azonos lenne a magánnyal, holott erről szó sincs. Éppen ezért sokan lépnek be, majd maradnak benne olyan párkapcsolatokba is, amivel kapcsolatban racionálisan szemlélve már az elején látszott, hogy normálisan nem működhet. Igen, az egyedül maradástól való félelem. Holott egyedül is lehet valaki nagyon boldog, még könyv is jelent meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan fejlesszük mesteri szintre az egyedülálló életvitelt, ha éppen nincs senkink. Amellett, hogy valaki belép egy mérgező párkapcsolatban, dettó ugyanemiatt a félelem miatt nem fog kilépni belőle, szakítani. 

interperszonális pszichológia társas alapmotívumok párkapcsolat párválasztás párkapcsolati probléma magatartástudomány

A szakítást követő szeparációs szorongás és attól való félelem egy formája persze egy szintig természetes, megint más esetekben akár önmagában is megmagyarázhatná a mérgező párkapcsolatok fennmaradását. 

Amikor párterápiára kerül a sor, a terapeuta rendszerint rájön, hogy a problémák nemhogy frissek lennének, hanem legalább csírájában már akkor ott voltak az egymással való konfliktusaik hatékony megoldására éretlen pár tagjai, amikor megismerték egymást. Teljesen hasonlóan az sem meglepő, hogy amikor olyanról hallok, hogy valaki rendszeresen elagyabugyálja a szívszerelmét, de egy kis beszélgetést követően kiderül, hogy szó sincs arról, hogy a kapcsolat hirtelen megromlott volna, sőt, a kapcsolat kezdetétől fogva voltak, esetleg  kevésbé kifejezett formában. Egy érett ember már a kapcsolat elején látta volna, hogy gondok lehetnek és annak megfelelően dönt, hogy belemegy-e. 

Sőt, tessék kapaszkodni, helytállónak tartom azt a klinikusok által osztott empirikus tényt, hogy az egymást bántalmazó házaspárok többségénél már jóval az eljegyzés előtt elcsattantak az első pofonok! 

Idióta egy világban élünk. Ez nem kifejezés. Nekem ugyan nagyon sok szempontból nem volt szerencsém az életben, de párkapcsolati téren sosem ment el az eszem egy pillanatig sem. Volt, amikor szinte ráfüggtem a netes társkeresőkre, de nagyon figyeltem rá, hogy nem pót-családot keresek magamnak. Csak olyan kapcsolatba mentem bele, ami tényleg minden szempontból megfelelt, azt hiszem, hogy kevesen mondhatják el magukról, hogy az exeikkel nem csak, hogy mind békében váltak el, de máig kimondottan jó a kapcsolatuk velük. Én szerencsére igen. Persze voltak kevésbé komoly kapcsolataim is, eszembe nem jutott volna azt idióta módon párkapcsolatnak nevezni és nincs vele semmi probléma, ha a felek előre nevén nevezik a gyereket, legyen szó „friendship with benefits” típusú kapcsolatról vagy szeretői kapcsolatról, persze értelmetlen lenne elzárkózni attól, hogy egy kapcsolat esetleg idővel komollyá alakuljon. 

 

interperszonális pszichológia társas alapmotívumok párkapcsolat párválasztás párkapcsolati probléma magatartástudomány

Visszatérve az igazán gennyeddző kapcsolatokra, ahol mondjuk van egy agresszív férj, a feleség hiába dobbanthatna, mégsem lép le, egyrészt azért, amit előbb írtam, azaz egyszerűen az egyedülléttől fél, másrészt megszokja, hogy a párkapcsolatában gyakori az agresszió. Már miért ne szokná meg, amikor korábban is agresszív faszokkal jött össze? 

A párválasztási preferenciákkal kapcsolatos modellek közül ismerős lehet, hogy a gyerek felnőttként majd az ellentétes nemű szülőhöz hasonló vonásokkal rendelkező partnert keresi tudattalanul (heteró kapcsolat esetén). Szóval még ha valaki kislányként utálta is a tajrészegen balhézó fatert, alighanem megfogadta, hogy neki márpedig ilyen pasija biztosan nem lesz, többek közt az anyai modell követésének erőssége miatt éppen az fogja jelenteni a vesztét, hogy mindent megtesz azért, hogy ne valami erőszakos fasszal jöjjön össze, mégis legnagyobb valószínűséggel így tesz. 

Úgy általában jobban kellene arra figyelni, hogy a barát vagy barátnő tényleg az legyen, ne pedig apapótlék, anyapótlék, pót-család, pót-akármi, mert ha ennek megfelelő vonások hatják át a párkapcsolatot, az már régen rossz. Annak a társadalmi nyomásnak a hatása alól a mai napig nem húztuk ki magunkat teljesen, hogy a szüleink mielőtt férjet ill. feleséget szeretnének mellénk, na meg persze unokát. 

Időben megromló kapcsolatok esetén különösen érdekes jelenség, hogy a párkapcsolati függőségben szenvedő emberek, akik egyébként is hajlamosak a környezetüket okolni a kellemetlenségeik miatt, amikor önmagukba kellene nézniük, a párjukra fogják kivetíteni, idővel a párjukat torz módon látják én ennek megfelelően zúdítják rá a nyílt vagy burkolt agressziót. 

Az ember alapvetően a boldogságra törekszik, eszünk azért van, hogy használjuk, a jó minőségű ismeretterjesztő irodalom azért, hogy olvassuk, a párterapeuták – akik nem keverendők össze a párkapcsolati tanácsadókkal, meg hasonló kuruzslókkal – pedig azért, hogy segítsenek, ha szükségessé válik. 

 

interperszonális pszichológia társas alapmotívumok párkapcsolat párválasztás párkapcsolati probléma magatartástudomány

Nem is tűnik olyan tévesnek az a kutatás, ami azt hozta ki eredményül, hogy szinte mindenki párkapcsolati függőségben szenved, elvégre a történelem folyamán még sosem volt ennyire könnyű egyedül maradni, mint manapság, még egyszer írom, az egyedüllét viszont nem azonos a magánnyal és boldogtalansággal, gondoljunk csak az olyan fordulatokra, hogy „Mi lenne velem nélküle”, „Ő az életem része” és így tovább. Na erre tudom én azt mondani, hogy szánalmas. Bizonyítéka annak, hogy az illető még messze nem nőtt fel egy érett kapcsolathoz, alighanem nem is fog, ami egy ko-dependens helyzetet tart fenn, ami fölött már alig van kontroll. 

Alapvetően nagyon veszélyes, amikor valaki egyáltalán nem is foglalkozik annak a gondolatával, hogy milyen lenne egyedül élnie, mit nyerne és veszítene, márpedig általában erről van szó. 

Amikor valaki megszokásból marad egy párkapcsolatban és még be is látja, hogy messze nem tökéletes a másik, de a semminél jobb, egy fontos tényezőt figyelmen kívül hagy: az életünk véges. Azaz ha nem dobja ki a számára fapados pasiját/csaját, annál kevesebb ideje és lehetősége marad az életben arra, hogy találjon magának olyat, akivel kölcsönösen szerelmesek is egymásba és tényleg minden kattan úgymond. 

A vonzalom és a szerelem érzését nem véletlenül alakította olyanná az evolúció, amilyenné, viszont ha már emberként a kutatóknak lehetőségük van vizsgálni a nagyon sokak szerint legkomplexebb emberi viselkedést, a szerelmet, vonzalmat és rokon témákat, akkor az ő következtetéseiket illene nagyon alaposan szem előtt tartani. Például szerelem ide vagy oda, a bizalmat és a pszichológiai értelembe vett intimitást, csak fokozatosan szabad kiépíteni a másikkal, ha nem ez történik, és a párkapcsolat korai fázisában megreked és szakítás lesz belőle, az, aki ész nélkül megosztotta az érzelmeit a másikkal, úgy fogja érezni, hogy a másik becsapta, kihasználta. És igen, kitaláltad, persze a hülye szokás nem tűnik el, hanem a rákövetkező párkapcsolatban megtörténhet ugyanez a forgatókönyv. 

Amellett, hogy sok más, az életben fontos dologgal kapcsolatban nincsenek garantált sikert jelentő okosságok, ezen a téren pláne nem illetve bizonyos értelembe vannak, de azzal, hogy valaki tudományos szinten ismeri mondjuk a párkapcsolatok finomszerkezetét például a poszt elején említett könyvből, még egyáltalán nem biztos, hogy hasznosítani tudja ezt a magánéletébe. 

Párkapcsolatok, szerelem, házasság. Vegyük észre, hogy mind szintén legnagyobb részt olyan szokásaink és attitűdjeink mentén szerveződik, ami fölött csak korlátozott mértékben tudunk kontrollt gyakorolni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy próbálkozni sem szabadna. Egy-egy problémás helyzetben biztosan nem a női magazinok, na meg pláne nem a bizalmas barátok és barátnők fogják megmutatni a helyes utat. Jól jegyezzük meg: a legjobb bizalmasaink azzal tudnak a legtöbbet segíteni, ha empatikusan meghallgatnak egy rázós helyzetben, azzal viszont kimondottan ártanak, ha bemondják a tuti megoldást, hogy ők mit tennének, márpedig sajnos ez is tipikus. Annak okait, hogy az ember miért ne adjon és kérjen magánéleti témában tanácsot attól sem, akiben a legjobban bízik, néhány egészen kivételes esetet leszámítva, mondjuk amikor a másik kimondottan azt kéri, hosszan lehetne sorolni. A egyik legerősebb érv az, - mármint, hogy a legjobb barát miért ne adjon tanácsot - hogy egyszerűen nem az ő életéről van szó, a szituációt nem látja teljes valójában, hiszen amit a másik mond párkapcsolati problémaként, átment már az ő kognitív szűrőjén, majd a hallgató kognitív szűrőjén még egyszer. Ráadásul a másik nyilván nem tud elvonatkoztatni attól, amilyennek ismeri legjobb barátja/barátnője pasiját/csaját, ahogy attól sem, hogy ő hasonló élethelyzethez hogyan viselkedett korábban, ami ugyan neki lehet, hogy bevált, egyáltalán nem biztos, hogy másnál is fog. Másrészt ha valaki nem önmaga találja meg a célravezető vagy kudarcra ítélt megoldást – de nem feltétlenül egyedül – akkor mondható-e, hogy például egy hülyén követett stratégia, amit a legjobb barátnő javasolt, saját felelősség? 

0 Tovább

A depresszió, mint "szokás"

Martin Seligman szokas szokás kognitív pszichológia depresszió mentális betegség tanult tehetetlenségHa közelebb szeretnénk jutni ahhoz, hogy megértsük az emberi viselkedés természetét, - ahogy arra később kitérek ez végülis a szokások halmazának is tekinthető - a több lehetséges út közül a legcélravezetőbbnek sokak szerint a behaviorista-, majd kognitív magatartástudomány által kidolgozott viselkedésmodellek tanulmányozása. 

Menjünk vissza kicsit a kályhához: ott van például az operáns kondícionálás, pavlovi viselkedés modellje. Abban az esetben, ha egy állat azt tanulja meg, hogy valamilyen viselkedés esetén jutalom jár, azt a viselkedést gyakrabban fogja produkálni, míg ha azt tapasztalja, hogy bizonyos viselkedést büntetést kísér, el fogja kerülni azt. A jelenségben kulcs szerepet játszó jutalmazórendszer pedig mindebben kulcs szerepet játszik, ami az egyszerűsített magyarázat arra, hogy a patkányok a laboratóriumban miért képesek nyomkodni a beléjük heroint adagoló, ilyen módon kellemes érzést kiváltó pedált (önjutalmazás) akár egészen addig, amíg bele nem pusztulnak a heroin hatásaiba. 

Ugyanakkor olyan, sokkal komplexebb jelenségekre is magyarázatként szolgálhat, hogy az arra hajlamos személyek miért válnak bűnözővé, míg azonos szociokulturális közegből származó társaik nem. Ugyancsak a tanulás-megerősítés a kulcs, ha valaki megtanulja, hogy tisztességtelen eszközökkel, például az óvodában verekedéssel könnyebben előnyökhöz juthat, ez a problémamegoldási eszköztárában előkelő helyen foglal majd helyet és gyakrabban ismétlődik, amit pedig említeni sem kell, minél előbb alakul ki egy ilyen szokás, annál kisebb az esély arra, hogy megváltozzon illetve annál több energiabefektetésre lenne szükség új, a társadalmi norma által már elfogadható magatartásformák felvételéhez. 

Mindez, amit eddig írtam, egy nagyon szemléletes, ámde durván pongyola megfogalmazása volt a lényegnek: amiből jutalom származott, hajlamosak a kísérleti állatok ismételni, amiből büntetés, azt elkerülni. A kognitív pszichológia számos modellel jelentősen továbbfinomítja ezt a képletet, egyrészt figyelembe véve, hogy magasabb rendű állatok valamint az ember esetében bőven többről van szó, mint a jutalmazórendszer működéséről. Viszont ez alapján lehetőség van ellentmondásosnak tűnő magatartásformák megértésére, azaz amikor valaki olyat csinál, ami messze nem jár semmilyen jutalommal, mi több, egyenesen káros rá nézve, amivel az illető tisztában is van, mégis rendszeresen ismétlődik. A nagyon rövid magyarázat az, hogy valamikor az adott viselkedésforma adaptív volt, azonban időben maladaptívvá vagy kimondottan patológiássá vált, mivel azt nem oltotta ki semmilyen más hatás, ingeregyüttes. 

A maratoni bevezetés után most egy, az emberiség jókora részét megnyomorító betegségről fogok írni, eléggé széles körben elismert modellekkel együtt. 

Jól ismert, hogy az unipoláris depresszióban szenvedő betegek úgy gondolják és érzik, hogy nem képesek irányítást gyakorolni az életük felett és bármit is próbálnának tenni, a helyzetük nem javulna. 

Az 1970-es években Martin Seligman érdeklődését felkeltette a téma és feltételezte, hogy az unipoláris depresszió kialakulásának kulcs tényezője az a fajta viselkedési beállítódás, amit később tanult tehetetlenségnek neveztek el. Seligman nem túl kedves, ámde annál tanulságosabb állatkísérleteket folytatott, egészen pontosan kutyákon. A kísérletben használt kutyák egy ketrecbe voltak zárva. Ha felvillant egy lámpa nem sokkal később áramütést kaptak a doboznak abban a felében, amiben éppen voltak. Abban az esetben viszont, ha gyorsan átugrottak a ketrec túloldalára, nem kaptak áramütést. Ahogy az sejthető volt, a kutyák nagyon gyorsan megtanulták, hogy amint a lámpa felvillan, át kell ugraniuk a doboz túloldalára és így egy az egyben elkerülhetik az averzív ingert, ami itt áramütéssel járt.  

Martin Seligman szokas szokás kognitív pszichológia depresszió mentális betegség tanult tehetetlenség

A kutyák pontos napirend szerint aludtak és voltak ébren, de az előbb említett csoporton kívül a kutyáknak volt egy másik csoportja is. Ők olyan függőágyba aludtak, ahol véletlenszerű időközönként kellemetlen áramütést kaptak. Természetesen ezeket a kutyákat szintén elhelyezték a kísérleti ketrecben és annak ellenére, hogy tudták, hogy a lámpa felvillanásakor át kellene ugraniuk a ketrec másik oldalára, vagy csak 1-2 alkalommal ugrottak át, megint más esetben teljesen passzív módon tűrték a ketrecbeli áramütést, mivel alvás közben hozzászoktak, ha úgy tetszik, megtanulták, hogy az áramütések teljesen esetlegesek, nem tehetnek ellenük semmit. Kialakult a tanult tehetetlenség. 

Ráadásul azoknál a kutyáknál, ahol a tanult tehetetlenség kialakult, az emberi depresszióhoz igencsak hasonló tüneteket figyeltek meg. 

Később, Seligmanéhoz hasonló patkánykísérletekben azt figyelték meg, hogy a tanult tehetetlenségre kondicionált, gyakorlatilag depresszióssá vált patkányok agyában a noradrenalin és a szerotonin aktivitása csökkent. Ha agyi ingerületátvivő anyagokról van szó, fontos tudni, hogy annyira azért nem egyszerű a képlet, mint ahogy a női magazinokban olvashatjuk, ha dopaminról, noradrenalinról és szerotoninról van szó a hangulat vonatkozásában. Máig nem tisztázott minden részletében, hogy bizonyos mentális betegségeknél, konkrétan egy-egy betegnél arról van szó, hogy ezeknek az anyagoknak a termelődése csökken, a termelődésük normális marad, azt viszont az agysejtek receptorai nem kötik meg vagy éppenséggel túlságosan gyorsan felzabálják őket az idegsejtek az idegsejtek nyúlványait képző szinaptikus résekben. Ráadásul mindezen számos tényező tovább bonyolít, például az ingerületátvivő anyagra való eltérő érzékenység az agy bizonyos régióban. Ezért van, hogy az antidepresszánsok közt a szerotoninforgalomra ható szerektől a betegek egy része határozottan jobban lesz, megint másik része rosszul lesz tőle, míg mások a noradrenalin és/vagy dopamin forgalmára ható szerekkel kerülnek vissza az életbe, más depressziósoknál viszont ugyanezek csak mellékhatásokat produkálnak. 

Tehát az, hogy „minden fejben dől el”, olyan értelemben, hogy tudunk változtatni bármilyen tulajdonságunkon és lelki állapotunkon, ha akarunk, nem több, mint egy közkeletű bugris prosztóbölcsesség még akkor is, ha csak idegélettani szempontokat veszünk figyelembe. 

A depressziósok persze sokszor nincsenek kitéve rendszeres áramütéseknek és hasonló averzív ingereknek, viszont nagyon sokak életében adódnak rendszeresen ismétlődő kellemetlen élethelyzetek, ami ellen ott és akkor tényleg tehetetlenek. Ha pedig megtanulják, hogy tehetetlenek a sorsukban bekövetkező szenvedést okozó külső tényezőkkel szemben, amik rendkívül sokfélék lehetnek és nagyon sok esetben kívülálló számára észlelhetetlenek, végülis kialakult az egyénben a tanult tehetetlenség. Az emberi tanult tehetetlenségnél viszont nem korlátozódik a beállítódás az adott kellemetlen élethelyzetre, hanem az általános emocionális beállítódás részévé válik, ami pedig legalább ilyen fontos, hogy még akkor is fennmarad, amikor már megszűnik a szenvedést okozó, esetleg traumatizáló, kellemetlen élethelyzet! 

Mindenki él át az életében valamilyen szenvedést, akár olyat is, ami már nem is tudatosul benne, mégsem lesz mindenki depressziós, így adja magát a kérdés, hogy miért? Seligman elméletét többen tovább finomították, kiegészítve a belső attribúciók elméletével. A rendszeresen vagy időnként kellemetlen ingert elszenvedő emberek, például a megbuktatott diákok vagy kirúgott alkalmazottak egy része úgy gondolja, hogy a tényező, ami a kellemetlen érzetet okozza bennük, teljes egészében belső, belülről fakadó, csak ők tehetnek róla, másrészt általánosan, globálisan jelentkező rájuk és stabil, azaz nem bíznak benne, hogy változtathatnak a helyzetükön. Megint másoknál kevésbé jelentkezik az önvád valamilyen kellemetlenség bekövetkezte miatt, nem gondolják stabilnak és megváltoztathatatlannak a szituációt és a kellemetlen érzést az adott helyzettel kapcsolják össze, azaz nem általánosan jelentkezik, hanem specifikusan. 

A kognitív pszichoterápiában éppen ezt a depressziót fenntartó, erősítő attribúciót próbálják megváltoztatni, ami messze nem könnyű olyannál, aki több éve él együtt vele, hozzászokott, tipikusan a családból is ezt hozta és így tovább. A terápiát már az eleve nehezítheti, hogy a depressziós beteg mire orvoshoz, terapeutához kerül, súlyosan beszűkülhet, átmenetileg nehezebben tanul, ami igaz az új viselkedésformákra is. A tanulási folyamatok meglassulását a hippokampusz piramis sejtjeinek cornu ammonis régiójában történő, sejtek pusztulásával is magyarázzák, elsősorban a CA3-as és CA4-es sejtek érintettek. 

Egyszerűsítő, kicsit fals metaforával megfogalmazva a depresszió egy olyan szokás, ami az élet minden területére kihat és további maladaptív szokások, így például az elkerülő viselkedés szokását vonzza magával. 

Mit lehet tenni a depresszió kialakulása ellen? Van egy rossz hírem. Személyes véleményem szerint alig valamit, szinte semmit. A depressziónak nagyon komoly magatartásgenetikai háttere van, ezen kívül arra sincs hatásunk, hogy milyen családból jövünk, ezen kívül számos olyan averzív inger van, ami folyamatosan ér és nem is veszünk róla tudomást, akaratlanul elnyomjuk, viszont attól még ugyanúgy alakítja a tanult tehetetlenség kialakulásának irányába hat. Hiába mondjuk, hogy leszarjuk, legbelül foglalkozunk vele. A depresszió nem válogat szegény, gazdag, fiatal, idős, férfi és nő közt, mindenki lehet érintett. Más kérdés, hogy kultúránként eltérő, hogy a depresszió tünettana milyen, de még egy kultúrán belül is jelentős eltérések vannak olyan tekintetben, hogy ki milyen valószínűséggel lehet érintettje. 

Martin Seligman szokas szokás kognitív pszichológia depresszió mentális betegség tanult tehetetlenség

Mit lehet tenni, ha már kialakult? Minél gyorsabban orvoshoz kell fordulni, de számolni kell vele, hogy az antidepresszánsok teljes hatásukat 2-3 hét alatt fejtik ki és alapvetően a tüneteket szüntetik meg, ezért lehetőség szerint terápiás üléseken is részt kell venni akkor is, ha ez a hazai jövedelemviszonyokhoz képest meglehetősen drága. Abban az esetben, ha a gyógyszer nem hozza a várt hatást, másikra kell váltani, ha pedig az orvos már jópárszor félrenyúlt a gyógyszer megválasztásával kapcsolatban, másik orvost keresni. A terapeuták esetén ugyanígy, csak ott nagy különbség, hogy a pszichoterápia hatása sokszor csak hónapos távlatokban érzékelhető. Szivesen belemennék abba, hogy sajnálatos módon Magyarországon fájóan hibás a többségi felfogás a mentális egészségüggyel és egészségvédelemmel kapcsolatban, úgy gondolják, hogy orvoshoz menni ciki, aki orvoshoz megy az bolond és így tovább, aminek rendkívül káros hatása, hogy éppen emiatt a stigmatizáló hatás miatt sokan már csak akkor kerülnek orvoshoz többen, amikor már a betegség durván eszkalálódott. Egy olyan országban, ahol a többség nincs tisztában vele, hogy mi a különbség a pszichológia szakot végzett nőimagazin-firkász, a klinikai szakpszichológus, a terapeuta és a pszichiáter közt ráadásul sokszor azoknak lenne szükségük ellátásra, akik mindezt cikinek tartják, csak éppen más betegség kapcsán. 

Ahogy abban is szivesen belemennék, hogy orvosi kompetenciák közt mekkora a különbség, például egy vidéki orvos engem majdnem kinyírt egy gyógyszerrel, amivel kapcsolatban mondtam is neki, hogy az én tudásom szerint nekem azt nem szabad szednem, megint másik egy jól választott készítménnyel visszahozott az életbe. 

Komoly zavar van a fejekben, de jelentős előnyben vannak azok, akik legalább érdeklődnek a betegségek és egyáltalán az életvezetési problémák iránt. Az ezzel kapcsolatos „népnevelés”, ismeretterjesztés hasznos, de megvannak a határai. Csernus Imre például sokadszorra haknizza végig az országot olyan témákat előhúzva, amik tényleg sokakat érintenek és érdekelnek, néha az elején, néha pedig a végén jól lebassza a hallgatóságot amiatt, hogy végighallgatták ugyan, de a többség majd úgysem fog változtatni az életén, miután hazamegy az előadásról. Csernus doktornak jár a piros pont, amiért felnyitja a szemeket, azaz sokan az ő könyvein, előadásain keresztül jönnek rá, hogy miben kellene változtatni az életükön, amiért viszont jár a fekete pont, hogy teljesen általános, hogy ezen túl semmiféle kapaszkodót nem javasol. Pedig kellene. Mert a felismerés néhány ritka esetet nem számítva, nem elég, ha egy berögzült szokáson kell változtatni. Ha pedig egyedül nem megy, alighanem nem a legjobb barátokkal való beszélgetés lesz a megoldás (akik azért a legjobb barátok, mert részben ugyanazokkal az attitűdökkel rendelkeznek és hasonló megoldási stratégiákban gondolkoznak, jó esetben nem rosszabbakban), hanem egy tényleg profi terapeuta. 

Emellett persze vannak olyan önsegítő könyvek is, amikben csak a benne lévő gyakorlatokat kell csinálni, az egyiket már javasoltam is egy korábbi posztban, ahol kitértem arra is, hogy hogyan érhető el, hogy ne a gondolataink és megszokásaink irányítsanak minket, hanem szükség esetén mi irányítsuk a gondolatainkat, ennek megfelelően érzéseinket.  

Summázva minden, ami alapján alakítjuk az életünket, az életszemléletet is ideértve, tanult magatartásforma eredménye, márpedig ha tanult magatartásformáról van szó, az meg is változtatható, persze néhány egyszerű esetet leszámítva nem kevés idővel és gyakorlással. Ahogy az is tanult, hogy valaki megszokja, hogy a férje rendszeresen sakálrészegen megveri, akár a gyerekeket is veszélyeztetve – párkapcsolati függőségnek hívják és alighanem még ma írok arról is. Hogy egy ilyen hülye élethelyzet hogyan rögzülhet, arról kicsit később. 

Megjegyzem, a szakirodalom szabályosan használja a tanult sikeresség (l. Csíkszentmihályi) fogalmát is! Aminek szintén vannak szélsőséges esetei. Amikor valaki például elvállal egy feladatot minimális szakmai kompetenciával vagy létrehoz egy vállalkozást (oh, bocsánat start-up-ot) úgy, hogy a „világmegváltó” ötlete sikerességének nincs racionalitása, nos, amellett, hogy pár pillanatig eszem a kefét, aztán az jut eszembe, hogy az illetőnek gyerekként biztos mondhatták okkal-ok nélkül, hogy ő a legokosabb, legeszesebb, legaranyosabb a világon, aztán röviden szólva elhitte és úgy maradt… 

Egyébként tényleg minden cinizmus nélkül tudom irigyelni a az indokolatlanul nagy önbizalommal rendelkező embereket. Elvégre ki ne vágyna arra, hogy ne érhesse akkora pofáraesés, ami után nem tud simán méltósággal felállni? Márpedig az önbizalommesterek pszichés immunrendszere pont ilyen. Hiába hibáznak akár sokszor és nagyot, mernek újrakezdeni, ha pedig mernek újrakezdeni, az növeli az esélyét annak, hogy sikert érnek el, szemben azzal, mintha egyáltalán nem mernének egy csúnya fiaskó után új dologba belevágni. Az optimizmus, önbizalom is szokás, tanulási folyamat eredménye, csak nem szabad túltolni. 

(A terminológiai pontatlanságokért, egyszerűsítésekért elnézést.)  

1 Tovább

Internet Hungary, 2016: szégyen

Internet Hungary Media Hungary Csermely Ákos szégyen egyébElérkezett az ősz, nyakunkon a konferenciaszezon, rutinos konferencia sommelier pedig már úgy-ahogy tudja, hogy mik azok, amik szakmailag tényleg tartalmasak, mik azok, amin csak mindenki a saját szolgáltatását akarja értékesíteni, melyek azok, amik egyikre sem alkalmasak, csak networkingelni, már akinek van hozzá orra - na meg gusztusa - illetve mik azok, amikre tényleg csak a kávé és a svédasztal miatt érdemes elmenni. 

Az őszi konferenciák közt viszont van egy olyan, amivel érintőlegesen korábban már foglalkoztam, úgy gondolom, hogy megéri még egyszer körüljárva a témát, mivel a hazai konferenciakultúra egy kórképét vázolja fel, nevén nevezve érdemes vizsgálni a beteget és egyben azt, hogy ugyan a szóban forgó konferenciának minden lehetősége meglett volna, mégsem sikerült betöltenie azt a feladatát, amire eredetileg hivatott volt. Ugyan nem vagyok róla meggyőződve, hogy valaha hivatott volt bármire is. A konferencia alapító-szervezője pedig ahelyett, hogy magába nézne, lubickol a népszerűségben, mint a konferencia-szervezők pápája, holott az őszi Internet Hungary és a tavaszi Media Hungary története messze nem mentes a botrányoktól, igazságtalanul, szervezési hiba miatt vérig sértett résztvevőktől, na meg sok-sok olyan dologtól, ami miatt alighanem számos más kultúrában már rég bojkottálták volna ezt az egész szart azok, akik a szakma részének tekintik magukat. 

Az Internet Hungaryt illetve a Media Hungaryt 15-20 évvel ezelőtt rendezte meg először Csermely Ákos konferenciapápa. Múltkor egy online marketinges ismerőssel szóba került a téma, rákérdeztem, hogy lényegében miből is él Csermely, amikor éppen nem konferenciákat szervez. Legyetek erősek! Ez a főállása. Megszervezni évente két konferenciát, ezen kívül néhány kisebbet, hasonlóan vállalhatatlan alacsony nívó mellett. Marketinges barátommal, aki bármikor képes lenne akár a jeget is eladni egy eszkimónak, egyszerűen nem talált ebben semmi kínosat, mint mondta, végülis Csermely Ákos megél belőle, ez is egy foglalkozás. Amikor ilyet hallok, kis gondolkodás után mégis kiugrik belőlem a zsigeri válasz, miszerint a kurvák hivatása is egy pénzkereseti forrás, mégsem olyan dolog, ami általános elismerésre tenne szert tágabb körben, egy szűk körben persze igen. 

Internet Hungary Media Hungary Csermely Ákos szégyen egyéb

A cikket komolyan nem azért írom, hogy Csermely Ákos személyét támadjam, de végülis mindez elválaszthatatlan az Internet Hungary-jelenségtől, azaz hogy hogyan üresedett ki totálisan és ha úgy tetszik, kurvult el egy jobb sorsra érdemes agyon-hypeolt koneferencia. A szép hosszú prológus után neki is futok, megpróbálom kútfőből összeszedni az Internet Hungary és a Media Hungary történetének legkínosabb pillanatait, azaz hogy hogyan tévesztett szerepet ez az egész, ami elvben a hazai kommunikációs terület szereplőit fogná össze a hazai tartalomszolgáltatás legkülönbözőbb szereplőivel.  

Az IH-hoz hozzátartozik az "előadásokat" és kerekasztal-beszélgetéseket követő esti networking ingyen piával, marhapörkölttel, koncerttel, amiről megintcsak eszembe jutott egy bizarr, de idevágó emlék. Egy nagy-nagy kiadó szép magas pozíciójában lévő vendég mondta nekem pár éve ott a helyszínen, hogy jó-jó ez az IH, "csak azok a kurva előadások ne lennének", ami jól reprezentálja, hogy mit gondol a többség az IH-ról. A vendégektől rendszeresen megkérdezem, hogy milyen előadásokra vagy kerekasztal-beszélgetésekre érdemes beülni, mire kerek perec elmondják, hogy meg se nézték a programot, nem tudják, de az IH-ra egyébként sem azért jönnek a vendégek, hanem networkingelni. Félreértés ne essen, nem becsülöm alá a networking szerepét, de ideális esetben egy jó konferencián a szakmai tartalom networking arányát kétharmad-egymarmadra saccolom, és ez semmiképp sem keverendő a káosszal vegyített seggnyalással. 

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még felfutóban volt a szebb napokat is látott Generál Média, megcsinálta azt az epikus trollságot, hogy az esti zabálós-koncertezős buli előtt megjelentek kisbuszokkal, saját hoszteszekkel és állítólag kurvákkal (!!) az Internet Hungary helyszínén és a jelenlévőket egy teljesen más helyre invitálták. Nagyon gyorsan kiderült, hogy szó nincs bármiféle lojalitásról vagy hasonlóról, nagyon sokan gondolkodás nélkül mentek a Generál médiásokkal zúzni az éjszakába. Tehát, hogy ez az egész egy tragikusan rosszul szervezett szakmai rendezvény vagy egy még tragikusabb bebaszós buli, nem is kérdés. 

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a Generál Média volt az, amelyik anno a Club Tihany rendezvények fogadására alkalmas részét éppen akkor foglalta le előre, amikor megtudták, hogy mikor lenne a következő Internet Hungary. Ez az IH, na meg a szervező elképesztő ostobaságára mutat rá, hiszen, ha évek óta szervez valaki egy konferenciát ugyanoda, a hotellel mégsem papírozta le alaposan előre és nem is állapodott meg velük formálisan, hogy például szeptemberben és májusban az utolsó hét adott két napját tartsák fenn nekik a helyet. A Club Tihanynál sem valami lángelmék dolgozhatnak, mivel sejthették volna, hogy ebben az esetben a konferencia azonnal  és véglegesen költözik, így lett az Internet Hungary és Media Hungary új színhelye a további években a siófoki Azúr Hotel. Később kiderült, hogy mégis a Club Tihany volt a ludas a dologban, de a cikifaktort nem csökkenti, ha egyszerűen úgy el lehet happolni egy konferencia helyszínét, hogy valaki felélicitál a bérleti díjnak. 

Az orbitális szervezési baklövések persze nem csak itt jelentkeztek. Az egész rendezvényre általánosan jellemző, hogy a párhuzamos panelek akkora vállalhatatlan időbeli csúszásokkal futnak, hogy többször is előfordult, hogy egy kerekasztal beszélgetés résztvevője nem tudott részt venni az egyiken, mert hivatalos volt a másikra is, időben ugyanakkor. 

Nem egy konferenciát láttam, nem is kettőt. Normális helyeken az előadói szerződésben lefektetik, hogy abban az esetben, ha az előre egyeztetett tartalmú és formátumú előadást az előadó nem tartja meg, akár kötbért is fizettethetnek vele, amellett, hogy komoly konferenciák esetén az előadók kiválasztását eleve programbizottsági meghallgatás előzi meg, ami jelen esetben alighanem ismeretlen fogalom. Ehhez képest az egyik évben az IH vagy az MH valamelyikén az egyik lapkiadó, amelyiknek az előadását szivesen megnéztem volna, talán az utolsó pillanatban megsértődött, esetleg csak bal lábbal kelt fel, így az előadók inkább elmentek sörözni, mutatva, hogy mennyire is veszik komolyan az egészet. 

Internet Hungary Media Hungary Csermely Ákos szégyen egyéb

De voltak a konferencia történetében olyan hibák is, amik egyszerűen orrfacsaróan büdössé tették jóidőre a légkört például egy kerekasztal-beszélgetéshez olyan résztvevőket ültettek egy asztalhoz, hogy nyilvánvalóan esélytelen volt, hogy ott bármiféle, tanulságos, érdemi vagy egyáltalán kultúrált diskurzus kibontakozhasson. Egy példát kiemelnék. Még akkor, amikor a Club Tihanyban rendezték a megabulit, a HírTV munkatársaival ültették egy asztalhoz Tóta W. Árpádot, amiről előre lehetett volna sejteni, hogy sok jó nem sülhet ki az egészből. Szögezzük le, hogy Tóta W. Árpád elsősorban írásban jó, a public speech pedig egy más terület, a publicistának pedig eleve nincs könnyű dolga, ha eszméikben, retorikáikban, meg úgy minden szempontból félművelt, sudribunkó, félnáci hülyékkel ültetik egy asztalhoz, egyszerűen azért, mert ordító emberrel érdemben megbeszélni semmit nem lehet. Mégis valami ilyesmi történt. 

Ezúttal ahelyett, hogy egy lényegi kérdéssel foglalkoztak volna, kiemelték a választékosan, de - kis képzavarral élve - helyenként igencsak szabad szájúan fogalmazó Tóta egyik mondatát, majd azon pörögtek, próbálták számon kérni rajta, aminek az volt az eredménye, hogy Tóta W. nagyon helyesen úgy döntött, hogy nem vitázik hülyékkel és egyszerűen kivonult. 

Nem sokkal később pedig az akkor még ellenzékben lévő jobboldali sajtó kórusban bégette minden fórumon az országos médiában, hogy "Tóta W. megfutamodott", ami távolabb aligha állhatott volna az igazság egészétől. Sajnos több információ nem nagyon lelhető fel a neten ezzel kapcsolatban, de sejthetően az egész minden volt, csak éppenséggel nem egy értelmiségi diskurzus. Ismétcsak "gratuláció" a szervezésnek, a magyar újságírás egyik meghatározó figurájánál érték el, hogy messze kerülje el az egész rendezvényt. 

Csak Sodi-videót találtam róla, amiért előre is elnézést. 

Ha Internet Hungaryról van szó, általános, hogy sokan összetévesztik a networkinget az alig leplezett, ügyfélszerzési célzatú seggnyalással, ami olyan látványosan megy, hogy már-már orrfacsaró seggszag tölti be a konferencia levegőjét. Persze különböző mértékben ez jelen van minden hasonló rendezvényen, ami nekem szemet szúrt, hogy hogyan változott meg az inkompetenciájukat smúzolásssal kompenzálni próbálók által becélzott csoport. Amíg egy nagy-nagy, megkerülhetetlen hírportál főszerkesztője a helyén volt, csoda, hogy győzte a sok seggnyalót elhajtani, majd mikor hirtelen ugyanő egy kis médiacég élére állt, látványosan alig érdekelt valakit. Most, hogy ismét meghatározó szereplője lett az online tartalomszolgáltatás piacának, ismét küzdhet a marketingesen, salesesek, más szerkesztők örök vesztes, propellernyelvű, lekaparhatatlan részével. Igen, a Magyar Jeti-444-sztorira gondolok. 

Persze ott vannak öltönyben és nyakkendőben a semmiből előtűnt cégek képviselői mellett a korábban félillegalitás vagy akár kimondottan illegális tevékenységet folytató arcok is, akiket hogy-hogynem, hirtelen megillet ugyanaz a riszpekt, mint bárki mást. Az olyan arcokkal, akik lényegében semmit sem tettek le az asztalra, de önmagukat adják el, amilyeneket normális szakmában kinéznek és megvetnek, teljesen hasonló a helyzet. 

Hogy nem rébuszokba beszéljek, ott van például a Be Social pénzégető gittegylet egy korábbi alkalmazottja, Bihari Viktória adott elő nemrég, aki gyakorlatilag mindenki számára instant befogadható magánéletőből merített baromságokat egyszerűen posztol és self-brandingeli önmagát, ha ráadásul mindez még nem lenne elég, előadást is tartott nemrég az Internet Hungaryn vagy Media Hungaryn. Egy olyan valaki, aki amúgy normális emberek számára jól megérdemelt közmegvetés tárgya... Azt, amikor valaki életében nem tett le semmi olyat az asztalra, amit más ne tudna és lévén, hogy abból nem élhet, amit tud, inkább önmagát adja el, én már csak bihariviktória-jelenségnek nevezem. Erről egyébként nagyon gyakran úgy beszélünk például Kiszel Tünde és más celebek kapcsán, mintha valamilyen teljesen újkeletű dolog lenne, holott az értékrend ilyen irányú szétrohadása, azaz amikor felértékelődik valakinek a személyes jópofasága és messze alulértékelődik a szakmai kompetencia nem mostanság kezdődött, még csak nem is a hazai kertévék berobbanásakor. Legyetek erősek: mindegy, hogy Vitray Tamásról, Vágó Istvánról vagy Friderikusz Sándorról van szó, ők már a magyar tévézés és rádiózás hőskorában kőkeményen elkezdték tolni azt a vonalat, amiben sokkal tájékozottabbnak mutatták saját magukat, mint amilyen eszesek valójában, amivel komolyabb probléma önmagában még nem lenne, azzal viszont már nagyon, hogy gyakorlatilag ezt a típusú, értékektől mentes self-brandinget tették normává, ha úgy tetszik menővé. Nem tárgya ennek a posztnak, de a jelenség persze minden kultúrában létezik, csak nem ugyanolyan mértékben és megjelenési formában: egy normális, fejlett, kiforrott médiával rendelkező országban és a tengeren túl is léteznek ilyen médiataplók, akiket istenít az isten adta nép, ott viszont legalább a lehetőség megvan rá, hogy a néző fogja magát és egyszerűen átkapcsoljon a többszáz körül egy másik csatornára, ahol hiteles médiakarakterektől tanulhat. Ez a magyar nyelvű tartalmaknál tévés színtéren nem adott, hiszen a teljes televíziózást egy maréknyi csatorna uralta le és mondanom sem kell, lesz ez a mostaninál sokkal rosszabb is. 

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik, hogy az Internet Hungaryre érthető módon többségében nem az kap meghívást, aki értéket teremt, hanem aki valamilyen módon nagy elérést generál, függetlenül attól, hogy ennek piaci szempontból van-e bármiféle értéke. Néhány évvel ezelőtt csak pislogtak többen, amikor Szabyest – akinek nincs meg: egy ask.fm-es hülyegyerek, aki semmit sem csinál, csak idegen tinicsajok kérdéseire válaszol a neten – az Internet Hungaryn social media specialistának vagy mi a faszomnak titulálta önmagát. Na most ettől már tényleg csak egy gondolatnyira van az, hogy Takács Milánt, Berkes Laurát, Bartus Cintit vagy Jónás Rómeót meghívják senior social media expert vagy egyéb vicces minőségben előadni – vagy ha az nem megy, akkor a pódium közepére szarni - ha valakinek nincs meg, a röviden összefoglalhatatlan jelenségcsokorról a 444 lőtt össze egy egészen jó cikket még korábban.  

Aztán ott van az a több, mint  zavarba ejtő jelenség, hogy az előadók közt korábban már feltűntek olyan nevek is, mint Mérő László, vagy az akadémikus Csermely Péter hálózatkutató. Őket alighanem a naivitásukon, na meg csúnyábban akarok fogalmazni, tudatlanságukon keresztül lehetett meghívni illetve megjegyzem, nem tudhatjuk, hogy milyen honoráriumot kap egy-egy aduász kutató egy 15 perces standupért, de nem lepne meg, ha olyat, amit ha nekem ajánlanának fel, még én is elgondolkoznék rajta, hogy lemenjek-e konferenciaribanc-üzemmódba 15 percre. Másrészt fontos tudni, hogy számos top-kutatónak már tényleg szinte mindegy, hogy mit vállal, mit csinál, mert a reputációja és egyáltalán a róla alkotott kép nem fog megváltozni, az MTA nem fogja visszavonni a tagságát, ha úgy tetszik, nekik tényleg mindegy. 

Internet Hungary Media Hungary Csermely Ákos szégyen egyéb

Azt hiszem, hogy ezzel a szennyel már így is sokkal többet foglalkoztam, mint amennyit ténylegesen megér a téma, megjegyzem, olyan is előfordul a meghívott előadók közt, akiknek bőven van közük a területhez, nem lesz ugyan több ügyfelük vagy értékelhető szakmai kapcsolatuk, ha lemennek előadni valamilyen valóban érdekes témával kapcsolatban. 

Így például nemrég az előadók közt volt a Special Effects Mediától Dancsó Péter, akit a jó ég tudja, hogy miért, de a második nap végére tettek. Lehet, hogy a szervezők az egybites agyukkal úgy gondolták, hogy ha egy jól ismert nevet tesznek a program végére, az majd arra ösztönzi a vendégeket, hogy kivárják azt és meghallgassák az előadást. Ehhez képest Dancsóék gyakorlatilag mindössze néhány vendégnek adtak elő, mivel addigra már mindenki dobbantott haza. Lám’ még egy jel, ami jól mutatja, hogy szó sincs róla, hogy a megjelent vendégek őszinte szakmai érdeklődésük okán mennének el az Internet Hungaryra. 

Jó, jó, de akkor mégis mi az, ami életben tartja ezt az egész, évente kétszer megrendezett őrületet annak ellenére, hogy a belépők nevetséges módon túl vannak árazva? Ha van valami, amire Csermely Ákos – alighanem teljesen véletlenül – ráérzett, hogy még a legordenárébb szervezésbeli kellemetlenségek ellenére sem fog senki egy rendezvényt szapulni, ha valamilyen élményt kap az ottlétért cserébe. Lehet, hogy tévedek, nagy nagyon úgy tűnik, hogy itt a lényeg: a konferencia első napjának estéjén rendszerint van koncert, ingyen pia nem kis mennyiségben, na meg marhapörkölt a hotel udvarán. Ismételve önmagam, senki sem fog kritizálni egy olyan helyet, ahol etetik-itatják, előre csomagolva adják az újgazdag bulifeelinget, még abban az esetben sem, ha egyébként a rendezvényen éppen azt nem kapta meg, amiért ment. A szakmai tartalmat már túltárgyaltam. Nem azt mondom, hogy alkalmatlan a networkingre, de nagyon nagy szerencsével összesen egy maréknyi embernél többel nem lehet találkozni, akivel érdemes is beszélni valamiről, tettek is le valamit az asztalra. Azt hiszem, hogy végtelen naivitásra utal, ha valaki úgy gondolja, hogy akár az Internet Hungary, akár a tavaszi testvérkéje különösebben alkalmas ügyfélszerzésre, akár közvetetten is. Ami viszont nem egy elhanyagolható hatás, hogy főleg minél mélyebbről felkapaszkodott vendégek számára az is élményt jelent, ha egy levegőt szívhatnak, pláne ha beszélhetnek egy fontos vagy annak gondolt emberekkel, bármilyen szánalmas, ez így van. 

Tudattalanul nem csak olyan emberek társaságát keressük, akik hasonlóak hozzánk, hanem ha erre van lehetőség, olyan számára is, akikhez hasonlítani szeretnénk, ezek a szerencsétlenek meg legalább arra az időre nagyobbnak érezhetik magukat, amíg smúzolnak egy fejesnek. 

Internet Hungary Media Hungary Csermely Ákos szégyen egyéb

A Csermely Ákos-staff Internet Hungaryje a hazai kommunikációs- és marketingszakma remek kórrajza, lenyomata. Tény, hogy az igazán tehetségesek egy része már rég dobbantott külföldre, akik pedig vannak, többségében az ő helyüket betöltő söpredék, természetesen tisztelet a kivételnek. Adja magát a kérdés, hogy ha ennyire lesújtó a helyzet, akkor a kisebbségben lévő normális emberek miért mennek el vagy éppen az, hogy ha el vagyunk eresztve alig teljesítő, önmagukat senior online markerting expertekkel, ők mégis miből élnek. Az első kérdést könnyebb megválaszolni, aki nem megszokásból vagy naivitásból megy, és bízik benne, hogy van valami értelme is megjelenni, egyszerűen csak tájékozódnak, ha például tematikus blogokat egyenget, akkor nem árt, ha kaphat valamilyen képet a mainstream tartalomszolgáltatás aktuális változásairól, ha különösen nagy mákja van, találkozhat olyannal is, akitől tájékozódhat arról, hogy ha keresni szeretne a tartalmaival vagy van egy jó ötlete, az mégis mennyi lenne és hogy. 
A második kérdést, hogy mi tartja életben egyáltalán ezeket a szakmákat a salesestől a marketingesen, a kreatívon át, a lapigazgatókig, ha szinte full idióták, nos erre is megvan a magyarázat. Külön posztot érdemelne, hogy online marketing módszerek kapcsán nem 2-3, hanem inkább 5-10 éves a tudásbeli lemaradásuk a szakértő uraknak. Viszont belehallgatva egy-egy kötetlen beszélgetésbe, amikor az egyik elmondja, hogy hány százezer forintot költöttek egy kkv. Facebookos és Adsense-es hirdetéseire, amivel a kkv-nak nem lett ugyan több ügyfele, ha mégis, lehetetlen bizonyítani, hogy a hirdetés miatt, a másik elmondja, hogy ők egy másik kkv-nál hasonló módszerrel próbálkoztak és egy kicsivel értek el jobb eredményt. 

Ismeretes, hogy a hirdetés képernyőn való megjelenése, a rákattintások mennyisége, az érdeklődés felkeltése és a tényleges vásárlók száma közt 1-2 nagyságrendnyi a különbség. Azaz nagyon durván, ha valami megjelenik 100.000 alkalommal a képernyőkön (reach), az olvasók-felhasználók-tartalomfogyasztók néhány 1-5 ezreléke, azaz 100-500 rákattintás várható (engagement). Ezt követően, ennek a 100-500 felhasználónak néhány százalékát érdekli annyira a termék vagy szolgáltatás, hogy vásároljon is (konverzió). 

Nyilván, hogy ez mennyire sikeres, számos tényezőtől függ, de az elég világos, hogy ha ötletesen, ésszel csinálják és nem erőből, azaz csupán azzal, hogy baromira sokat költenek a hirdetésre, sokkal jobb eredmény érhető el. 

A magyar marketinges „szakértőurak” nem csak, hogy sokkal többet kérnek egy-egy kkv-tól egy reklámkampány futtatásáért vagy más szolgáltatásért, külföldi kollégáikhoz képest, természetesen arányosan a kkv. erre szánt összegével, de az online marketing megoldások összteljesítménye is sokkal siralmasabb, mint külföldön. 

Már így is sokkal többet írtam erről az egész jelenségről, mint amennyi szót érdemel az egész, ha nem világos, hogy miért is fújom tűzoltófecskendővel a szart egy olyan szakmára, amelyiknek nem vagyok tagja, röviden magyarázom. Ha csak ilyen, objektíven nézve vállalhatatlan konferenciák vannak belföldön ezen a területen, annak több, rendkívül káros üzenete van. Nevesül például az, hogy rizsázáson kívül más skillt nem is igényel ez a műfaj, jöhet bármilyen hülye, de vannak a piacnak olyan szereplői is, akik néhány évvel ezelőtt még netes gyűlöletbizniszben utaztak. Ha elmennék egy traumatológuskonferenciára, ahol az előadásokon az égvilágon semmi olyat nem hallanék, amit egy átlagos újságolvasó egyébként is tud, másrészt a baleseti sebészek teljesen természetesnek vennék azt, ad hoc adatokkal példában hozzájuk érkező betegek 50%-a meghal, de hát ez a kollégánál is így van, +/- 10 százalékos eltéréssel, miközben én tudnám, hogy a környező országokban csak a 4-5 százalékuk hal meg a betegeknek, hasonló módon csak annyit tudnék mondani, hogy az adott országban szarháziak kezében van a szakma. 

0 Tovább

Google Allo szájbarágó: kérem kapcsolja ki...

Google Allo Google social web megszüntetett szolgáltatások Google Wave Google Buzz parasztvakítás privacyTöbb helyen is lehetett olvasni, hogy a Google hivatalosan is elérhetővé tette a Google Allo szolgáltatását, ami első látásra annyiban különbözik a Google Plus-hoz szorosan kapcsolódó Google Hangouts csevegőprogramtól, hogy a Google-assziszenst kérdezve releváns tartalmakat tud ajánlani, azaz ha egy étel receptjét szeretnénk beilleszteni a beszélgetésbe, csak egy kulcsszóval hivatkozni kell a Google-re, majd elfogadni a javasolt tartalmat a beillesztéshez. 

Az Allo elvben több lenne, mint csevegőprogram, jellegéből adódóan közösségi szolgáltatás is, viszont ezt a viccet már többször is olvashattuk a Google kapcsán. 

Az első emlékezetesebb eset, amikor a Google meg akarta reformálni a netes kommunikációt, kvázi egybeforrasztani az emailt, a csetelést és a mikroblogolást, a 2009-ben bejelentett Google Wave volt, ami egyszerűen nem is nagyon értettek a felhasználók, aminek meg is lett a következménye, a Google nem sokkal később levette róla a kezét, ugyan lepasszolta az Apache-nak, körülbelül annyira lehet ismerős a felhasználók többségének, mint a Google által, a social media hőskorában felvásárolt, majd kivéreztetett Orkut. 

A Wave-bukta után bejelentett Google Buzz gyakorlatilag a Gmail webes felületébe simult volna bele, ugyancsak közösségi szolgáltatásként, de a Wave-vel ellentétben ezt már nem csak a csapatmunkát segítő szoftverrendszerek iránt érdeklődő felhasználók, hanem az átlag júzereknek szánták. Akik persze ugyancsak nem értették az egészet, majd szépen csendben bejelentették a szolgáltatás megszűnését. 

Lehet, hogy a Google-nek a rögeszméjévé vált bizonyos értelemben, hogy ki szeretne harapni a social media szolgáltatások tortájából, mert nem sokkal később jött a messiásként várt Google Plus, ami addig számított szupermenőnek, amíg korlátozott mennyiségben osztogatta a hozzáférést a rendszer a tesztelő felhasználóknak. Amivel nem számoltak, hogy egy közösségi szolgáltatás közösségi tartalom nélkül nem nagyon működik, így a leginkább hardcore arcokon kívül mindenki ugyanolyan sebességgel el is felejtette. Szintén hatalmas bukóról van szó, a Plus-szal együtt érkezett Google Hangouts csevegőt pedig gyakorlatilag csak a magas Gmail-penetráció tartja életben, ahol a webes felületre integrálták leváltva a korábbi egyszerű Google csetet, ezen kívül az andoridos mobilok alapszolgáltatás. 

Ami pedig a most elérhetővé tett Allo-t illeti, már a bejelentéskor ígérték, hogy lesz vattacukor, törökméz, meg toronyóra lánccal és persze alaposan meglovagolva a privacy őrületet, végpontok közti titkosítás. Ez utóbbi annyit jelent, hogy a csetelő feleknek van egy-egy publikus és privát kulcsa, amivel a kommunikáció titkosítása történik, ezek a kulcsok viszont csak a végpontokon érhetők el, tehát elvben maga a szolgáltató sem láthatja annak tartalmát. Én ezen mondjuk már a Google bejelentésekor fogtam a fejem, mivel annyira baromság ilyenről beszélni egy olyan szolgáltató esetén, amelyiknek kőkeményen mindig is az volt az üzleti érdeke és hosszú távú stratégiai célja, hogy a felhasználók érdeklődési körét minél inkább megismerve tudja személyre szabottan nyújtani a szolgáltatásait. Ami nyilván lehetetlen, ha a kommunikáció titkosított végpontokon, azaz nem látja a Google. 

Ehhez képest az Alloban a titkosított csetelés elérhető ugyan, de nem alapértelmezés szerint, hanem opcionálisan kapcsolható be, ekkor viszont csökkentett funkcionalitással működik az egész, ráadásul szó sincs off-the-record működésről, minden tárolódik a Google-szerverein, de a legnagyobb vicc nem ez! Hanem az, hogy a titkosításhoz használt kulcsok is a Google-szerverein tárolódnak, nem pedig a végponti eszközökön! Ez mondjuk érthető is convenience szempontból, hiszen ha valóban a mobilkütyük önállóan generálnák a kulcsokat, majd tárolnák azt, készülékcserét követően a tárolt, de titkosított korábbi üzenetek olvashatatlanná válnának, hacsak nem importálná a felhasználó, amit előzetesen exportált, ami ugyebár eléggé valószínűtlen egy tömegszolgáltatás esetén. 

Egyenlőre komolyan nem tudni, hogy az Allo-val mit akar a Google, a Hangouts leváltása, mint hosszú távú cél, igen valószínűtlennek tűnik. 

Kihalt Google-szolgáltatásokból egyébként van bőven, a Wikipedia felsorolása pedig messze nem teljes és egy pillanatig se felejtsük el, hogy itt olyan buktákról van szó, amik dollármilliárdos veszteséggel jártak. Ráadásul nem is feltétlenül kihasználatlannak lennie egy szolgáltatásnak ahhoz, hogy a Google kinyírja, a Google Reader hírolvasót például kimondottan sokan használták, viszont lévén, hogy nem lehetett belőle elég információt kinyerni a felhasználók tartalomfogyasztási szokásairól – legalábbis nem sokkal többet, mint amennyit egyébként is meg tudtak szerezni máshogy, például keresőkifejezések alapján – mégis kinyiffantották a szolgáltatást. 

A magyar netes tartalomszolgáltatás egyik veteránja mondta nemrég, a hazai tartalomszolgáltatás huszadik éve alkalmából rendezett konferencián még tavasszal, hogy felejtsük már el azt a marhaságot, hogy a Google elsősorban technológiai cég lenne, erről szó sincs: minden látszat ellenére egy kőkeményen hirdetésfejlesztő cégről van szó. Nem csak azért, mert a webhelyeken kontextusérzékeny hirdetéseket megjelentető Adwords, Adsense és ezekhez közvetlenül kapcsolódó megoldások hozzák még mindig a Google, mi több, a teljes Alphabet bevételének közel egészét. 

Google Allo Google social web megszüntetett szolgáltatások Google Wave Google Buzz parasztvakítás privacy

Ami az Allo-t illeti, röviden fogalmazva parasztvakítás a köbön, ha valaki annak reményében használná, hogy a többi csetprogramtól jobban ügyel a magánszféra védelmére, #kérem_kapcsolja_ki! Nagyságrendileg akkora baromság, mint TOR böngészőt és Signal csetprogramot használni azé’ mer’ a Sznóden aszonta’ – máshol már írtam róla, hogy ezekkel nemcsak, hogy magára vonzhatja a felhasználó a figyelmet, a TOR exit node-ok (azaz, amik a teljes forgalmat látják, miközben valaki TOR-t használ) több országban egyenesen a nemzetbiztonsági szervek orra előtt vannak. 

0 Tovább

Kudarcainkban lévő rejtett lehetőségek

Attól, hogy ezt a blogot elsősorban szakmai témáknak szántam, nem jelenti azt, hogy más nem fordulhat elő benne, ami azt illeti bárkinek a magánéletében, így az enyémben is történhetnek olyan dolgok, amiket ésszel megírva olyan poszt sülhet ki belőle, amiből mások tanulhatnak.

Ma éjszaka nagyon rosszul voltam, nem tudtam sem aludni, sem pedig mozogni és az jutott eszembe, hogy mennyire ki vagyok szolgáltatva az egészségemnek. Volt az életemnek egy olyan szakasza, amikor gyakorlatilag folyamatosan feküdnöm kellett, de legalább észnél voltam és volt időm elgondolkozni sok mindenen, már amennyire ezt a fájdalomcsillapítók és hasonló mérgek lehetővé tették. Ez az éjszaka kicsit hasonló volt, ugyan az sem szerencsés, ha túl sokat agyal azon az ember, hogy miért vált azzá, ha úgy tetszik olyanná, amilyen, néha érdemes megtorpanni egy kicsit és elgondolkozni rajta. Nagy sok esetben lehet, hogy amit bukásnak vélünk, valójában nem pusztán kudarc.

Vannak elméleti és alkalmazott tudományos témák, amikről azt hittem évekkel ezelőtt, hogy az életbe semmi közöm nem lesz hozzájuk, míg megint más érdeklődési területek, amikről úgy gondoltam, hogy akár érdemes lehet az életemet is neki szentelni, háttérbe szorultak, legalábbis hivatásszerűen nem foglalkozom velük. Értek olyan dolgokhoz, amikről nem hittem volna, hogy valaha beletanulok, míg olyanokhoz meg nem, amikről konkrétan tudom, hogy szükség lenne rá, de egyszerűen nincs hozzá elég motivációm, hogy beletanuljak. Hogy miért is alakult így, azzal kapcsolatban van egy hipotézisem, amiről meg kell, hogy mondjam, számomra eléggé dermesztő.

bukas bukás kudarc megküzdési stratégia pszichológia ego


Amikor elkezdtem tanulni a gördeszkázást, aztán ott bénáztam a betonon, odajött egy ötéves forma srác és megkérdezte, hogy kipróbálhatja-e, mire mondtam, hogy persze, de csak óvatosan. Szabályosan az állam leesett! A srác ráállt a deszkára és lassan ugyan, de gurult egy kört anélkül, hogy elesett volna! Oké, nem tudom, hogy korábban állt-e már deszkán, az világos, hogy látott már deszkásokat, az pedig tudvalevő, hogy a modellkövetés tudatos és tudattalan elemei milyen hatalmasat nyomnak a latba a tanulási folyamatoknál. Na de attól még, hogy a kisfiú látta, hogy hogyan deszkáznak mások, hogyan tudott első – vagy legalábbis nem túl sokadik – alkalommal azonnal gurulni vele? Fogalmam nincs, ami viszont biztos, hogy a modellkövetésről sokat lehet tudni, de számos részletével kapcsolatban csak találgatások vannak.

bukas bukás kudarc megküzdési stratégia pszichológia ego

A modellkövetés és sémakövetés persze más, ha mondjuk deszkázásról van szó vagy olyan, teljesen más jellegű dolgokról, mint például az, hogy a fiúk azokat a lányokat preferálják, akik bizonyos személyiségvonásaikban az anyjukhoz hasonlítanak és persze a másik nem esetén is megáll ugyanez, fordítva. Modellt követünk, legyen szó akár egyszerű, akár bonyolultabb dolgokról, nem mellékesen, általában ha tetszik, ha nem.

bukas bukás kudarc megküzdési stratégia pszichológia egoSusan Blackmore  A mémgépezet című könyvében azt taglalja, hogy hogyan vesszünk át másoktól akár egészen komplex gondolati sémákat is anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Azaz a környezetünkben lévőktől átragadnak minták bőségesen felnőttkorban is.

Már-már fölösleges taglalni, hogy a szülői mintának mekkora szerepe van és milyen pokoli hatása lehet annak, ha valaki árvaként nő fel és szülői mintaként olyan felnőttet tekint, akit nem kellene vagy a szülői minta valamilyen okból alkalmatlan arra, hogy a gyerek befogadja.

És mi a helyzet a többiekkel, akik a személyükkel hatnak ránk? Mielőtt rátérnék, meg kell említenem azt a cikket, ami talán a Chronicle of Higher Educationben jelent meg és egy azzal kapcsolatos kutatást ismertet, hogy a Nobel-díjasok mekkora része maradt azon az egyetemen vagy tért vissza arra az egyetemre, ahol ő maga is végzett, valamint hogyan vonzzák a Nobel-díjasokat a csúcson lévő egyetemek. Ezen kívül arra is kiterjedt a kutatás, hogy ez igaz a tudományos teljesítmény más szintjeire is. Lecsupaszítva: átlagos teljesítményű kutatók átlagos helyre mennek vagy ott maradnak, a Nobel-díjas jelenséghez hasonló erős korreláció pedig ott mutatkozott meg, hogy a kimondottan gyengék pedig a kimondottan pocsék egyetemeken helyezkednek el. Természetesen nagy átlagokról van szó.

Ami viszont a lényegen nem változtat, hogy hosszú távon az erős egyetemek még erősebbek lesznek, míg a gyengék még gagyibbak, ami magyarázat például arra, hogy a világ legjobb egyetemeinek összetétele gyakorlatilag évtizedek alatt sem változik. Ha mérni lehetne, alighanem az jönne ki, hogy a leggyengébbek összetételében sincs nagyon változás. Ez pusztán érdekes. Amíg nem a saját bőrén tapasztalja az ember.

Alighanem életem egyik legnagyobb csalódása egyébként pont az egyetem volt. Érettségi táján azt hittem, hogy az egyetem csupa kihívás lesz, ahol penge elméjű évfolyamtársakkal zabáljuk majd kétpofára a tudományt, miközben azon elmélkedünk, hogy hogyan váltsuk meg a világot, mivel szerintem az igazi jó kutatópalánta képes a világot holisztikusan is szemlélni, amihez persze tájékozottság, folyamatosan eddzett műveltség kell. Amikor bekerültem az egyetemre, ahol még csak nem is volt alacsony a ponthatár, nagyon gyorsan megmutatkozott, hogy na, ez bizony nem az a közeg, mint amilyenhez hozzászoktam korábban azokban a tehetséggondozó szervezetekben, ahol meghívott akadémikusoktól tanulhattunk gyerekfejjel. A hallgatók egy része szimplán középszerű volt, egy része nettó hülye, az a kis részük pedig, aki tényleg penge volt, nagyon gyorsan dobbantott külföldre ott lezúzni a féléveket. Ez már önmagában eléggé rémes volt, az pedig már sokkoló, amit sokáig nem akartam önmagamnak sem beismerni: az oktatóink egy jókora része is gyenge volt, mint az algopirin, és persze nem csak a középiskolásként megismert akadémikusokhoz képest, hanem úgy egyáltalán. Na puff, ott voltam egy egyetemen, körülvéve középszerű hallgatókkal és nagyrészt középszerű oktatókkal, ráadásul tudományos diákköri munkát nem is engedtek csinálni elsőévesként.

Tudattalanul az vezérelt, hogy egy bizonyos témában órát tartanak ezek az oktatók nekem!? Akik az első évben nem is tudtak újat mondani? Aztán egy idő után be se jártam, annak minden következményével. Ugyanakkor a szabadon felvehető tárgyak közt volt olyan, aminek semmi köze nem volt a szakomhoz, tetszett, felvettem, éreztem az oktató felkészültségét és a mai napig érdekel a téma, amivel kapcsolatban egy-egy szabadon választható tárgy keltette fel az érdeklődésemet.

Nem tudom már, hogy hol olvastam azt a vitatható, egyszerűsített hűtőmágnes-bölcsességet, hogy az ember felnőtt korában azzal foglalkozik, amit nem sikerült megutáltatni vele a középiskolában. Hozzáteszem: meg az egyetemen.

Talán a legnagyobb lángelmék habitusa volt az, ami megfogott, nem tudom, de éjszaka rájöttem, hogy az érdekelnek a mai napig azok a témák, amiket olyan kurzusokon ismertem meg, amit olyan tanár tartott, akire tényleg fel tudtam nézni, magasra tette a lécet önmagával és a hallgatókkal kapcsolatban is, elismert volt és szerény, na meg persze nem volt szakbarbár. Igen, talán nem is tudok róla, de kicsit olyan akarok lenni, mint ők, mi több, kimondottan a példaképeim közt is két olyan kutató van, akiken keresztül megtanultam a tudomány iránti alázatot és mentalitást adtak át.

A többséget viszont nem tudtam komolyan venni. Meg kell jegyeznem, hogy a felsőoktatásban a ma már PhD-ig bizonyos helyeken felgyűrűző tuskóság és tehetségtelenség, részleges szétrohadás nem egy újdonsült jelenség, ahogy sokan gondolják és indokolják például a Bologna-folyamattal, minimum több évtizedes alapja van, ebben biztos vagyok.

Azt hiszem, hogy ez nyomta rá a bélyegét az egyetemi éveimre, annak, hogy nem jártam be persze iszom a levét, másrészt élvezem az előnyeit a mai napig.

bukas bukás kudarc megküzdési stratégia pszichológia ego


Viszont nagyon sok hallgató természetesen nem úgy működött, mint én, a bűn rossz előadásokra is bejártak, komolyan vették azokat a kurzusokat is, amiket én egyszerűen képtelen voltam komolyan venni. Igen, ott alighanem bejátszott az a társadalmi, szűkebben véve családi elvárás, hogy bizony teljesíteni kell, na meg egyáltalán, mivel volt egy családból hozott többé-kevésbé erős minta, ezért az oktatók karaktere kevésbé számított a többieknek, mint nekem. Nem kizárt, hogy butaságot gondolok, de eléggé valószínű. A többiek egy-egy vizsga után felhívták a szüleiket és mondták nekik, hogy hogyan sikerült, nekem nem volt, akit szivesen hívtam volna. Ha jelesre vizsgáztam, örültem neki olyan egy percig, ha pedig csak elégséges jött össze vagy bukta volt, kikészültem egy hétre minimum, míg mások simán talpra álltak és készültek az utóvizsgára.

Azt hiszem, hogy nem sok egyetemista volt valaha a világon, aki annyira gyorsan belesavanyodott volna az egész szarba, mint én. Még egyszer írom: magyar viszonylatban még csak nem is egy rossz egyetemről beszélünk! Jó és erős volt, csak éppenséggel nem nekem. Ezen egyébként más alighanem fogcsikorgatva, de átlépett volna, én képtelen voltam rá. Olyan volt számomra, váltani egy erős gimnáziumról az egyetemre, mintha egy PhD hallgatót küldtek volna vissza valami B-kategóriás szakmunkásképzőbe.

Ha az a kérdés, hogy akkor egyáltalán van-e szabad akarat, ami például ahhoz kell, hogy a hallgató felkészüljön a vizsgáira akár BSc/MSc képzésben, akár PhD-szigorlatról vagy bármiről legyen szól, a rövid válaszom az, hogy nincs, tanulási drillek kérdése, a hosszabbat pedig az előző posztban olvashatjátok.

Évek teltek el, mire ADHD-val diagnosztizáltak, ami a hiedelemmel ellentétben kezelhető fiatal felnőtt korban, mi több, idősebb korban is. Mióta tudom és együtt élek vele (na igen, még ezzel is), valamint próbálom korrigálni, sokkal boldogabb ember vagyok. Leléptem az egyetemről, mert közben olyan állásajánlatokat kaptam, amikre tényleg hülyeség lett volna nemet mondani. Persze azt, hogy nem szereztem diplomát, életem egyik kudarcaként éltem meg és nem kevés ideig tartott felismerni, hogy az egyetemről való lelépés nemhogy kudarc volt, hanem sokkal előbb le kellett volna lépnem, mivel autodidakta módon jóval többet tanultam, mint amennyi gyakorlatba átültethető dolgot tanulni lehetett volna az egyetem első néhány évében. Ugyanis ami tényleg adott volna valamit, az az utolsó 1-2 év lett volna, amire mondjuk úgy, nyomokban jártam be. Minő manír a sorstól, hogy azon az egyetemen, ahol végülis képtelen voltam ott egy nyomorult diplomát megszerezni, utána rövid ideig tanítottam párszor amolyan meghívott előadóként. De a tárgyfelelős bízott annyira a kompetenciámban, hogy rám bízott pár előadást, ami a visszajelzések szerint kimondottan tetszett a hallgatóknak.

Tényleg leírhatatlan köszönettel tartozom azoknak az oktatóknak, akik felkeltették az érdeklődésem olyan tudományok iránt, amiknek köze nem volt a szakomhoz, de azon túl, hogy máig érdekelnek, keresek velük, több lettem tőlük, azzá tettek, ami most vagyok. Tudás mellett szemléletmódot kapni pedig olyan, mintha arany tojást tojó tyúkot kapnánk.

Vannak dolgok, amiket kudarcként, bukásként élnek meg sokan, mert a társadalmi normába az ágyazódott be. Ilyen például a válás. Holott valaki minél korábban kilép egy rossz házasságból, annál korábban kap esélyt arra, hogy új, boldogabb életet éljen.

bukas bukás kudarc megküzdési stratégia pszichológia ego

Ha már kudarc, bukta a téma, nem értek egyet azzal az önámítással, hogy mindenki tehetséges, csak ki kell bontakoztatnia önmagát. Az, hogy ki mennyi területen bontakoztathatja ki a tehetségét, alighanem grafikusan ábrázolva sok-sok természetben előforduló mennyiséghez hasonlóan Gauss-eloszlást avagy haranggörbét mutatna. Azaz nagyon kevesen vannak, akik szinte semmiben sem tehetségesek, a nagy átlag tehetséges néhány dologban, míg egészen kevesen vannak, akik nagyon sok téren tehetségesek és ki is bontakoztatják. Nem hiszek benne, hogy olyanban, hogy valaki „tehetséges lenne ha”, ez ugyanis megállapíthatatlan, amíg valaki nem tesz le valamit az asztalra, amihez viszont több-kevesebb gyakorlat kell.  Ami viszont fontos, hogy minél korábban felismerjük, ha valamiben tehetségtelenek vagyunk, azaz ésszerűtlenül sok gyakorlás kellene egy bizonyos szint eléréséhez valamilyen téren. Mégpedig azért, mert ha hanyagoljuk azt, amiben kevésbé vagyunk tehetségesek, annál több időt és energiát nyerünk arra, hogy felfedezzünk valamilyen más tevékenységet, amiben viszont tényleg pöpec módon tudunk teljesíteni. Vegyük észre, hogy ha valaki felismeri, hogy valamiben béna vagy egy kellően jó barátja beleáll és ezt meg meri mondani neki, az ismét nem kudarc vagy bukás, hanem nyereség!

Azért a hülyeségig optimista, na meg önámító nem vagyok, nem igaz, hogy mindennek megvan a jó oldala. Viszont olyan dolog, ami kudarcnak, bukásnak tűnik, alaposan szemügyre véve olyan lehetőségeket nyithat meg, amikre korábban nem is számíthattunk. 

0 Tovább

Szabadság – kognitív tudományi megközelítésben

szabadsag szabadság kognitív pszichológia pszichológia mindfulness tudatos jelenlétAmikor szabadságról van szó, evidensnek tekintjük, hogy a szabadság egyik alapköve végülis az elme, a gondolkodás szabadsága. Ezen kívül olyan boldogságkutatóktól, mint Csíkszentmihályi Mihály és mások, tudjuk, hogy a szabadság és a boldogság szorosan egybefüggő, legtöbbször egymástól elválaszthatatlan érzetek az emberi tudatban. Ha nagyon egyszerűsíteni szeretnék, azt is írhatnám, hogy az ember annyira szabad, amennyire ezt a tudata lehetővé teszi, ennek elemzésére pedig a kísérletesen visszaigazolható, kvantitatív mérésekre alapuló kognitív pszichológiai megközelítés kitűnő eszköznek tűnt, ami új terápiás módszerek kifejlesztését tette lehetővé.

Mégis, mi az, ami miatt az emberek szabadnak, boldognak, elégedettnek, érzik magukat és természetesen adja magát a kérdés, hogy milyen esetekben válik mindez lehetetlenné?

Amikor a kutatók feltérképezték, hogy mik azok az alapvető, rendszeresen előforduló, adott sémára illeszkedő, logikailag hibás következtetések, ami miatt valaki rendszeresen maladaptív, azaz nem az adott szituációnak leginkább megfelelő módon viselkedik vagy dönt, az emberi döntéseket befolyásoló tényezők bonyolultságához képest meglepően kevés alapsémára sikerült bontani a hibás döntések gondolkodásbeli alapjait. A maladaptív, azaz nem-alkalmazkodó viselkedés megmutatkozhat kívülállóként is jól látható módon, például ha valaki arra a következtetésre jut, hogy rajta röhögnek a háta mögött egy buliban, aztán részegen fejbe csap valakit egy keze ügyébe eső tárggyal. Megint más esetekben a maladaptív viselkedés nem ennyire látványos, indokolatlan szorongás, félelem, kiábrándultság vagy más, diszkomfortérzet formájában jelentkezik. Ezekkel kapcsolatban pedig fontos, hogy ha eléggé gyakran jelentkeznek, az előszobája a pszichés problémáknak vagy legalábbis az életminőség romlásának.

A kevés számú, hibás alapsémát megalapozó logikai hiba, ami alapján kognitív pszichológiai szempontból a viselkedés maladaptívvá válik ma már számos pszichológiai témájú könyv része, ezek a következők:
1. minden vagy semmi gondolkodás – amikor a személy többségében csak végletekben képes gondolkozni
2. túláltalánosítás
3. szelektív absztrakció avagy negatív szűrő – „senki sem szeret”
4. pozitív dolgok diszkvalifikálása – „csak azért jó arc velem, mert a főnöke vagyok”
5. önkényes következtetés – „a tömegben valaki bámul, biztos hülyén nézek ki”
6. minimizáció és magnifikáció – saját hibák felnagyítása, pozitív tulajdonságok lekicsinylése
7. érzelmi logika – „rosszul érzem magam, biztos kiérdemeltem”
8. „kell”-típusú megállapítások – bizonyos helyzetekben így vagy úgy kell vagy kellene viselkedni vagy másoknak
9. téves címkézés – „ezen a vizsgán megbuktam, tehát hülye vagyok”
10. megszemélyesítés – „biztos azért nem köszönt, mert megsértettem valamivel múltkor”

szabadsag szabadság kognitív pszichológia pszichológia mindfulness tudatos jelenlét

Alapvetően mindenkinek érdemes néha átgondolnia azt, hogy ezek a diszfunkcionális attitűdöket kiváltó, azaz a valóságot jól vagy hibásan leképező ismeretek és a hozzájuk kapcsolódó érzések mennyire jellemzőek a saját gondolkodására, nyilván minél több ilyen logikai hiba van jelen és minél markánsabban, minél gyakrabban jelentkezik, a probléma annál nagyobb, az egészséges és a patológiás közt pedig sokszor a határvonal igencsak vékony.

A téves gondolkodási sémák ráadásul – hacsak nem korrigálják őket – rendszerint meg is erősítik önmagukat, ilyen módon maradnak fenn, ami pedig a mi szempontunkból fontos: ezzel csorbul a gondolkodás szabadsága anélkül, hogy azt az egyén észrevenné.

Alapvetően szeretem Csernus doktor írásait, de ő, mint nagyon sok más klinikus miután sok esetben el is éri egy-egy előadáson vagy könyvön keresztül, hogy az érdeklődő felismerje saját hibáit, szinte semennyi kapaszkodót nem ad azzal kapcsolatban, hogy a rossz megszokást hogyan lehetne megtörni, megváltoztatni. „Minden fejben dől el” – szokás mondani. Hát persze. Csakhogy a gondolkodás alaptermészetéből adódik, hogy nagyon sok sémát önmagában nem tud az ember tudata kijavítani, már csak azért sem, mert rutinná kellene tenni azt, hogy az egyén rendszeresen észrevegye magát és korrigálja a saját gondolkodásbeli hibáit, ami bizonyos egyszerű esetekben alkalmazható, de nagyon sokszor a helyzet sokkal bonyolultabb.

szabadsag szabadság kognitív pszichológia pszichológia mindfulness tudatos jelenlétAhogy a korábbi posztomban említettem, a kognitív pszichológia dolgozott ki olyan terápiás eljárásokat, amik akár egyedül is hatékonyan végezhetőek, gyakorlatilag közben derül ki, hogy hasonló tudati folyamatokat indítanak el, mint például a meditáció, ami igencsak tekintélyes múlttal rendelkezik, de sokáig nem tudták, hogy hogyan is tud javítani az életminőségen. Ezek egyike a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia, amit gyakran csak úgy hivatkoznak, hogy mindfulness. A magyar könyvpiac tömve van olyan könyvekkel, amik azt ígérik, hogy hogyan legyél egy hét alatt baromira gazdag, okos, szép, egészséges, így a magyar nyelven megjelent mindfulness könyvek közt is van jónéhány, ami hasonlót sugall, alaposabban megnézve pedig éppen ezért nem is nagyon lehet komolyan venni. Szerencsére nem csak ilyen jelent meg a témában, hanem magának az MBCT-módszerek kidolgozóitól származó könyv is ott van a könyvesboltok polcain, ami konkrét gyakorlatokat ír le, természetesen azokkal kapcsolatban időtartamokat határoz meg. És bizony ez egy lényeges pont. Ugyanis az emberi  magatartásba, ami magába foglalja a belső tudati folyamatokat is, csak akkor változik valami adott irányba, ha az megszokássá, rutinná válik, jó esetben kevésbé adaptív gondolati sémákat korrigálva ezzel.

Mégis, egy olyan, adott szempontból kedvezőtlenül működő rendszer, mint az ember tudata hogyan tudja úgymond korrigálni önmagát? A módszer tudatosítja, hogy az ember ún. cselekvő üzemmódja, ha kell, ha nem, automatikusan kapcsol be (például nem tudjuk megtenni, hogy ne gondoljunk egy lila zsiráfra, hiszen ehhez el kell készíteni a lila zsiráf mentális reprezentációját, azaz el kell képzelni). Ezen kívül a gondolatok láncolata folyamatosan az emlékezetben tartja a tudattartalmat, folyamatosan a változtatásra fókuszál az alapján, ahol vagyunk és ahova szeretnénk jutni, persze mindig ugyanúgy és nem mellékesen a tudat a gondolatainkat valóságnak fogja fel, ha egyáltalán nem figyelünk a gondolkodásunkra. Persze ez sem véletlenül alakult így, a feladatainkat tipikusan így tudjuk elvégezni az egészen apróktól az egészen bonyolultakig. Viszont ha homokszem kerül a gépezetbe, a pocsék szokásokat, rossz problémamegoldási stratégiákat ugyanúgy fenntartja, mi több, folyamatosan megerősíti, azaz a tudat nem válogatós ilyen szempontból, ami pedig rémisztő az egészben, hogy mindez függetlennek tűnik olyan tulajdonságoktól is, mint az intellektus és az akaraterő. Röviden: bizonyos hülyeségek nem korrigálhatók pusztán ésszel és akarattal sem.

szabadsag szabadság kognitív pszichológia pszichológia mindfulness tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét, ahogy a neve is sugallja, többek közt arra tanítja meg a vállalkozó szellemű egyént, hogy ne a megszokott módon viszonyuljon ahhoz, amit érzékel és ebből adódóan gondol. Ami nekem lejött az említett könyv és más források alapján, fontos, hogy ami mellett addig elrohangáltunk vagy egyszerűen mindig ugyanúgy gondoltunk rá, mostantól alaposan figyeljük meg. Ilyen lehet a légzésünk a relaxáció közben, de ha valaki például valakinek szenvedést jelent az, hogy korán kell kelnie, figyelje meg alaposan, hogy miért is nagyon megterhelő rendszeresen korán kelni, ezzel megteremtve az átértékelés lehetőségét. Az eredmény kellő gyakorlás után több, mint meglepő: ha a dolgokat elfogadjuk olyannak, amilyenek, amikor erre lehetőségünk van, egyre több szituációban elérhető az a cél, hogy ne a gondolataink irányítsanak minket, hanem mi a gondolatainkat. Természetesen a módszernek vannak korlátai, olyan esetekben is sikerrel alkalmazták a mindfulnesst, mint a krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek életminőségének javítása.

Nem teljesen világos, hogy milyen köztes lépéseken keresztül, de a mindfulness azzal, hogy részben új alapokra helyezi a környezetünk és érzéseink megismerésének módját, képes a fent emlegetett logikai hibák kiküszöbölésére olyan módon, hogy ez nem okoz vállalhatatlan megterhelést az egyénnek. Ugyan nagy megterhelést nem jelent, viszont gyakorlást és időt igényel, hiszen ahogy írtam, onnantól kezdve változik valami, amikortól rutinná válik.

Pongyolán fogalmazva, ha úgy tetszik, az ember megszabadulhat azoktól a hülyeségeitől, amikkel tisztában van, sőt, még azok egy részétől is, amikkel nincs, ezzel leépítve a diszfunkcionális attitűdöket, nem őt fogják irányítani a gondolatai anélkül, hogy azt kontrollálni tudná, hanem a gondolatai jórészét ő maga fogja kézben tartani, így végső soron elhárítva azokat az akadályokat, amik lehetővé teszik, hogy a gondolkodáson keresztül a tudat szabaddá váljon.

szabadsag szabadság kognitív pszichológia pszichológia mindfulness tudatos jelenlétHogy ennek mekkora a jelentősége, arra példaként írom, hogy a boldogság, örömérzet nem egy de novo megjelenő, önmagában létező dolog, hanem végülis egy tanult magatartásforma, ami nem mindegyikünkben van jelen, a tudatos jelenléttel viszont teljesen új, addig ismeretlen magatartásformák is elsajátíthatóak alapvetően az önmegfigyelés, megtapasztalás útján. Hogy mennyire eltérőek vagyunk olyan szempontból, hogy hogyan éljük meg a világgal való kapcsolatunkat, hirtelen az jutott eszembe, hogy a legismertebb és leghitelesebb motivációs trénerek egyike Nick Vujicic egy boldog ember, ami elsőre eléggé erősnek tűnik ahhoz képest, hogy végtagok nélkül született: de megtalálta, hogy hogyan hozhatja ki önmagából a maximumot. Ezzel (látszólag) szemben a világon sokan mások, akikről kívülállóként úgy gondolnánk, hogy mindenük megvan, belecsúsznak a világ egyik legrohadtabb betegségébe, a depresszióba és könnyen lehet, hogy életük végéig gyógyszert kell szedniük, hogy ne harapdálják szét őket élve a saját gondolataik. A különbség? A különbség jórészt abban áll, ahogy különböző emberek megélik a saját életüket, jelenüket, amivel természetesen nem azt mondom, hogy mindenki tökéletesen tudná kontrollálni a saját gondolatait, érzéseit, ezen keresztül attitűdjeit. Mindezt komolyan befolyásolják olyan tényezők, mint a neurotranszmitterek forgalma az agyban, ezen agyi ingerületátvivő anyagok sejtfelszíni receptorokhoz való kötődése az idegsejteken, ami függ a receptormintázattól, a legfrissebb tudományos kutatások szerint pedig a gondolkodásunkat és magatartásunkat sokkal jobban befolyásolják örökletes tényezők, mint azt korábban hitték. A viselkedésgenetika relatív lemaradásának oka alighanem az is lehet, hogy az örökletesség és a magatartás kapcsolatát történeti okokból, ha úgy tetszik nem számított polkorrekt dolognak nagyon vizsgálgatni.

szabadsag szabadság kognitív pszichológia pszichológia mindfulness tudatos jelenlétAmi mindfulnesst illeti, persze nem mindenható, nyilván lehetséges, hogy valakinek annyira berögzültek bizonyos gondolati sémái vagy annyira eltávolodott a valóságtól, hogy önállóan nem tudná csinálni a gyakorlatokat, ahogy annak a rizikója is megvan, hogy a fogyókúrázók tipikus hibájához hasonlóan, ha valaki nem tapasztal változást azonnal, eredménytelennek fogja tekinteni a gyakorlást és abbahagyja, mielőtt érzékelne valamit is.

Igen, tudom, hogy ebben a posztban a magatartástudományi szakkifejezéseket nem mindenhol használtam sebészi pontossággal és szakszerűen, ahogy nem kevés részletet is elhagytam a témával kapcsolatban, viszont annak tudatában, hogy éppen most egy rakás teljesen más dolgot kell megtanulnom, úgy gondoltam, hogy ezt a posztot mégiscsak jobb megírni így full fáradtan, mint sehogy. Ha pedig valakinek felkeltettem az érdeklődését, már megérte.

Megszokások rabjai vagyunk. De a megszokásaink változtathatók akkor is, ha nem vagyunk erre rákényszerülve akkor, ha tudjuk, hogy hogyan csináljuk, hogyan váljunk szabadabbá. Ennek tudományosan megalapozott módszerei már javarészt ismertek, nem drágák, merjük használni őket!

Ajánlott offlájn kontent:
John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Michael W. Eysenck, Mark T. Keane: Kognitív pszichológia
Mórotz Kenéz, Perczel Forintos Dóra: Kognitív viselkedésterápia

Illusztrációk innen: predictivelyanalytics.com, slideshare.net, huffingtonpost.com, Wikipedia

0 Tovább

Fogságba került kutató a tudománymódszertan börtönében

szabadsag szabadság rabság Boldogkői Zsolt Szendi Gábor Lenkei Gábor homeopátia áltudomány tudományos gondolkodás elfogultságBoldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem orvoskarának Orvosi Biológiai Intézetének intézetigazgató professzora, az MTA tagja, népszerű oktató, viszont sajnálatos módon mégis azok kutatók egyike, aki kicsit félreértelmezte a kutatók társadalmi felelősségvállalását. Ha esetleg lenne valaki, akinek nincs meg, Boldogkői prof. az a kutató, aki hetente ontja magából a cikkeket, amikben felveszi a harcot az általa áltudománynak vélt, sokszor valóban áltudományos eszmékkel szemben, a probléma pedig messze nem csak az, hogy évek óta fájdalmasan ismételgeti önmagát és komplett idióták által írt nyílt levelek megválaszolásával tölti az idejét.

Mielőtt elkezdtem írni ezt a posztot, rákeresve a kereső az első találatok közt dobta a vele kapcsolatos cikket amivel részben még egyet is tudok érteni.

Mi is az alap probléma? Boldogkői úgy általában az áltudományokkal szemben foglal állást, itt viszont már érdemes megtorpanni egy pillanatra és a kocsmafilozófiai szintűnél magasabb szinten elgondolkozni azon, hogy mi is az áltudomány? Azt tapasztalom, hogy sokszor még a PhD vagy magasabb tudományos fokozattal rendelkezők sincsenek tisztában azzal, mint például az, hogy az evolúció vs. teremtés nem tudományos kérdés, de nem is az áltudomány tárgykörébe tartozik: szimplán ostobaság. Ugyanis az evolúció egy működő, visszaigazolható tudományos modell (elég csak a baktériumokra gondolni, amiket különböző mérgekkel etetve relatív kevés nemzedék alatt kialakul az antibiotikum-rezisztencia, amelyekben pedig nem, kihalnak), aki mást mondd, azzal nem lehet, de nem is érdemes mit kezdeni, a teremtés pedig egy teológiai kérdés, azaz a kettő nem tárgyalható egy lapon, mert egyszerűen a kérdésfeltevés ill. összehasonlítás értelmetlen.

szabadsag szabadság rabság Boldogkői Zsolt Szendi Gábor Lenkei Gábor homeopátia áltudomány tudományos gondolkodás elfogultságAmi már a tudományosság kérdéskörébe tartozhat, hogy az olyan gyógyítási technikáknak, amik az általánosan elfogadott evidence-based orvostudomány módszerei alapján nem tekinthetők hatékonynak, van-e helye az orvosi gyakorlatban, ami viszont már kimondottan kemény dió és mindkét vitapartner gyakorlatilag bármikor a másik fejéhez vághatja, hogy keveset tud a témáról.

Nem kell hozzá követni Boldogkői munkásságát, elég elolvasni csak néhány cikket tőle, esetleg a nemrég megjelent könyvét abból eléggé világossá válik, hogy a professzor számára csak az tudomány, amit a mai értelembe vett bizonyítékokon alapuló orvoslás alátámaszt. Kedvenc témája a homeopátiás készítmények hatástalansága, aminél azért tényként fogadhatjuk el, hogy a homeopátiás készítmények a hagyományos gyógyszertesztelés minden fázisában már rég megbuktak, nincs ezen mit tárgyalni, hasonlóan a most uralkodó tudományos felfogás szerint a homeopátiás készítmények az utólagos clinical trailek során nem hatékonyabbak a placebónál, amit nem vitatok.

szabadsag szabadság rabság Boldogkői Zsolt Szendi Gábor Lenkei Gábor homeopátia áltudomány tudományos gondolkodás elfogultság

Viszont! A bizonyítékokon alapuló orvoslás egy bizonyos értelmezési keret, ami nem jelenti azt, hogy azon túl ne lenne semmi, sőt! Boldogkői az egyik cikkében azt írja, hogy mint ahogy nem létezik alternatív biológia, alternatív kémia és alternatív fizika sem, így nem létezhet alternatív orvostudomány sem, ami az olyan jól hangzó ostobaságok egyike, amit szentül hisz is az idomított rajongótábor. Az orvostudomány persze alapvetően a természettudományokra és a matematikára épít, viszont szó sincs róla, hogy az alkalmazott orvoslás csak ebből állna. Ahogy egy orvosi PhD-vel rendelkező ismerős mondta, főleg nyugdíjasoknál már annak mérhető hatása van, ha elmennek a fehér köpenyes mágushoz vérnyomást méretni unalmukban. A Kopp Mária által szerkesztett Orvosi pszichológia című könyv azon túl, hogy kitűnő olvasmány, amire megtanít, hogy az orvoslás sokkal több, mint az orvostudományi ismeretek alkalmazása, ezt a tézist viszont például Boldogkői mintha teljesen figyelmen kívül hagyná. Az orvos-beteg interakciónak számos olyan pszichológiai vonatkozása van, ami hatással van az orvoslás sikerességére, viszont nem világos, más esetekben egyáltalán nem ismert, hogy milyen módon – valamint, és ez a lényeg – nem mérhető evidence-based módszerekkel sem hatékonyan.

Vegyük szemügyre kicsit csak a homeopátiát. Egy hagyományos gyógyszer kifejlesztési költsége átlagosan 0,5-1 milliárd dollár közt van és 10-15 évig tart, közben pedig a fejlesztés bármely pontok bebukhat. A homeopátiás készítményeknek hasonlóan ilyen-olyan étrend-kiegészítőkhöz, nem hogy nem kell átmenniük in silicio, in vitro, in vivo, majd méregdrágán több fázisú klinikai kipróbáláson ideértve a toxikológiai vizsgálatokat is, a legtöbb államban annyi elég, hogy piacra kerüljenek, ha annyit megállapítanak róluk, hogy az egészségre nem ártalmasak. Ennek megfelelően persze, hogy az alternatív készítmények piacán piszok nehéz kiigazodni, hiszen persze, hogy ott vannak azok a gyártók is, amik gyakorlatilag nulla fejlesztési költség után adják el homeopátiás készítményként a keményítőtablettát, aminek a „hatóanyaga” megkövesedett dinoszauruszhányás, csak éppenséggel nincs az az analitikai laboratórium, ami ezt ki tudná mutatni, mert olyan mértékű hígításban van jelen a termékben a gyártó szerint. Viszont attól, hogy ilyen termékek vannak, nem jelenti azt, hogy minden gyártó, amelyik homeopátiás készítményekben utazik, lehúzós kutyaütő lenne, még ha tudjuk is, hogy amivel a homeopátiás készítmények működőképességét magyarázzák, mint például a vízmolekulák emlékezete (!), fájdalmas ostobaság.

Egy kis visszatekintés: a farmakológiailag nagyon is aktív gyógyszerek élettani hatása molekuláris szinten ismert, viszont nagyon sok esetben, megkockáztatom, hogy az esetek többségében egyszerűen tisztázatlan, hogy az pontosan milyen lépéseken keresztül,hogyan fejti ki a hatását a teljes egyén valamilyen magas szintű életműködésére. Azaz hogyan lesz egy hatóanyag-receptor kapcsolódásból több köztes lépésben a szubjektív fájdalomérzet csillapodása vagy a kedélyállapot javulása. így például olyan magas szintű folyamatokra, mint az 5-HT, noradrenalin  vagy dopmain forgalma a mentális betegségeknél alkalmazott gyógyszerek esetében, ugyan ezen az elmúlt néhány évben a molekuláris biológia, konkrétabban a farmakogenetika és farmakogenomika,  hatalmasat fordít éppen, még mindig nem ad magyarázatot arra, hogy miért lesz még rosszabbul egy beteg ugyanattól a gyógyszertől, amelyik egy másik betegnek az életminőségét feljavítja.

szabadsag szabadság rabság Boldogkői Zsolt Szendi Gábor Lenkei Gábor homeopátia áltudomány tudományos gondolkodás elfogultságTehát attól még, hogy valami evidence-based, messze nem ad magyarázatot mindenre, ha cinikus akarok lenni, hozzátenném, hogy az ún. inverz reakciókra meg pláne nem. Ami az orvosok által hatékonynak talált homeopátiás és egyáltalán, nem bizonyítékokon alapuló orvoslásból származó, kiegészítő készítményként alkalmazott termékeket, nyilván nem a „víz emlékezete” meg hasonló faszságok váltják ki az életminőséget javító hatást, hanem olyan hatás, amit hasonlóan a hagyományos gyógyszerek több mellékhatásához hasonlóan nem igazán lehet magyarázni vagy valószínűségi modelleket kitalálni lehet egy hatással kapcsolatban. Magyarázni nem lehet ugyan, de hipotéziseket felállítani igen. Én magam sem hiszek a homeopátiás készítmények hatásosságában, de nem mondom, hogy faszkorbáccsal kellene kiüldözni az összes klinikust a világból, aki alkalmazza és máglyára kellene vetni mindenkit, aki hozzászagol a témához, ui. Boldogkői éppen nemrég hozott létre egy Facebook-oldalt, amiben azt szorgalmazza, hogy az egyetemen ne taníthassanak alternatív-, integratív-, komplementer-módszereket, az idomított nyáj pedig kattintja is szorgalmasan.

Az alternatív gyógyászat hatása valahol mégiscsak jelentkezik, az viszont alighanem a beteg betegségével kapcsolatos felfogásával, az orvos-beteg-kapcsolat finomszerkezetével és hasonló, ahogy írtam, evidence-based módszerekkel nem mérhető mechanizmusokon keresztül működik. Attól, hogy nem tudni, hogy hogyan működik, még működik illetve működhet, még ha Boldogkői Zsolt ragaszkodik is hozzá, rendszerint a tudományos publikációk ún. metaanalíziseire hivatkozva, hogy nem működik. A metaanalízis nagyjából annyit jelent, hogy egy-egy hatásossági tanulmány milyen nívójú lapban jelent meg, azt mennyien hivatkozták és így tovább, ami nagyon hasznos dolog, na mikor? Igen, amikor egy hagyományos módszerrel vizsgálható készítmény vagy gyógyszerhatástani folyamatról szeretne valamit megtudni a kutató, a hagyományos kutatás keretei közt, amin ugye a homeopátia módszerei éppen kívül esnek.

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy magam sem hiszek a homeopátiában [mivel amíg nem tudomány, addig csak hitkérdés lehet], de mégis bevédem, ha úgy tetszik. Nos, ez is egy értelmezés, de valójában szó sincs róla, hogy bevédeném. Nem érvelek a homeopátiás módszerek hatékonyságával kapcsolatban, csupán azt fejtegetem, hogy nem utasítom el élből csak azért, mert nem világos, hogy hogyan hat illetve egy nagyon komoly szakmai közösséget nem dobálok rendületlenül szarral azért, mert nem értek velük egyet – bocs, Boldogkői szerint nem hat és kész, amit felelőtlenség kijelenteni. Ha nem lenne világos, nem a telejósdás, na meg főzés és időjárásjelentés közt telefonvonalon keresztül gerincműtétet végző szélhámosokat védem, hanem azokat a szakorvosokat, akik rendszeresen továbbképzik magukat a saját területükön és az alternatív gyógyászat eszközeit sem vetik el.

Évezredeken keresztül csupán megfigyelés volt, hogy a betegek életminőségére és a túlélési esélyeikre is komoly hatással van az, hogy hogyan viszonyulnak a saját betegségükhöz, de az adott kornak megfelelő tudományos igényű magyarázatot nem sikerült találni rá, hogy miért. Aztán megjelent a pszicho-neuro-immunológia, ami idővel éppen ezzel kapcsolatban szolgáltatott egyre pontosabb feltevéseket, amik kísérletesen magyarázattá is váltak. De írok jobbat, konkrétabbat! Sokáig nem tudták, hogy a meditáció miért és hogyan hat, majd a 20. században megjelent a kognitív pszichológia és az erre épülő terápiás módszerek, amik a legkorszerűbb terápiás eljárásoknak nevezhetők a területen. Ezek egyik ága a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia avagy MBCT ami megteremtette a magyarázatot a meditáció hatékonysága és a kognitív pszichológiai folyamatok közt, erről alighanem később még írok a blogon. Az MBCT-ről ráadásul kiderült, hogy nem csak azoknak az állapotoknak a kezelésére alkalmas, amire eredetileg kifejlesztették, hanem az ember általános életminőségét javítja fel, látványos mértékben. A magyar könyvpiacon is megjelent hirtelen több mindfullness könyv, viszont csak azért, mert ezek egy része vállalhatatlanul gagyi, hiba lenne elítélni az MBCT-t.

Visszatérve Boldogkői profra, talán nem túlzás azt mondani véleményként, hogy gyakorlatilag ketrecbe zárta a saját megismerésének határai azzal, hogy hite szerint a bizonyítékokon alapuló tudományon kívül nem létezik és – ami fontos – nem is létezhet más, ami egy alapvető logikai hiba.

Hogy a professzor gyakorlatilag rabságban él, gyakorlatilag becsípődése a téma, eléggé jól mutatja, hogy nem vette észre vagy nem akarja észrevenni, hogy akit meg lehet győzni, azt már rég meggyőzte, akit nem lehet, nem is fogja, viszont a téma alapvetően már régen halálosan unalmassá vált. Van ismerős, aki társadalomfilozófusként mindenféle elborult virtigli szélsőséges gyűlöletkeltő oldalakon hűledezik rendszeresen, holott én is mondtam neki, hogy annak megállapításához, hogy egy portál szélsőjobbos, szélsőbalos vagy szimplán szélsőhülye, nem szükséges folyamatosan nyomon követni, bőven elég elolvasni 10-15 cikket belőle.

Ami még érdekes, Boldogkői professzor idomított rajongói klubja, akiknek mintha nem lenne más dolguk, mint egész nap azzal foglalkozni, hogy aki az alternatív orvostudományt kicsit is komolyan veszi, csakis sötét bunkó lehet, tudományos végzettségtől függetlenül.

Boldogkői hébe-hóba hangoztatja, hogy őt a tudományos közvélemény úgyis megvédi. És nem veszi észre, hogy ez bizony nem így van. Nem, még akkor sem, ha több alapvető dologban igaza van. Egyrészt ez a vita az alternatív orvoslás szószólóival már csak azért is magányos szélmalomharc, mert a tudományos közösség tagjai, mint ahogy számos más szakma képviselői is, energiatakarékos emberek, nem fognak beszállni Boldogkői oldalán több esetben tényleg idiótákkal szembeni vitákba, mert hogy sok értelme nincs, az eléggé világos.

szabadsag szabadság rabság Boldogkői Zsolt Szendi Gábor Lenkei Gábor homeopátia áltudomány tudományos gondolkodás elfogultság

Boldogkőinek van témája látástól Mikulásig, ugyanis a megjelenő cikkjeire persze, hogy mindig lesz a leghülyébbek közt is olyan, aki reagál, ez a jelenség viszont totálisan félreviszi a tudománykommunikációt és inkább árt a témának, mint használ. Az alternatív gyógyászattal foglalkozó orvosok nem fognak rendszeresen vitatkozni vele, mert csöpp ésszel már rég belátták, hogy fölösleges. Ezzel a csoporttal Boldogkői előszeretettel mossa össze az olyan arcokat, akik tényleg izomból nyomják a veszélyes és áltudományos bullshitet, mint például Magyarország egyik nagy-nagy szcientológus-szakértője, Lenkei Gábor, aki elképesztő pénzeket keresett azzal, hogy gigadózisú vitaminkészítményeket adott el, talán több könyvet is kitolt ami arra a konteóra épít, hogy a gyógyszeripar maga a maffia, éppcsak az nincs benne, hogy mindet Xenu szelleme vezérli agyhullámokkal. (Itt megjegyzem, szinte nincs olyan vitamin vagy nyomelem, amit ne lehetne túladagolni, ugyanis egy-egy extrém adagban fogyasztott vitamin például más vitaminok felszívódását, forgalmát, tárolását gátolhatják. ) Szóval például a Lenkei nem olyan hülye, hogy rendszeresen reflektáljon azokra a cikkekre, amik kristálytiszta logikával mutatják be, hogy neki aztán tényleg semmi sem drága, a daganatos betegségeket nem a legbölcsebb vitaminkúrával gyógyítani, amikor pedig mégis, Lenkei a szövegével úgyis porig alázza a kritikusait, ha azoknak történetesen igazuk van.

Aztán vannak például a jámborabb hülyén, mint Szendi Gábor, aki egy ideje ezzel a paleo-baromsággal nyomul, de bármihez is nyúl, általános módszere, hogy tudományos publikációkból kiemelni azt, ami az elméletét megerősítik, azokat pedig szépen hanyagolja azokat az adatokat, amik az agymenéseit gyengítenék. Nem tudom, hogy most mi a helyzet, de Szendi Gábornak, megélhetési szakértőknek, na meg olyanoknak, akik szimplán csak kifogásolták a szegedi professzor tanait, Boldogkői szorgalmasan válaszolgatott és igen, kitaláltad, mindig volt valamilyen országos lap, amelyik le is hozta a cikket.

Ami Boldogkőit illeti, azt nem veszi észre, hogy ugyanúgy hitekben, eszmékben és tanokban gondolkozik, mint a tévéjósok a Budapest TV legjobb pillanataiban, csak éppenséggel ezeknek a hiteknek a tartalma teljesen más és ez a lényeg.

Richard Dawkins több könyvében is visszatér arra, hogy lényegében a most meghatározó, korszerű tudományos gondolkodás gyakorlatilag ugyanolyan vallás, mint a többi, csak a tartalma és persze az elvei teljesen mások: kísérletes reprodukálhatóság, interszubjektivitás és így tovább. Amihez hozzáteszem, hogy a természettudomány és a műszaki tudományok tárgykörébe tartozó összefüggések rendszerint beépíthetők valamilyen gyakorlatban és működőképesek.

szabadsag szabadság rabság Boldogkői Zsolt Szendi Gábor Lenkei Gábor homeopátia áltudomány tudományos gondolkodás elfogultságBoldogkői professzorból ugyan nem hiányzik a kritikus gondolkodás, azaz a kutató azon képessége, hogy a saját igazát rendszeresen felülvizsgálja, mégis bekerült egy olyan kelepcébe, amiből valahogy sehogy sem tud kimászni. Ez intő példa kell, hogy legyen nem csak a gyakorló kutatóknak, hanem minden, kritikusan gondolkozó ember számára. Sok-sok más teoretikai jellegű mű közül ezzel foglalkozik Pléh Csaba nemrég megjelent könyve is, amit most fogyasztok.

12 Tovább

Néhány gondolat az Uber-tiltásról

Uber sharing economy tiltásLehet, hogy a tűző napon ivott fél liter bor beszél belőlem ennyire őszintén Uber-ügyileg, de azért
- ha én nem adok számlát egy ügyfélnek, megbüntet a NAV
- ha (jogilag is) munkáltatóként balesetet szenved valaki az alkalmazottak/partnerek/ügyfelek közt, esetleg elpatkol, de nem volt biztosítva, szinte fix, hogy az ügyészség csinál ki
- ha pofátlanul, a bevételt jórészét kiviszem az országból, persze adózatlanul, akkor a sajtó csinál ki
- ha olyan aljasságokat építek egy sharing economyt valló alkalmazásba, ami magasabb árat kínál, ha az utas mobiljának akkuja merülőben van, "csak" a tech rovatok fognak osztani, de nagyon
- ha azzal érvelnék, hogy valaki nem lehetne közvetve alkalmazottam, mert újságíró, kaszával-kapával lehetne támadni diszkriminációra hivatkozva 
Igen, a taxisok közt van egy rakás szar alak, de melyik szakmában nincs, aranyoskáim? Nem a megbízhatatlan, lehúzós taxitársaság az egyetlen opció a taxizásra. És még egy kínos kérdés: szerintetek az Uber, ha folytatta volna, nem kerül ugyanúgy monopol helyzetbe, de inkább szerepbe, mint a taxi anno és nem ugyanazok a problémák léptek volna fel, csak éppenséggel egyrészt sokkal gyorsabban, másrészt esélytelen lett volna szabályozni? #dehogynem!
Szóval tőlem elmehet az Uber a picsába.

Teljesen más lenne a helyzet, ha lenne mondjuk 10 teljesen hasonló, a piacon versengő szolgáltató, mint ahogy nincs.

Mielőtt valaki azt mondaná, hogy csak a piacellenes, retrográd kretén helyeken tiltják be az Ubert, előtte kicsit kutasson utána. Annyira azért nem kell, mondjuk a Wikipedia már külön szócikket szentelt neki.

34 Tovább

Na mi a különbség a programozás és a szövegszerkesztés közt?

Most olvastam vissza, hogy mennyi elütés és elírás szerepel az előző posztomban. Hogy magyarázzam egy kicsit a bizonyítványt: amikor forráskódot hegesztesz, a fejlesztőkörnyezet szól, ha valamit elírtál, esetleg ki is javítja helyesen.

Az OSX-es MS Word nem szól egy büdös szót sem, ha úgy gondolja, hogy valamit elírtál, hanem se szó, se beszéd, átírja a helyes szót hibásra. Megoldás: kérem kapcsolja ki!

Ma reggel arra ébredtem, hogy valaha a gép meg tudja-e majd különböztetni a helyesírási és nyelvhelyességi szempontból tökéletes kifejezéseket [lingua] a nyelv esetlegességeit is tartalmazó kifejezésektől [parole].

Debuggolásban gazdag vasárnap délutánt mindenkinek!

2 Tovább

N+1 érthetetlen dolog a magánnyomozásról

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettAlapvetően nem szeretem használni a nyomozás kifejezést. Mégpedig azért nem, mert a többség számára hordoz magában egyfajta kettősséget: mintha valaki olyan információnak eredne a nyomába, ami esetleg törvényes vagy etikus eszközzel nem érhető el, más magántitokhoz fűződő joga vagy más érdekes úgyis sérülni fog, mindezt ráadásul az érintettek tudta nélkül. Holott erről szó sincs, végülis minden jól végzett kutatás nyomozás is egyben, lévén, hogy ha ki akarjuk zárni, hogy más tényezők befolyásoljanak egy kutatást, bármilyen területről is legyen szó, azt eleve csak úgy szabad tenni, hogy abba csak azokat szabad bevonni, akiket indokolt is. Ezen kívül olyan misztikusan hangzik a kifejezés a többség számára, pláne, ha magánnyomozásról van szó.

Nem vagyok magánynyomozó, néha hébe-hóba értekezek velük ugyan, így van egy pici rálátásom a témára. Mégis, mik a leggyakoribb tévhitek Magyarországon a magánnyomozók munkájával és a magánnyomozással kapcsolatban? Na ez az a kérdés, amire általában még a tájékozottabb ismerőseim sem tudnak választ adni.

Az első és talán legeslegfontosabb, hogy a magánynyomozó, lévén, hogy nem tagja semmilyen hatóságnak, hivatalos szervnek, kizárólag olyan jogosultságokkal rendelkezik, mint bármely más civil! Innentől kezdve meg ugye nem is annyira félelmetes – ami azt illeti, inkább szórakoztatóba hajlóan szánalmas – ha valaki azt mondja, hogy magánnyomozót küldött az exére. Mivel a magánnyomozó civil, civil jogosultságokkal, ebből egyenesen következik, hogy törvényesen nem férhet hozzá semmilyen olyan információforráshoz, amihez abszolút bárki hozzáférhetne, aki szokott könyvtárba, levéltárba járni, na meg keresni a weben, különös tekintettel a közösségi webre.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettAz más kérdés, hogy a hazai magánnyomozó irodák közül nagyon soknál a vezető nyomozók sok-sok évet töltöttek el valamilyen hatóság tagjaiként, így tapasztalatot szerezhettek azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes keresni, kérdezni. A baráti beszélgetéseknél mindig kérdezik tőlem, hogy jó, jó, de ha valaki korábban megfelelő helyen dolgozott, akkor megfelelő kapcsolatokon keresztül ki tud kérni olyan információkat is, amiket egyébként egy civil nem tudna. Éppenséggel minden lehet, viszont amint ezt valaki megteszi, azzal a személlyel együtt, aki az adatot rendelkezésre bocsátotta, kapásból megsértették a törvényt, az más kérdés, hogy lebukás esetén a hazai bírói gyakorlat szerint a töketlen magyar bíróság legfeljebb olyan pénzösszegre bünteti az elkövetőket, amik nevetségesek egy-egy magánnyomozó munkadíjához képest.

Persze nem mindegy, hogy a kikért adat milyen típusú, esetleg minősített adat, amit érdemes tudni, hogy lassan, de biztosan gyakorlattá válik, hogy nem lehet úgy információt lekérni például egy telkó szolgáltatótól vagy állami szervtől, hogy annak ne maradjon nyoma. Fontos viszont, hogy ilyen információk elérésére az esetek többségében semmi szükség nincs, mivel annyi mindent megosztanak a felhasználók a neten vagy éppenséggel jól irányzott kérdésekkel annyi mindent kikotyognak, amiről nem is tudják, hogy amit elmondanak, abból milyen információ rakható össze.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettDe akkor mégis mit csinál manapság egy magánnyomozó, amiből meg is tud élni? A rövid válasz, hogy lövésem sincs. Mégpedig azért, mert onnantól kezdve, hogy egy civil jogosultságaival járhat csak el, semennyivel sem tud több információhoz jutni, mint egy harceddzett újságíró. A hosszabb válaszom az, hogy természetesen mindig voltak, lesznek és ma is vannak olyan eszelősen pénzes ügyfelek, akik képesek csilió forintokat fizetni olyan dolgokért egy magánnyomozó irodának, amit sok, profiljában más tevékenységű szervezet is meg tudna csinálni, esetleg kis ésszel még maga az ügyfél is. Amire viszont van kereslet, annak megfelelően lesz kínálat is. Elképesztő, de állítólag a leggyakoribb megkeresés még mindig azzal kapcsolatban érkezik, hogy valaki nagyon tudni akarja, hogy félrekúr-e a párja, amit gyorsan el is neveztek megcsalás-nyomozásnak, megcsalás-felderítésnek.

Ezzel a szolgáltatással – vagy mivel – kapcsolatban már eleve van egy halomnyi tévhit. Nem tudom már, hogy melyik hírportál csinált egy interjút egy magándetektívvel, aki beszámolt róla, hogy meg kellene figyelni a férjét vidéken és van rá harmincezer forintja, ami pedig döbbenetes az egészben, hogy a legtöbb megkeresés körülbelül ilyen, ha nem idiótább. Valakinek a követéséhez alapvetően csak nagyon ritkán van szükség fizikailag is a nyomában lenni egy olyan korban, ahol kellően bravúros modellek alapján kimutatható, hogy ki kivel kavar, még akkor is, ha fel sem vették egymást ismerősnek valamilyen közösségi szolgáltatásban, például a Facebookon.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettA nyomozós filmekben azt láthatjuk, hogy a detektív magányos farkasként egy kocsiban dekkolva távcsővel kukkolja a megfigyelni kívánt személyt, ami távolabb nem is állhatna a valóságtól. Ugyanis ahhoz, hogy valakinek a hollétét úgy figyeljék meg folyamatosan, hogy ne vegye észre, nem kevesebb, mint öt-hat, de sokkal inkább hét különböző kocsi és különböző nyomozó kell. Nem kell nagy agytrösztnek lenni, hogy belássuk, mindez nem fog kijönni néhány tízezer forintból, ami azt illeti, még néhány százezerből sem! Szóval kattant multimilliomosokon kívül aligha éri meg valakinek, viszont elég mindössze néhány fizetőképes ügyfél és már van is belőle bevétel. Viszont ha a megfigyelő lebukik, akinek mondjuk a rendszámát is megjegyezte a megfigyelt személy, azzal a kínos következménnyel járhat, hogy akit megfigyeltek, esetleg meg sem áll a rendőrségig vagy az ügyészségig, aztán jól feljelenti az illetőt például zaklatás miatt, aminek könnyen lehet az eredménye, hogy az egész bagázs bukik vele együtt, aztán lehet magyarázkodni a bíróság előtt.

Valamelyik webhelyen olvastam, hogy a megcsalás-felderítési műveleteket fotókkal dokumentálják, azaz fotózzák az érintettet, amit meg konkrétan nem is értek. Azért nem, mert egy nemrég hatályossá vált törvénymódosítás miatt a magánszemélyek fotózásával kapcsolatban olyan szigorú a jogi szabályozás Magyarországon, ami szinte az egész világon példátlan, ahogy arról a 444 korábban alaposan beszámolt A lényeg annyiban foglalható össze, hogy személyazonosság megállapítására alkalmas módon senkiről sem készíthető fotó, kivéve, ha az tömegrendezvényen készült, a szórakozóhelyek pedig úgy húzzák ki magukat a teljesen idióta szabályozás alól, hogy egy felirattal jelzik a vendégek felé, hogy a szórakozóhely magánterület, ennek megfelelően aki belép, elfogadja azt, hogy róla fotó készíthet a szórakozóhely által megbízott fotós. Gyakorlatilag minden más esetben az érintett beleegyezését kell kérni már eleve a fotó elkészítéséhez is, nem még hogy annak bármilyen felhasználásához. Ettől még elvben nem elképzelhetetlen, hogy valaki egy gyermekelhelyezési perben a bíróság előtt azt bizonygatja, hogy az exneje milyen rossz szülő, mert mindenkivel lefeküdt, csak a Lenin szoborral nem, abban az esetben, ha ezzel kapcsolatban fotókkal jön elő, az kapásból közvetlen tárgyi bizonyítéka egy törvénysértésnek, amit ráadásul teljesen értelmetlen előhúzni a bíróságon, mivel ott csak törvényes úton beszerzett információ fogadható el bizonyítékként.

Tehát mindegy, hogy milyen, akár vállalhatatlan képek is vannak valakiről, az nem használható fel, mint bizonyíték annak bizonyítására, hogy az illető piás, drogos, kurvapecér, mivel érthetően az érintett nem járult hozzá, hogy lefotózzák az ablakon át, amikor éppen egy thai prosti seggéből szippantotta ki a kokaint többgyerekes családapaként. Igaz, a feleség mondhatja ez, mivel sem a kriminalisztikában, sem a bíróság előtt semminek sincs előre meghatározott bizonyító ereje, az legfeljebb egy tanúvallomás lehet, amit ráadásul a bíró vagy figyelembe vesz vagy sem.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettAmivel megbízásokat legtöbbször kapnak a magánnyomozók, már egy sokkal értelmesebb terület, ugyan abban sem igazán értem a racionalitást. Teljesen érthető, hogy ha például valakinek a cége egy másik céggel olyan típusú együttműködést kötne, amiben kiemelten fontos a másik cég megbízhatósága, szeretné az üzleti partnert annyira ismerni, amennyire csak lehet. Márpedig ha például két technológiai cégnek egymással méregdrágán fejlesztett, csak házon belül használt megoldásokat kell megosztania egymásnak, bőven indokolt lehet néhány millió forint előzetes ráfordítás annak a megállapításához, hogy valóban eléggé megbízható-e a technológiai partner.

Egy-egy cég átvilágítása ilyen esetben nem merül ki a gazdálkodásának megismerésétől, mivel attól sokszor elválaszthatatlan, hogy mit is csinálnak a pénzből pontosan. Én magam is több olyan helyen jártam, ahol elképesztő adatvagyont tároltak, de a cég profilja annyira specifikus volt, hogy akkor, ha szerverestől odaadták volna a teljes adatvagyonukat, akkor sem tudtam volna vele egykönnyen mit kezdeni, egyszerűen azért, mert nem értettem volna meg, legalábbis azonnal biztosan nem. Ráadásul olyan esetben sem, amikor a cég tevékenysége olyannal kapcsolatos, amit tanultam.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettA cégadatok bányászása sok-sok újságíró számára napi rutin, az viszont remek kérdés, hogy a belső működéssel kapcsolatos releváns információk egyáltalán kinyerhetők-e ésszerű időráfordítás mellett. Ismétlem, amit írtam a poszt elején: a magánnyomozó, hasonlóan az újságíróhoz, civil, azaz eleve olyan eszközöket, amiket a jog csak titkos adatgyűjtésnek illetve titkos információszerzésnek nevez, nem. Senkit sem lehet bepoloskázni, hangpuskával lehallgatni, az informatikai rendszer adatforgalmába belefülelni és így tovább. Azaz a megmaradt nagyon kevés, törvénybe nem ütköző, viszont esetleg az etikusság határán mozgó eszközt kell hatékonyan alkalmazni. Egy megbízott etikus hekker vagy auditor cégnek ezerszer több jogosultsága van, mint egy magánnyomozónak.

Itt viszont eljutottunk oda, hogy bárki, aki szerzett egy kis eddzettséget az adatelemzésben, majd telepít egy Maltego-t, Palantir-terméket,  SPSS Modelert, vagy hasonlót, aminek sokszor még community edition, azaz terméktámogatást nem tartalmazó, de ingyenesen használható változata is van, majd az feltölti a szükséges, szabadon hozzáférhető vagy kinyerhető adatokkal, a versenyben simán elpicsáz bármilyen szépnevű magánnyomozó céget egy szervezet átvilágítása közbeni versenyben.

Csak néhány ötletem van, hogy olyan, kívülállóként pattintott kőkorinak számító piac, mint a magánnyomozás, egyáltalán hogyan marad életben így 2016-ban. A magyarázat alighanem az, hogy mindig is lesz kis számú, de nagyon fizetőképes ügyfél, valamint nagy számú, nagyon könnyen beszerezhető információ, amiért az előbbi fizetni hajlandó.

Képek: netről innen-onnan, a könyv pedig full komolyan létezik!

1 Tovább

Néhány meglepő tény a víz élettani szerepéről

vizsprint vízsprint fiziológia sejtélettan homeosztázis víz fiziológiai szerepe molekuláris biológiaAmikor felvetődött bennem, hogy a víz élettani szerepéről írjak, hirtelen annyi minden eszembe jutott, hogy nem is tudtam hirtelen, hogy miket válogassak be azok közé az érdekességek közé, amik a víz élettanával kapcsolatban kevésbé közismert tulajdonságok illetve folyamatok, amik akár ha csak néhány másodpercre is leállnának, szinte biztos, hogy halált váltanának ki. A témában jártas olvasóktól előre is elnézést az egyszerűsítések miatt.  

Amilyen közismert, annyira félrevezető ostobaság, hogy az ember háromnegyede víz. Alapvetően valóban így van, ahogy ez elmondható még sok-sok élőlénnyel kapcsolatban is. Ha valaki ezt bedobja, könnyen kiállíthatja magáról a szegénységi bizonyítványt olyan téren, hogy mennyire nincs otthon a biológiában elemi szinten sem. Ugyanis ez körülbelül olyan jól hangzó, de egyáltalán nem informatív megállapítás, mintha Goethe vagy Shakespeare műveinek vagy éppen a Bibliának egy fontos tulajdonságaként emelnénk ki, hogy a szövege mennyit tartalmaz bizonyos betűből. Helyesen tehát sokkal értelmesebb azt mondani, hogy a víz általános reakcióközeg minden élettani folyamatban, a poszt további részében azzal foglalkozok, hogy éppen ezért akár minimális zavar is milyen súlyos tüneteket okozhat.

Természetesnek vesszük, hogy a víz a sejtszervecskékben, a sejtekben és a sejtközti térben nagyjából állandó arányban van jelen, viszont ha kicsit utánanézünk, hogy ennek a homeosztázisnak a fenntartásához milyen energiaigényes mechnizmusok szükségesek, meglepő eredményeket kapunk.

Bizonyos szövettípusoknál, így például az idegszövetben és az izomszövetben a sejtek belsejében és a környezetükben lévő egyszerű ionok koncentrációja közti különbség akár több ezerszeres vagy több tízezerszeres is lehet. Az ozmózis hatására a víz azonnal olyan mennyiségben áramolna kifelé vagy befelé a töménységi gradiensnek megfelelően, hogy a sejtek pillanatok alatt elpusztulnának, hacsak jól bejáratot molekuláris mechanizmusok nem gátolnák a folyamatot. Így a sejtek hártyájának pumpafehérjéi sejttípusonként különböző intenzitással, de folyamatosan ki- és beengedik a vizet és az ionokat azért, hogy az élő sejtek se is roppanjanak össze, ugyanakkor ne is pukkadjanak ki, mint egy megázott cseresznye [a jelenség oka ott is az, hogy a víz számára a cseresznye héjja a víz számára viszonylag átjárható és a belső nagyobb cukorkoncentráció miatt befelé halad, így egy idő után kipukkasztva a cseresznyét].

Mégis mennyi az annyi, avagy mennyi energiát fordít az ilyen pumpafehérjék működtetésére egy-egy erre érzékeny sejttípus? Meglepő, de több modell szerint egy-egy idegsejt a teljes energiájának közel 90%-át arra fordítja, hogy kifelé hajtsa a vízmolekulákat a belsejéből és szükség esetén az ionokat kikergessen ugyancsak pumpafehérjéken keresztül.

A patológiában ismert jelenség, hogy bizonyos kábszerek hatására a fogyasztó annyira szomjas lesz, hogy sokkal több vizet fogyaszt, mint amennyi indokolt lenne, aminek eredménye akár az is lehet, hogy a bevitt vízmennyiséggel – ha a fogyasztó nem hányja ki – a sejtek már nem tudnak mit kezdeni, a vese kapacitását a bevitt folyadékmennyiség meghaladja, így szövettípusonként eltérő mértékben, de a sejtek megadják magukat és kidurrannak, mint egy ázott cseresznye. Fontos, hogy a hatás erősen függ attól, hogy milyen típusú sejtekről van szó, milyen szöveti környezetben, így elsők közt az agy és a máj szövetei roncsolódnak, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Ha van örök érvényű szabály a toxikológiában, hogy végülis minden méreg, ha kellően sok kerül be a szervezetbe és nincs lehetőség ez valamilyen módon kompenzálni, jelen esetben kiizzadni, kivizelni vagy kihányni. Ennek volt az alapja a középkorban az a kegyetlen kivégzési módszer, amikor valakit úgy kínoztak, hogy több liter mennyiségű vizet itattak meg vele, amit nem tudott kihányni, ilyen módon nagyrészt a gyomorból és a vékonybélből felszívódva gyakorlatilag felvizesedett a vér, belátható, hogy nem sokkal ezt követően pedig minden szöveg súlyos károsodásokat szenvedett. [A vérben 0,9%-os sóóldatnak megfeleltethető ún. ozmotikus nyomás, ún. izotóniás nyomás uralkodik, amitől meglepően pici eltérés is a vérben lévő sejtek halálához vezetnének.]

A rendkívül intenzív vízforgalmat az is jól mutatja, hogy a legnagyobb vízforgalmat szabályozó illetve anyagcsere-intenzitású szervek, mint a vesék, a vastagbél vagy a máj naponta több, mint száz liter (!!) vizet forgatnak át egyetlen nap alatt, amivel kapcsolatban hirtelen nem találok forrást, de hiszek a volt humánfiziológia tanáromnak.

Számos táplálkozásélettani kutatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy miért is káros a túlzott sóbevitel, holott valószínűsíthető, hogy a civilizáció korábbi szakaszaiban illetve az emberré válás előtt is hasonló mennyiségű sótartalmú ételt fogyasztottunk. A legvalószínűbbnek tűnő magyarázat, hogy még a civilizáció hajnalakor, a mezőgazdaság megjelenésével az ember kemény fizikai munkát végzett, aminek megfelelően persze nem keveset izzadt is. Viszont a folyadékmegtartás és az ionegyensúly egymástól elválaszthatatlan folyamatok. Tehát röviden: nagyon sok vizet fogyasztottunk, viszont ehhez jó adag só fogyasztására is szükség volt. Ugyan az életmódunk alaposan megváltozott az elmúlt néhány tízezer évben, mégis olyan eszelős mennyiségű sót fogyasztunk, mintha egész nap kemény fizikai munkának lennénk kitéve, ami számos probléma forrása, lévén izzadás hiányában a vese csak igen limitált mennyiségben tudja kiválasztani a sót, ami persze nátrium-, klorid- és káliumionok formájában van jelen a vérben – illetve mindenhol, ahova eljut.

A tudományos cikkeket követő olvasók számára ismerős lehet, hogy sejtjeink létfontosságú fehérjéi valamint maga a DNS is rendszeresen sérüléseket szenved el, amiket igen bonyolult molekuláris mechanizmusok korrigálnak olyan módon, hogy különböző javítófehérjék folyamatosan pásztázzák a fehérjéket, valamint a DNS-t és ha hibát találnak, indítják is a javítás óramű pontosságú műveletét. Nem is olyan régen vált tisztázottá, hogy ezek a pásztázó- és javítófehérjék nem közvetlenül az adott fehérjét vagy polinukleotid molekulát tapogatják le, hanem sokszor a molekulát övező vízburkot. Mindezt az teszi lehetővé, hogy a fehérjék bizonyos részeinek „kilógnak” hidrofil részei is, amik hidrogén-hidakat képeznek a környezetükben lévő vízmolekulákkal, ahogyan egyébként a vízmolekulák egymással és más poláris, hidrofil molekularészekkel is. A vízmolekula belsejében lévő minimális töltéseltolódásnak lényegében elemi szerepe van az életműködések mindegyikében. Jelen esetben a víz sajátos tulajdonságai nélkül a meghibásodott fehérjerészeket és DNS-szakaszokat sem lehetne felismerni, ami nyilván összeegyeztethetetlen lenne az élettel.

Annak, hogy a víz fagyás közben egyrészt változtatja az egységnyi térfogatát és kristályosan fagy, olyan sejtbiológiai jelenségeket okozhat, amire nem is gondolnánk. Ismeretes, hogy pl. a spermákat, őssejteket, hosszabb ideig nem használt sejtkultúrákat nitrogénhűtéssel nagyon alacsony hőmérsékleten igen sokáig lehet tárolni. Viszont élő sejtek fagypont alatti tárolását megoldani éppen a fagyás jellegzetességei miatt sokkal bravúrosabb, mint gondolnánk. Ugyanis ha hirtelen hűtenének le egy-egy sejtkultúrát – vagy túlságosan hirtelen engednék ki – a sejt belsejében lévő víz, miközben kristályosan fagy, szétroncsolná a sejt belső struktúráját, és magukat a membránokat is eltépkedné, ami nyilván a sejt halálához vezetnének. Hasonló az oka annak, amikor valaki baleset következtében cseppfolyós nitrogént önt olyan testrészére, ami nem tudja azt hirtelen elpárologtatni vagy éppenséggel megnyalja a mélyhűtő belsejét, sífelvonó rúdját: a hirtelen bekövetkező fagyási sérülés amellett, hogy rendkívül fájdalmas, az érintett testrészt szinte biztos, hogy nem lehet megmenteni.

Korábban lehetett olvasni, hogy egy fizikushallgató azzal idétlenkedett, hogy a szájába vett egy adag folyékony nitrogént, amit aztán Süsü a sárkány módjára kifújt. Igaz, hogy a cseppfolyós nitrogén rendkívül hideg, gyorsan felforr és elpárolog a testfelszínről, aminek a fője kompenzálja a hideget, másrészt a folyadék nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, hanem fizikai sajátosságainál fogva cseppekben rohangál az alatta képződő gőzburok felszínén. [Hasonlóan ahhoz, mint amikor forró fémre öntünk vizet. ] Nos, egyszer emberünk elkövette azt a hibát, hogy a folyékony nitrogént lenyelte, ilyen módon a hideg nem tudott távozni, a közvetlen környezetét hűtötte. A csávónak csodával határos módon sikerült megmenteni a nyelőcsövét, garatát, légcsövét és tüdőlebenyeit. Alighanem a leghülyébb fagyási sérülés, amiről csak lehetett olvasni az utóbbi pár évben.

Ha már fagyásról van szó: az ionokat és apró porszemeket is tartalmazó csapvíz 0 fokon fagy, de sokan nem tudják, hogy az abszolút tiszta víz fagyáspontja mínusz 10 C-fok alatt van. Látványos kísérletben az ilyen túlhűtött, abszolút tiszta vízbe apró szemcséket juttatva nagy sebességgel indul meg a fagyás. Az extrém tiszta víz pedig elvben mínusz 48 C-fokig hűthető anélkül, hogy megfagyna.

0 Tovább

Bejutás levéltári információk alapján

Az információk elérésére alighanem azóta szükség van, mióta rögzített információ létezik a világon. Már-már könyvtárakat lehetne megtölteni azzal, hogy az információáramlás felgyorsulása, természetének megváltozása milyen civilizációs léptékű perspektívákat nyitott meg.

bejutas BFL levéltár OSINT keresés digitalizálás NISZ

Ma már természetes, hogy az információ eléréséhez nem kell más, mint jól megválasztott keresőeszközök és persze jól megfogalmazott keresőkifejezés, ami persze a keresés tudományát nem fedi le, a lényege mégis ez. Az információk gyors elérése persze nem volt mindig ennyire egyszerű, egykor a levéltárak jelentették a kor adattárházait, ahol természetesen sok-sok ideig csak elképesztően fapados lehetőségek álltak rendelkezésre a levéltári anyagokban való kereséshez. Ahogy az Országos Széchenyi Könyvtár katalógusainak a digitalizálása is napjainkban is tart, a tételeket csupán egy-egy példányban őrző levéltárakban is folyamatosan digitalizálják az anyagokat.

Hogyan lehet csukafejest ugrani a múltba, mintegy kapun keresztül bejutni a régmúltba? Jöjjön néhány érdességek az ország egyik legnagyobb levéltáráról, amit alighanem nem tudtál.

A levéltárakba sokszor úgy kerülnek be az anyagok, hogy azokról akár centiméter vastagságú galambszart kell lekaparni, természetesen olyan módon, hogy az információtartalom a lehető legkisebb mértékben sérüljön.

Ugyan az OCR-technikák egyre fejlettebbek, a gyakorlatban a mai napig csak a nyomtatott szövegek digitalizálhatók olyan módon, hogy azokban aztán szöveges keresést lehessen végezni. Elvben viszont rendelkezésre állnak olyan megoldások, amik azonosítják az adott korra és kézírásra jellemző betűformákat, így a cizelláltabb írott szövegekben is lehet majd idővel keresni.

bejutas BFL levéltár OSINT keresés digitalizálás NISZA Budapest Főváros Levéltára elsődleges tájékoztatása szerint nem kell tartani attól, hogy a beérkezett papír alapú dokumentumokat felzabálja a penész, mivel a dokumentumok eleve penészmentesen kerülnek be, ami nyilván nem valami meggyőző érv annak, aki tisztában van vele, hogy ún. teljesen csíramentes környezet konkrétan nincs. Hogy mást ne mondjak, a méregdrága sejtkultúrákkal végzett munka során az összes eszközt eleve csak a lamináris boxban szabad kinyitni, amibe fentről folyamatosan fújják be a csíramentesített levegőt, amit a lamináris box alja szív el, olcsóbb boxoknál viszont az ember fia a pofájába kapja azt, amit felülről befújt a szerkezet. Viszont még emellett is 96 térfogatszázalékos alkohollal kell fújkálni mindent, amihez hozzányúlunk, pedig bizonyos lamináris boxoknál, amikor azok használaton kívül vannak, még UV lámpa is világít, ami elvben elöli még az oda kerülő vírusokat is. Elég egy rossz mozdulat és a nem kevés munkaidővel készült sejtkultúra penészes lesz vagy egyszerűen megrohad.

Eléggé világos, hogy egy levéltárba, ahol nyilván utcai ruhában közlekednek a kutatók, gyakorlatilag csak a hőmérséklet és a páratartalom fix, bőven előfordulnak gombaspórák, amik jó esetben csak olyan doksikat kezdenek meg felzabálni ebédre, amit már digitalizáltak.

A BFL egy másik osztályán már elmondták, hogy előfordulhatnak penészes kódexek, de egyrészt egy külön cég ezeket valamilyen gázzal kezeli előzőleg, ami mondjuk még mindig nem világos, mert magát a penészt tényleg kinyírja, viszont a spórák, bizonyos mikoplazmák túlélhetik az elgázosítást is. Ha már mégis rohadni kezdene egy dokumentum, gyorsan kezelésbe veszik a restaurátorok egy másik emeleten.

Ami még nem világos, hogy az irattárakban ha van is füstérzékelő, azoknak a működőképességét nem ellenőrzik rendszeresen, ahogy ez az ütősebb szerverhoteleknél szokás. [A különösen védett szervertermeknél ha a füstérzékelő bekapcsol, van ugyan valamennyi ideje letiplizni onnan annak, aki esetleg abban a helységben van, viszont akár néhány másodperc alatt olyan mennyiségű inert nitrogénnel telítődhet a szerverterem, ami teljesen kiszorítja az égéshez szükséges oxigént. Mással nem is nagyon lehetne oltani, a poroltónak például az összes típusa eleve kizárt. ] Szóval nagyon úgy fest, hogy a data loss prevention, mint olyan csak akkortól számítana, amikor már digitalizált egy anyag, amíg egy törékeny kódex például, addig kevésbé.

A levéltárakban egy-egy dokumentum kérhető a neten keresztül is, viszont több napba telhet, mire megállapítják, hogy a kért dokumentum megtekinthető állapotban van-e, ha nem teljesen, időbe telik előkészíteni azt.

bejutas BFL levéltár OSINT keresés digitalizálás NISZA legnagyobb digitalizációs projekt 2009-ben indult a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt, leánykori nevén Kopint-Datorg beszállásával, így például a BFL 27 ezer mikrofilmjének 15 millió felvétele közül egyre több válik elérhetővé mikrofilmolvasó nélkül, digitalizáltan. Mielőtt elkészült volna a BFL mai épülete, a dokumentumok a város öt különböző helyén fértek csak el. A probléma alighanem már nem fog jelentkezni, ahogy a dokumentumok eleve digitális formában keletkeznek és kerülnek adatbázisokba és válnak elérhetővé.

Az ehhez szükséges IT infrastruktúra persze már safe deposit boxokban vannak elhelyezve több levéltár esetén úgy, hogy a SDB fizikai helye sem nyilvános.

A levéltárakban rendszerint felhívják rá a figyelmet, hogy az alkalmanként kiállított sokszáz éves dokumentumokat senki se fotózza vakuval, azzal kapcsolatban viszont rendszerint nem jön magyarázat, hogy miért ne. Valóban vannak olyan fotokémiai reakciók, amik a nagyon régi doksik anyagát károsíthatják, ideértve a festéket, a textúrát és a pecsétet is, viszont sokkal nagyobb strapa egy-egy régi dokumentumnak az, ha előveszik a full sötét, fix hőmérsékletű, esetleg vákuum által uralt boxból, mintha már úgyis elővették és valaki lefotózza.

Ez mind nagyon szép, de mi köze van ennek a #bejutáshoz, na meg a biztonsághoz? Mondjuk az, hogy a közigazgatási adatok, na meg a budapesti épületek tervrajzai is ide kerülnek, amik esetleg nem érhetők el a neten keresztül. Ez első olvasásra annyira nem tűnik problémásnak. Viszont tudvalevő, hogy a piti betörők is egyre inkább informálódnak az adott hellyel kapcsolatban konkrétan egy-egy betörés előtt, ezért eléggé hülye ötlet közösségi webes felületeken kibiggyeszteni, ha nyaralni mentünk. Egy piti betörő nem fog elmenni a levéltárba azért, hogy előre feltérképezzen egy épületet, ahova betörne. Annak viszont reális rizikója van, hogy például könyvtárak, más levéltárak elzárt részeiről, komoly adatvagyont őrző épületek belső elrendezéséről és megközelíthetőségéről szeretne valaki tájékozódni azért, hogy pontosan tudja, hogyan és hol érdemes besurrannia valahova valamiért.

Mondjuk ahogy Csumpi és Kuplung tervezett egy rablást a Papírkutyákban.

0 Tovább

Konferenciahekkelés, like a boss 

Alighanem már majdnem mindenkivel előfordult, hogy elment volna egy konferenciára, de lekéste a regisztrációt, vagy más okból nem jutott meghívóhoz szabályosan, de valamilyen okból ott kellett lennie. Nemcsak a vérbő sz*r, önmagukat kommunikációs- és médiakonferenciának nevezni merészelő rendezvényekre gondolok, ahol értelmes gondolattal nem találkozik az ember, beképzelt, semmihez sem értő beképzelt taplóval bezzeg Sió-csatornát lehetne rekeszteni, de azért az ember kibírja valahogy az esti ingyenes koncert, marhapöri és bor miatt. 

Szinte mindegy, hogy milyen szakmai vagy szakmainak nevezett rendezvényről van szó és az is, hogy mi miatt kell ott lenni, ha például tisztában vagyunk vele, hogy a regisztrációs díj nevetségesen túl van árazva az egész nívójához képest, a beugrót a cég nem fizeti, marad a bejutás. 

Vegyük figyelembe, hogy a konferenciák szervezése nyilván pénzbe kerül, viszont a kificamodott magyar konferenciakultúrában általában messze nem annyiba, mint amennyit kérnek regisztrációs díjként, mivel az a szervezés költségével és a szakmai nívóval sincs összhangban. Persze annak, akit a munkahely küld, fizetik, igencsak ritka az az eset, amikor valaki saját zsebből fizet egy-egy húzósabban árazott konferenciáért – főleg, ha tudja, hogy úgyis pocsék, ezért elvből nem fizet érte. Én viszont elvből fizetek azokért a konferenciákért, amiket becsülök annyira, hogy fizessek értük akkor is, ha egyébként besétálhatnék. Visszatérve az alapszituációhoz, hogy hogyan érdemes egyébként tré, de valamiért fontos konferenciára menni ingyen, nos, a protokoll, amit kitaláltam, még egyszer sem bukott meg, ezt foglalom most összes vázlatosan. 

Először is érdemes ismerni a hotelt, ahol a konferenciát szervezik és annak megközelíthetőségét is, alaposan. Ha korábban még nem jártunk az adott helyen, nyugodtan menjünk oda pár nappal korábban, majd a recepción hivatkozzunk magára a konferenciára és arra, hogy mennyire akadálymentesített a helyszín. Ekkor a recepcióst arra is megkérhetjük, hogy vezessen kicsit körbe minket, miközben bőven van idő megfigyelni az összes lehetséges bejáratot. Aztán a konferencia napján persze nem azon kell bemenni, ahova a regisztrációs pultot állították, ha van több bejárat is. 

A konferencia kialakításával kapcsolatban érdemes minél több információt beszerezni, ami nem egy nagy bravúr, ha az embernek van benne némi rutinja. Ezekhez az információkhoz tartozik például, hogy a konferencia milyen arculati elemeket használ, ugyanis a konferencián használt badge is ahhoz hasonló lesz. Kicsit is komolyabb papír-írószer üzletbe vehetünk különböző méretű badge tokokat, a netről pedig papírra nyomtathatunk különböző méretű badge-eket, az arculatnak megfelelően, ha előre nem ismert, hogy milyen méretűt fognak majd használni. 

bejutas tailgating piggybacking authentication bypass social engineering konferencia színérzékelés alakérzékelés

Viszont sokszor nyomtatni sem kell, az adott konferencia helyszínén a konferenciakiadvány elejéből vagy hátoldalából a budiba méretre lehet szabni a tokba kerülő, arculati elemeket tartalmazó lapot, ha a többi résztvevő is olyannal mászkál. Amire még szükség van, ezt viszont előre printelve, a nevünk, konkrétan többféle mérettel: talpas betűtípussal és talpatlan betűtípussal egyaránt, kis- és nagy betűkkel szintén, fehér lapon. A nevet tartalmazó lap viszont természetesen legyen méretre hajogatható hátulról és oldalról is, majd úgy a badge tokjába lehet tenni. 

Amire még szükség van, fehér, vöröses, zöldes és kékes árnyalatú szalag, amire magát a badge tokot akasztjuk, ezek ugyancsak megvehető az írószerboltban. A dolog eléggé értelemszerű: ha a főszponzor például az Antenna Hungária, nyilván annak megfelelő szalagot adnak a résztvevőknek, ha a Vodafone, akkor vodafone-osat és így tovább. Viszont! Ha előre nem tudunk ilyen szalagot szerezni, akkor elegendő, ha a helyszínen a többi résztvevőn lévő szalag alapján megállapítjuk, hogy a fehér, vöröses, zöldes és kékes előre vásárolt sima közül melyiket érdemes elővenni a táskából. Hogy miért is fontos mindez? A hostessek és a biztonsági őrök nyilván valamelyest figyelik a szalagokat, viszont részint érzékelésbiológiai korlátok, részint pedig pszichológiai sajátosságok miatt gyakorlatilag biztosan nem szúrják ki, ha például T-s magenta szalag helyett egy egyszerű sima vöröses árnyalatút használunk, feltéve persze, hogy az nem üt el nagyon a felsőruházat színétől. Felsőnek érdemes valamilyen sötét tónusút felvenni, nem részletezem, hogy miért, de szintén a látással és érzékeléssel van kapcsolatban. Annak, hogy kis –és nagy méretben, talpas- és talpatlan betűtípussal nyomtassuk ki a nevünket, szintén ebben a mimikriben van jelentősége. Ha például mindenkinek a kitűzőjén Century Gothic betűtípussal, csupa nagybetűvel van fenn a neve, nem lógunk ki a sorból akkor sem, ha a miénk Arial betűtípusú, hiszen ez eleve nem is látható néhány méternél nagyobb távolságból. 

A badge-et persze ne a biztiőr, na meg a regisztrációs pult előtt preparálgassuk, hanem valamilyen félreesőbb helyen. Hála a dohányzást korlátozó törvényi változásoknak, a helyszínként szolgáló szálloda előtt úgyis ott lődörög néhány, már regisztrált résztvevő, akiken meg lehet figyelni, hogy milyen konferenciakitűzőt használnak az adott konferencián. 

Ha megvan a badge, már mehetünk is be, ha van kisebb bejárat, akkor ott, ha csak főbejárat, akkor ott, a lényeg a magabiztosság. Nem akartam nagyon büntetni előbb az olvasót azzal, hogy milyen módon vált ki kognitív torzítást a hamis, ámde jól megválasztott szalag és névkártya kiválasztása, most ismét nem fogom, csak a lényeget írom. Magabiztosság alatt azt értem, hogy ne úgy menjünk be, mintha lövésünk nem lenne, hogy mi merre van, ugyanakkor az egyik hostesseket meg lehet kérdezni, hogy merre van a plenáris előadás, a vécé, a büfé, amit amúgy többi vendég is megkérdez. 

Ha nagyon sasolnak, szóba jöhet még, hogy bizonyos pontokon úgy menjünk át, mintha telefonálnánk, persze közbe tényleg hívjunk fel például egy ingyenes számot és beszéljünk valamit, esetleg közben imitálhatjuk azt is, hogy nagyon sietünk valahova. Ezzel kapcsolatban elképesztő tapasztalat, hogy a sietős, telefonáló embert gyakorlatilag sehol nem állítják meg, leszámítva a reptereket, kiemelten védett rendezvényeket és épületeket. De éppenséggel vehemensen lapozgathatunk egy mappába tett kiadványt is menet közben, szintén csökkeni az esélyét annak, hogy a biztonsági őr az arcunkat nézze, egyszerűen azért, mert elterelődik a figyelem, egyébként is látott aznap már párszáz pofát, így nem tűnik fel neki, hogy a miénket még nem. 

Szóba jöhet még, hogy a konferencia egy regisztrált részvevőjével szóba elegyedve megyünk be piggybackinget alkalmazva, esetleg nem is kell szóba elegyedni vele, csak megvárni, amíg jön valaki, majd közvetlenül utána besétálni, amit a megtévesztés ékes angol irodalma tailgatingnek nevez. 

Engem még az életbe nem állított meg biztonsági őr, persze akkor is lehet improvizálni, ha esetleg ilyen történik, persze nem olyan szöveggel, hogy véletlenül kóboroltunk arra. Igaz, azért nem történt még velem ilyen, mert olyan konferenciára nem megyek, amiről előre tudom, hogy egy vödör hígfos – és még marhapörit sem adnak éjfélkor a hotel kertjében, a kávé szar, stb. – amikről pedig tudom, hogy jók, azokért elvből fizetek regisztrációs díjat, kifejezve ezzel azt, hogy megtisztelem a rendezvényt a regisztrációs díjjal, ahogy erre utaltam is a poszt elején. 

Akár szabályosan regisztráltunk, akár behekkeltük magunkat, a rendezvény közben vagy végén nyugodtan kérjünk szalagot a műgyűjtő kis unokaöcsénknek, függetlenül attól, hogy van-e unokaöcsénk vagy sincs, illetve ha van, gyűjti-e a konferenciaszalagokat. 

bejutas tailgating piggybacking authentication bypass social engineering konferencia színérzékelés alakérzékelés

Hamarosan írok arról is, hogy hogyan lehet bebandukolni rázósabb helyekre, persze csak akkor, ha az nem törvénybe ütköző, azaz egy arra egy illetékes feljogosított, tesztelési céllal. 

1 Tovább

Bejutás más fiókjába: a FB figyelmeztet, hogy ha tisztességtelen vagy, legalább hülye ne legyél

A dolog ugyan nem új, de eddig még nem is írtam róla, aztán gondoltam, hogy most megér pár sort. Röviden: hogyan juthat be valaki más Facebook-fiókjába, ha eléggé pofátlan ahhoz, hogy az áldozatot rávegye arra, hogy ő maga futtasson le egy kódrészletet a böngészőjében?

Nem szoktam nézegetni a Facebook kliensoldali forráskódját, azaz amit a böngésződ megkap a szervertől és a böngésző az alapján fogja megjeleníteni és dinamikusan működtetni a lapot.  A Facebook kliensoldali kódja egyébként is gusztustalanul nagy méretű és nehezen áttekinthető, hanem azért, hogy keressenek benne hibát a fanatikusok.

Többek számára alighanem ismerős, hogy a Chrome-ban és a Firefoxban egyaránt már alapértelmezés szerint elérhetők a fejlesztőeszközök, amik segítenek a webfejlesztőknek különböző hibák felderítésében és lévén, hogy ezekkel az eszközökkel nem csak megjeleníthető, hanem módosítható is, hogy a kliens milyen adatokat küldözgessen a szervernek. így természetesen arra is alkalmas, hogy egy sérülékeny webhelyet pont ezen keresztül törjön fel valaki, ha az nincs felkészítve a legordasabb támadásokra, amik az ügyféloldali kód manipulációján keresztül lehet kivitelezni. A tudatlan felhasználó viszont jobb, ha vakon nem babrál vele.

Facebook XSS cross-site scripting bejutas feltörés social engineering hiszékenység alacsony a kerítés

Minél inkább meghatározó egy webes szolgáltatás aktuálisan, minél több információ koncentrálódik benne, annál nagyobb az igény rá, hogy valami balfácán zéró technikai tudással fel akarja törni. Amikor az iWiW volt a menő, hűvös halomra kaptam a leveleket, azzal kapcsolatban mindenféle szerencsétlentől, hogy segítsek már neki bejelentkezni az exe/exfőnöke/neje/kutyája iWiW fiókjába, mert csak. Ezeknek a leveleknek egyébként közös vonása volt, hogy megpróbálták racionalizálni a dolog jogosságát, gyakorlatilag az általános morál fölé helyezve önmagukat. Például arra hivatkoztak, hogy lehet, hogy félrekúr az asszony vagy a férj, állítólag egyébként a magándetektív cégek megrendeléseinek még mindig egy igen nagy részét a megcsalás-felderítésnek elkeresztelt baromság teszi ki, a fontos különbség viszont, hogy a magándetektív cég nem alkalmaz törvénytelen eszközöket, kizárólag megfigyelhet. A levelek másik közös vonása volt, hogy fingjuk sem volt róla, hogy egy webalkalmazás tesztelő, etikus hekker mennyiért dolgozik, még nagyságrendileg sem, például bedobták, hogy tudnak érte adni 20 ezer forintot, mondanom sem kell, hogy a sok hatökör alighanem sosem gondolt bele, hogy egy etikus hekkernek nem lehet annyit fizetni, amennyiért valamilyen törvénytelen vagy törvényes, de etikátlan dolgot követne el, hiszen egy életre elvesztené az ügyfeleit, akik megbíznak benne és éppen azért fizetik, hogy minél kevésbé legyen törhető az a webszolgáltatás, amit működtetnek, aminek pedig alapköve, hogy a tudását tisztességes módon használja fel. Ahogy szoktam mondani, komoly zavar van és alighanem még lesz is jóideig a fejekben, hiszen röviden szólva ez olyan dolog, mintha egy gyógyszerészt arra kérnének, hogy kotyvasszon már valamilyen mérget, mert valakit el kellene tenni láb alól. A gyógyszerész tudna működne méregkeverőként? Persze, hogy tudna. Fog? Dehogy.

Facebook XSS cross-site scripting bejutas feltörés social engineering hiszékenység alacsony a kerítés

Aztán általánosan elterjedt lett a Gmail, majd beköszöntött a Facebook-éra, de sokan ugyanolyan hülyék maradtak. Néhányszor cikkeztem arról, hogy a Facebook-fiókot hogyan érdemes hardeningelni, mire érdemes figyelni, ami persze a keresők felől bevonzotta a sok idiótát, akik Facebook-hakkolással kapcsolatban kerestek információt, majd levelet írtak nekem.

Mókás, de az ilyen jóemberek általában pont azzal nyerik el méltó büntetésüket, hogy rábukkannak olyan oldalakra is, amik pénzért vagy ingyen, ilyen olyan, természetesen a felhasználó számára kártékony alkalmazás letöltéséért cserébe azt ígérik, hogy bármilyen Facebook-fiókot megszerezhet vele majd az illető.

Ennek a világnak megvan az a bizarrba hajló szépsége, hogy a netes csalók annyira kifinomultak lettek, hogy éppen azt az igényt kihasználva a kellően türhő felhasználónak 100%-os feltörést ígérnek és az illető talán csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy a saját fiókját törte fel. A Facebook esetén az egyik forgatókönyv a következő: a csalók ráveszik az áldozatot, hogy indítsák el a böngésző előbb emlegetett fejlesztőeszközét, majd illesszenek be egy kódrészletet a megfelelő helyre, ezzel hozzáférhetnek más fiókjához. És igen, kitaláltad, az emberek annyira hülyék, hogy nem is akarják érteni, hogy az adott kódrészlet mit csinálhat ténylegesen, már bökik is be a kódot, aminek eredményeként a scammer a balfácán Facebook-fiókját fogja megszerezni és azt használni például spamküldésre, esetleg olyan adatot állít be, amivel aztán új jelszót adhat meg és az exploitált balfácánok listáját eladja a feketepiacon.

Adja magát a kérdés: ha meglehetősen biztonságos technikai szempontból a Facebook vagy a Google, hogyhogy ez ellen a technika ellen nem tudnak védekezni? Éppen azért, mert a beillesztett kódrészlet a felhasználó nevében, a saját munkamenetével, a saját fiókjának működését manipulálva fog lefutni. Hasonlóan ahhoz, hogy például saját nevünkben tudunk oldalt lájkolni, csoportokba belépni, biztonsági kérdést megváltoztatni a saját fiókunkra vonatkozóan, de másét nyilván nem, a szerver pedig nem képes ellenőrizni, hogy egy-egy műveletet szabályos használat mellett hajtunk végre vagy éppenséggel azzal, hogy megpatkoljuk a böngészőnk által küldött adatokat. Azaz elméleti lehetőség sincs arra, hogy a felhasználót önmagától védjék meg.

Amire a böngészőeszköz futtatása közben a Facebook felhívja a figyelmet, a jó öreg cross-site scripting technika, aminek a lényege, hogy a webhely olyan bemenetet kap, amilyet normális esetben sosem kapna és a webhelyet valamilyen rendellenes működésre bírja rá ezzel.

A XSS egyik durva típusában az egykori iWiW is érintett volt: az iWiW nem ellenőrizte, hogy a „Munkahely weboldala: ” mezőben a felhasználó adatlapján tényleg csak szöveg, azaz egy webcím adható-e meg és más biztosan nem, azaz nem volt megfelelő parserelés, bemenetszűrés. Rövid ideig az iWiW-en ez a szövegmező szinte bármit elfogadott, ami jó esetben csak egy apró Javascript kód volt, ami feldobott a látogató számára egy üdvözlő ablakot, de volt olyan matyómintás perzisztens XSS is, ami a felhasználó adatlapját átrajzolva jelenítette meg, szerencsére több kárt nem csinált.

A Facebookon ilyen az én tudásom szerint pillanatnyilag nincs – viszont a felhasználó által indított rosszindulatű kisalkalmazások, ún. Facebook-vírusok képeseket lehetnek rá! – viszont ugyancsak az XSS-re támaszkodva kaphat olyan bemenetet a Facebook a böngészőtől, aminek hatására például eltérítődik a felhasználó munkamenete, éppen azért, mert a sajátja, az őt azonosító sütiket is megmérgezi, így végső soron ezzel hozzáférést enged a támadó felhasználónak a saját fiókjához a saját hülyesége miatt.

Részletesebb technikai magyarázatba nem megyek bele, de ez teljesen hasonló ahhoz, mintha valakinek a lakásába be akarnánk menni illegálisan, ezért keresnénk egy betörőt, hogy segítsen, majd a betörő "segítőkészen" elkérné a saját lakásunk kulcsát, hiszen az biztosan nálunk van.

Úgy általában egy webalkalmazásba bejutni valamilyen trükkel egy etikus hekker számára a megrendelő kifejezett kérésére nemes dolog, mielőtt más tenné meg, mi több, művészet. Ami pedig a Facebookot illeti, természetesen nem tökéletes rendszer, de eléggé erős, ha a szolgáltatás saját maga hívja fel rá a figyelmet, hogy a felhasználó ne legyen hülye.

Hupsz, még valami, az előző posztomban az egyik kép duplán volt embeddelve, amiért bocs mindenkitől. Aki esetleg nagyon ráér, pls. írjon már egy tweaket, amit beilleszthetek a reblog-posztba, így a posztba illesztett képek akkor is fix mérettel jelennek meg és nem széthúzva, ha az eredeti sablont felüldefiniálja az, ami fölött megjelennek a Reblog Sprintben részt vevő posztok, hátha nincs rá felkészítve a blogmotor, trollolo.

1 Tovább

Lectori salutem

Ha elsőre nem is tűnik úgy, mindenki életében előfordul, hogy olyan helyre kell bemennie feltűnésmentesen, ahova nem kimondottan hívták meg, esetleg kizárták vagy éppen olyan információt kell elérni, legyen szó akár bármilyen formában létező információról is, amit annak tudatában tárolnak, hogy ahhoz más nem férhet hozzá, aki nem jogosult arra, mégsem védik megfelelően.

Két dolgot kell legelőször mérlegelni minden ilyen esetben. Az egyik az etikusság elve, ami szerint egyiket sem szabad úgy véghezvinni, hogy azzal az elérendő célhoz képest aránytalanul nagy kára származhasson senkinek. Ez egyébként közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Valaki akár egy diplomáciai rendezvényre megy be, akár egy magán szakkönyvtárba, anélkül, hogy hívták volna, ennek utólagos kiderülése esetén esetleg bizonyos helyeken kirúghatják a rendezés biztonságáért felelős személyeket illetve elővehetik a könyvtár alkalmazottait. Egy levéltár esetén, ha valaki bemegy lefotózgatni olyan dokumentumokat, amik az adatvédelmi besorolását még nem végezték el, de várhatóan korlátozott terjesztésű, bizalmas, különösen bizalmas vagy hasonló minősítést kap majd, az intézmény vezetője komolyan előveheti érte az alkalmazottait. Az információszerzés módját illetően az etikusságnak több ismérve is van, viszont az alapja minden esetben ez.

A másik, ami nyilván sokkal kultúrafüggőbb, maga a törvényesség. Ennek a megállapítása nem valami nagy tudomány, intuitív megközelítéssel tudja az is, hogy hova szabad bemennie, akinek semmilyen ezzel kapcsolatos, az adott államra vonatkozó konkrét jogi ismerete nincsen. Például eléggé köztudott, hogy magánterületre a tulajdonos vagy a lakó határozott beleegyezése nélkül bemenni főszabályként tilos, de teljesen más a helyzet, ha egy szórakozóhelyről van szó, ahova kimondottan nem is hívják az embert, holott az is magánterület.

Terveim szerint mától minden nap posztolok valamit a lehető legszélesebb értelembe véve a bejutás témaköréből. Azaz éppúgy ide tartozik ha arról írok, hogy szánalmasan túlárazott, de vállalhatatlanul pocsék szakmai nívójú médiakonferenciákra hogyan juss be meghívó és regisztráció nélkül ősszel és tavasszal ingyen marhapörtöltet enni és kézműves piákat inni az esti ingyenkoncert közben egy rakás sznob pöcs közt Siófokon.

De éppúgy ide tartozik az is, ha máshonnan beszerezhetetlen, érzékeny információ reményében egy szakkönyvtárból úgy kell kölcsönöznöd, hogy a kölcsönzésnek ne legyen nyoma.

De az a téma is ide tartozhat, hogy jobb családokban az informatikusok virtuális mézesbödönöket, ismertebb nevükön honeypotokat helyzetnek el a céges hálózatban, annak szolgáltatásai közt azért, hogy szándékosan legyengített, könnyen törhető rendszereken keresztül naplózni tudják az önmagát betörésen strapáló hívatlan vendég munkamódszereit, a betörési kísérleteinek kifinomultságát és így tovább.

Vigyázz, kész, jövök!

0 Tovább

Hekkmester

blogavatar

Gondolatok innen-onnan, jó sok elírással. Mindhacking, magatartástudomány, miegymás. Postagalamb: noc@identifylab.com

feedek

kulcsszavakban...

bejutas (3),pszichológia (3),megmagyarázhatatlan (2),kognitív pszichológia (2),szabadsag (2),megmagyarazhatatlan (2),szabadság (2),Facebook (2),egyéb (2),social engineering (2),egészség (1),empátia (1),emberség (1),spam (1),Reblog (1),farmakológia (1),információáramlás (1),hatás (1),agyfasz (1),véletlenszerűség (1),okos drog (1),mentális betegség (1),tanult tehetetlenség (1),interperszonális pszichológia (1),depresszió (1),szokás (1),Martin Seligman (1),szokas (1),társas alapmotívumok (1),párkapcsolat (1),szellemi teljesítmény fokozása (1),negatív személyek (1),metilfenidát (1),nootropikum (1),magatartástudomány (1),párválasztás (1),párkapcsolati probléma (1),modafilin (1),maganugy (1),Szabó Zoltán (1),SzabóZé (1),Index (1),harag (1),wtf (1),kultúra (1),boldogság (1),újságíró (1),verés (1),izé (1),Erdélyi Péter (1),444 (1),lapszemle (1),KFC (1),biztonsági őr (1),24.hu (1),szórakozás (1),idióta (1),Bittner Nóra (1),epigenetika (1),kreativitás helyett (1),influencer (1),szégyen (1),magánügy (1),genetika (1),oknológia (1),reklám (1),tömegkommunikáció (1),Fluimucil Ábel (1),Kasszás Erzsi (1),kretén (1),de miért? (1),Bihari Viktória (1),parasztvakítás (1),sejtélettan (1),homeosztázis (1),fiziológia (1),vízsprint (1),NISZ (1),vizsprint (1),víz fiziológiai szerepe (1),molekuláris biológia (1),csak úgy (1),nyelv (1),adatelemzés helyett (1),biznisz iz biznisz (1),vélemény (1),magánnyomozás (1),digitalizálás (1),keresés (1),alacsony a kerítés (1),tailgating (1),hiszékenység (1),feltörés (1),XSS (1),cross-site scripting (1),piggybacking (1),authentication bypass (1),levéltár (1),OSINT (1),BFL (1),alakérzékelés (1),konferencia (1),színérzékelés (1),helyesírás (1),spell checking (1),Google Allo (1),Google (1),ego (1),megküzdési stratégia (1),bukás (1),kudarc (1),social web (1),megszüntetett szolgáltatások (1),Internet Hungary (1),Media Hungary (1),privacy (1),üdvözlet (1),Google Wave (1),Google Buzz (1),bukas (1),tudatos jelenlét (1),tiltás (1),rabság (1),sharing economy (1),Uber (1),no one cares (1),elírási pam-pam (1),Boldogkői Zsolt (1),Szendi Gábor (1),elfogultság (1),mindfulness (1),tudományos gondolkodás (1),áltudomány (1),Lenkei Gábor (1),homeopátia (1),Csermely Ákos (1)