vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettAlapvetően nem szeretem használni a nyomozás kifejezést. Mégpedig azért nem, mert a többség számára hordoz magában egyfajta kettősséget: mintha valaki olyan információnak eredne a nyomába, ami esetleg törvényes vagy etikus eszközzel nem érhető el, más magántitokhoz fűződő joga vagy más érdekes úgyis sérülni fog, mindezt ráadásul az érintettek tudta nélkül. Holott erről szó sincs, végülis minden jól végzett kutatás nyomozás is egyben, lévén, hogy ha ki akarjuk zárni, hogy más tényezők befolyásoljanak egy kutatást, bármilyen területről is legyen szó, azt eleve csak úgy szabad tenni, hogy abba csak azokat szabad bevonni, akiket indokolt is. Ezen kívül olyan misztikusan hangzik a kifejezés a többség számára, pláne, ha magánnyomozásról van szó.

Nem vagyok magánynyomozó, néha hébe-hóba értekezek velük ugyan, így van egy pici rálátásom a témára. Mégis, mik a leggyakoribb tévhitek Magyarországon a magánnyomozók munkájával és a magánnyomozással kapcsolatban? Na ez az a kérdés, amire általában még a tájékozottabb ismerőseim sem tudnak választ adni.

Az első és talán legeslegfontosabb, hogy a magánynyomozó, lévén, hogy nem tagja semmilyen hatóságnak, hivatalos szervnek, kizárólag olyan jogosultságokkal rendelkezik, mint bármely más civil! Innentől kezdve meg ugye nem is annyira félelmetes – ami azt illeti, inkább szórakoztatóba hajlóan szánalmas – ha valaki azt mondja, hogy magánnyomozót küldött az exére. Mivel a magánnyomozó civil, civil jogosultságokkal, ebből egyenesen következik, hogy törvényesen nem férhet hozzá semmilyen olyan információforráshoz, amihez abszolút bárki hozzáférhetne, aki szokott könyvtárba, levéltárba járni, na meg keresni a weben, különös tekintettel a közösségi webre.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettAz más kérdés, hogy a hazai magánnyomozó irodák közül nagyon soknál a vezető nyomozók sok-sok évet töltöttek el valamilyen hatóság tagjaiként, így tapasztalatot szerezhettek azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes keresni, kérdezni. A baráti beszélgetéseknél mindig kérdezik tőlem, hogy jó, jó, de ha valaki korábban megfelelő helyen dolgozott, akkor megfelelő kapcsolatokon keresztül ki tud kérni olyan információkat is, amiket egyébként egy civil nem tudna. Éppenséggel minden lehet, viszont amint ezt valaki megteszi, azzal a személlyel együtt, aki az adatot rendelkezésre bocsátotta, kapásból megsértették a törvényt, az más kérdés, hogy lebukás esetén a hazai bírói gyakorlat szerint a töketlen magyar bíróság legfeljebb olyan pénzösszegre bünteti az elkövetőket, amik nevetségesek egy-egy magánnyomozó munkadíjához képest.

Persze nem mindegy, hogy a kikért adat milyen típusú, esetleg minősített adat, amit érdemes tudni, hogy lassan, de biztosan gyakorlattá válik, hogy nem lehet úgy információt lekérni például egy telkó szolgáltatótól vagy állami szervtől, hogy annak ne maradjon nyoma. Fontos viszont, hogy ilyen információk elérésére az esetek többségében semmi szükség nincs, mivel annyi mindent megosztanak a felhasználók a neten vagy éppenséggel jól irányzott kérdésekkel annyi mindent kikotyognak, amiről nem is tudják, hogy amit elmondanak, abból milyen információ rakható össze.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettDe akkor mégis mit csinál manapság egy magánnyomozó, amiből meg is tud élni? A rövid válasz, hogy lövésem sincs. Mégpedig azért, mert onnantól kezdve, hogy egy civil jogosultságaival járhat csak el, semennyivel sem tud több információhoz jutni, mint egy harceddzett újságíró. A hosszabb válaszom az, hogy természetesen mindig voltak, lesznek és ma is vannak olyan eszelősen pénzes ügyfelek, akik képesek csilió forintokat fizetni olyan dolgokért egy magánnyomozó irodának, amit sok, profiljában más tevékenységű szervezet is meg tudna csinálni, esetleg kis ésszel még maga az ügyfél is. Amire viszont van kereslet, annak megfelelően lesz kínálat is. Elképesztő, de állítólag a leggyakoribb megkeresés még mindig azzal kapcsolatban érkezik, hogy valaki nagyon tudni akarja, hogy félrekúr-e a párja, amit gyorsan el is neveztek megcsalás-nyomozásnak, megcsalás-felderítésnek.

Ezzel a szolgáltatással – vagy mivel – kapcsolatban már eleve van egy halomnyi tévhit. Nem tudom már, hogy melyik hírportál csinált egy interjút egy magándetektívvel, aki beszámolt róla, hogy meg kellene figyelni a férjét vidéken és van rá harmincezer forintja, ami pedig döbbenetes az egészben, hogy a legtöbb megkeresés körülbelül ilyen, ha nem idiótább. Valakinek a követéséhez alapvetően csak nagyon ritkán van szükség fizikailag is a nyomában lenni egy olyan korban, ahol kellően bravúros modellek alapján kimutatható, hogy ki kivel kavar, még akkor is, ha fel sem vették egymást ismerősnek valamilyen közösségi szolgáltatásban, például a Facebookon.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettA nyomozós filmekben azt láthatjuk, hogy a detektív magányos farkasként egy kocsiban dekkolva távcsővel kukkolja a megfigyelni kívánt személyt, ami távolabb nem is állhatna a valóságtól. Ugyanis ahhoz, hogy valakinek a hollétét úgy figyeljék meg folyamatosan, hogy ne vegye észre, nem kevesebb, mint öt-hat, de sokkal inkább hét különböző kocsi és különböző nyomozó kell. Nem kell nagy agytrösztnek lenni, hogy belássuk, mindez nem fog kijönni néhány tízezer forintból, ami azt illeti, még néhány százezerből sem! Szóval kattant multimilliomosokon kívül aligha éri meg valakinek, viszont elég mindössze néhány fizetőképes ügyfél és már van is belőle bevétel. Viszont ha a megfigyelő lebukik, akinek mondjuk a rendszámát is megjegyezte a megfigyelt személy, azzal a kínos következménnyel járhat, hogy akit megfigyeltek, esetleg meg sem áll a rendőrségig vagy az ügyészségig, aztán jól feljelenti az illetőt például zaklatás miatt, aminek könnyen lehet az eredménye, hogy az egész bagázs bukik vele együtt, aztán lehet magyarázkodni a bíróság előtt.

Valamelyik webhelyen olvastam, hogy a megcsalás-felderítési műveleteket fotókkal dokumentálják, azaz fotózzák az érintettet, amit meg konkrétan nem is értek. Azért nem, mert egy nemrég hatályossá vált törvénymódosítás miatt a magánszemélyek fotózásával kapcsolatban olyan szigorú a jogi szabályozás Magyarországon, ami szinte az egész világon példátlan, ahogy arról a 444 korábban alaposan beszámolt A lényeg annyiban foglalható össze, hogy személyazonosság megállapítására alkalmas módon senkiről sem készíthető fotó, kivéve, ha az tömegrendezvényen készült, a szórakozóhelyek pedig úgy húzzák ki magukat a teljesen idióta szabályozás alól, hogy egy felirattal jelzik a vendégek felé, hogy a szórakozóhely magánterület, ennek megfelelően aki belép, elfogadja azt, hogy róla fotó készíthet a szórakozóhely által megbízott fotós. Gyakorlatilag minden más esetben az érintett beleegyezését kell kérni már eleve a fotó elkészítéséhez is, nem még hogy annak bármilyen felhasználásához. Ettől még elvben nem elképzelhetetlen, hogy valaki egy gyermekelhelyezési perben a bíróság előtt azt bizonygatja, hogy az exneje milyen rossz szülő, mert mindenkivel lefeküdt, csak a Lenin szoborral nem, abban az esetben, ha ezzel kapcsolatban fotókkal jön elő, az kapásból közvetlen tárgyi bizonyítéka egy törvénysértésnek, amit ráadásul teljesen értelmetlen előhúzni a bíróságon, mivel ott csak törvényes úton beszerzett információ fogadható el bizonyítékként.

Tehát mindegy, hogy milyen, akár vállalhatatlan képek is vannak valakiről, az nem használható fel, mint bizonyíték annak bizonyítására, hogy az illető piás, drogos, kurvapecér, mivel érthetően az érintett nem járult hozzá, hogy lefotózzák az ablakon át, amikor éppen egy thai prosti seggéből szippantotta ki a kokaint többgyerekes családapaként. Igaz, a feleség mondhatja ez, mivel sem a kriminalisztikában, sem a bíróság előtt semminek sincs előre meghatározott bizonyító ereje, az legfeljebb egy tanúvallomás lehet, amit ráadásul a bíró vagy figyelembe vesz vagy sem.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettAmivel megbízásokat legtöbbször kapnak a magánnyomozók, már egy sokkal értelmesebb terület, ugyan abban sem igazán értem a racionalitást. Teljesen érthető, hogy ha például valakinek a cége egy másik céggel olyan típusú együttműködést kötne, amiben kiemelten fontos a másik cég megbízhatósága, szeretné az üzleti partnert annyira ismerni, amennyire csak lehet. Márpedig ha például két technológiai cégnek egymással méregdrágán fejlesztett, csak házon belül használt megoldásokat kell megosztania egymásnak, bőven indokolt lehet néhány millió forint előzetes ráfordítás annak a megállapításához, hogy valóban eléggé megbízható-e a technológiai partner.

Egy-egy cég átvilágítása ilyen esetben nem merül ki a gazdálkodásának megismerésétől, mivel attól sokszor elválaszthatatlan, hogy mit is csinálnak a pénzből pontosan. Én magam is több olyan helyen jártam, ahol elképesztő adatvagyont tároltak, de a cég profilja annyira specifikus volt, hogy akkor, ha szerverestől odaadták volna a teljes adatvagyonukat, akkor sem tudtam volna vele egykönnyen mit kezdeni, egyszerűen azért, mert nem értettem volna meg, legalábbis azonnal biztosan nem. Ráadásul olyan esetben sem, amikor a cég tevékenysége olyannal kapcsolatos, amit tanultam.

vélemény magánnyomozás biznisz iz biznisz adatelemzés helyettA cégadatok bányászása sok-sok újságíró számára napi rutin, az viszont remek kérdés, hogy a belső működéssel kapcsolatos releváns információk egyáltalán kinyerhetők-e ésszerű időráfordítás mellett. Ismétlem, amit írtam a poszt elején: a magánnyomozó, hasonlóan az újságíróhoz, civil, azaz eleve olyan eszközöket, amiket a jog csak titkos adatgyűjtésnek illetve titkos információszerzésnek nevez, nem. Senkit sem lehet bepoloskázni, hangpuskával lehallgatni, az informatikai rendszer adatforgalmába belefülelni és így tovább. Azaz a megmaradt nagyon kevés, törvénybe nem ütköző, viszont esetleg az etikusság határán mozgó eszközt kell hatékonyan alkalmazni. Egy megbízott etikus hekker vagy auditor cégnek ezerszer több jogosultsága van, mint egy magánnyomozónak.

Itt viszont eljutottunk oda, hogy bárki, aki szerzett egy kis eddzettséget az adatelemzésben, majd telepít egy Maltego-t, Palantir-terméket,  SPSS Modelert, vagy hasonlót, aminek sokszor még community edition, azaz terméktámogatást nem tartalmazó, de ingyenesen használható változata is van, majd az feltölti a szükséges, szabadon hozzáférhető vagy kinyerhető adatokkal, a versenyben simán elpicsáz bármilyen szépnevű magánnyomozó céget egy szervezet átvilágítása közbeni versenyben.

Csak néhány ötletem van, hogy olyan, kívülállóként pattintott kőkorinak számító piac, mint a magánnyomozás, egyáltalán hogyan marad életben így 2016-ban. A magyarázat alighanem az, hogy mindig is lesz kis számú, de nagyon fizetőképes ügyfél, valamint nagy számú, nagyon könnyen beszerezhető információ, amiért az előbbi fizetni hajlandó.

Képek: netről innen-onnan, a könyv pedig full komolyan létezik!